Мариян Данчев: Орешак е моята кауза!

(във връзка със статията „Два гросмайсторски управленски хода“)

* „Ще оставим ли Орешак без канализация? Наистина ли ще реконструираме основно ул. „Стара планина“, без да се опитаме да решим канализационните проблеми на селото!“ * „За каква „Зелена община“ претендираме, когато точно сега от чешмите в Троян тече вода, замърсена с фекални канализационни води от водохващане „Миревско“

Мариян Данчев
 Тема с продължение
АВТОРЪТ Мариян Данчев е инженер, бизнесмен, родолюбец, инициатор и дарител за не една добра троянска кауза. Един от най-сериозните, ангажирани и подготвени троянски общински съветници, чийто основен фокус на дейност в местния парламент е управлението на общинските ресурси (отпадъци, вода, общински дружества). Г-н Данчев спечели съветническото си място на изборите през 2019 г. като представител на местната коалиция „Глас народен“, но на скорошната септемврийска сесия на Общинския съвет напусна коалиционната група и се обяви за независим, посочени бяха лични причини, като е повече от ясно, че причините са политически и принципни. По-долу г-н Данчев продължава (виж публикацията му „Защо троянци още дълго ще пият фекалните води на Орешак и Черни Осъм?!“ – бел. ред.) една важна своя, а и на всички ни тема – за питейната вода на Троян и най-голямото троянско село Орешак, а конкретният повод е статията (ни) „Два гросмайсторски управленски хода“. Т21 
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, през последните 3 години не съм преставал да следя темата, касаеща главната улица на с. Орешак. Орешак е моята кауза! Да, именно заради това - да променим облика на селото ни - влязох в местната политика. С тази заявка от моя страна, хората от селото ми гласуваха доверие. Истина е, че през тези години не успях да направя много, на почти всички мои предложения ми бе отговаряно: „Не може!“, „Няма пари!“, „Няма как да стане!“.

НО НЕ СЕ ОТКАЗВАМ! Спомняте си и последната ми статия в „Троян 21“, която бе провокирана от грозното облепване на същата тази улица, която най-вече определя облика на селото ни (виж „Съветникът Мариян Данчев пита кмета и председателя“ – бел. ред.). Защото мисля, че един общественик и политик най-напред би трябвало да бъде добър стопанин, не само на своя собствен дом и имот, а най-вече на онова, което се явява наше общо житейско пространство.

ОЧАКВАНОТО ОДОБРЕНИЕ за  финансиране проекта на улицата е много важна стъпка за това мечтите и желанията на мнозина от нас да се сбъднат. На първо място заслуга за това има правителството на ПП „Продължаваме промяната“, което за краткото си съществуване се опита да разчупи и замени оня порочен, нечист и зъл модел - моделът на „Батювщината“, който последните години бе наложен знаете от Кой. Моделът, при който държавните пари се раздаваха само на „коленопреклонците“, на „целуващите ръка“, само на „своите“! Един архаичен , типично „османистки“ модел, нямащ нищо общо със съвременните европейски практики, от ноктите на който за жалост България лесно няма да се отскубне. Освен че в същността си този модел е абсолютно несправедлив, той цели да вмени у хората едно невярно, лъжливо убеждение, че: „Държавните пари не са ваши, дават ви се по висше благоволение и каквото и както направим ние с тях (т. е. „нашите“ фирми) – доволни да сте и много, много да не придиряте, защото следващия път и това може да няма!?“.
 
А ИСТИНАТА Е, че държавните пари са наши пари, те са взети от моите и от вашите данъци. Така че в случая ние не получаваме ВИСША МИЛОСТ И БЛАГОВОЛЕНИЕ, а просто малка доза справедливост от това, което е наше и което ни се полага. Разбира се, дължим благодарност на кмета на общината ни Донка Михайлова. Без нейните усилия едва ли проектът би стигнал до финансиране. Убеден съм, че тя много по-добре от мен и най-вече от опит познава негативите на този модел, за който пиша. 
 
УВИ, справедливостта в политиката ни е все още далечна химера и трябва да се борим усърдно за нея. В демократичният тип държава единствения гарант за постигане на политическа справедливост може да бъде само развитото, будно, заинтересовано гражданско общество. Неговата роля не може да бъде заменена от инжениран партийно-политически проект. Затова „Продължаваме промяната“ не успя да извърши докрай това, което мнозинството очакваше. Затова и никой друг, какъвто и да било нов или стар партиен проект няма да може да удовлетвори за в бъдеще очакванията на българското общество, докато си остава частен, задкулисно създаден такъв. А не представител на раздвижения, духовно събуден устрем на обществото ни за истинска промяна, промяна, която започва първо от всеки един представител на това общество.

И НАКРАЯ, отново, но не за последно отварям темата, която изключително силно ме безпокои, особено през последните месеци. Поради която се будя сутрин рано и сядам пред компютъра да пиша:

* ЩЕ ОСТАВИМ ЛИ ОРЕШАК БЕЗ КАНАЛИЗАЦИЯ? НАИСТИНА ЛИ ЩЕ РЕКОНСТРУИРАМЕ ОСНОВНО УЛ. „СТАРА ПЛАНИНА“, БЕЗ ДА СЕ ОПИТАМЕ ДА РЕШИМ КАНАЛИЗАЦИОННИТЕ ПРОБЛЕМИ НА СЕЛОТО!

МНОГОКРАТНО съм поставял проблема както пред г-жа Михайлова, така и пред Общинския съвет, писал съм не една статия по темата и ще продължа. Защото проблемът трябва да намери решение! И то не само защото аз лично съм заинтересован, тъй като бащината ми къща се намира на въпросната улица, не само защото съм поел лична отговорност към жителите на селото и съм убеден, че е достойно да се боря докрай, а защото проблемът касае преди всичко живота и здравето на жителите на Троян.

УВАЖАЕМИ ТРОЯНЦИ, за каква „Зелена община“ претендираме, когато точно сега, когато четете тези редове, от чешмите в града ни тече вода, замърсена с фекални канализационни води от водохващане „Миревско“, което приема водите на река Черни Осъм, заустени под Каменния мост в долната част на с. Орешак! 

Мръсен канал се излива директно в реката в Орешак преди Каменния мост
По открит канал около 500 м по-надолу водата влиза във вододайния пояс
ЗАЩОТО точно при период на засушаване и маловодие, в какъвто в момента се намираме, основното водохващане на града – Балканешката река, не може да покрие нуждите от питейна вода на Троян. Вторият източник - водопроводът „Черни Осъм - Плевен“, също е с много намален дебит и едва покрива нуждите на Ловеч и Плевен. И така или иначе управителят на ВиК дружеството, за да избегне режим при водоподаването, е принуден да ползва третия резервен водоизточник, а именно водохващане „Дренажни полета Миревско“. Лично аз не съм запознат кога за последно е подменян дренажният филтриращ материал във въпросните пречистващи полета. Убеден съм, че пречистване на фекално замърсена вода в достатъчна степен, за да стане годна за питейни нужди, по този начин не може да се получи. На практика за водохващане „Дренажни полета Миревско, землищата на селата Орешак и Черни Осъм влизат във вододайна зона „Пояс 2“, за която чисто законово важат редица ограничения.

ПОВЕЧЕ
и по-компетентна информация смятам, че може да се даде и трябва да се потърси от управителя на „ВиК Стенето“ ЕООД, инж. Тонимир Гечев. Лично аз, на следващото заседание на Общинския съвет, ще внеса мотивиран проект за решение по темата, в който предлагам етапно решение на въпросния жизнено важен за гражданите на общината ни проблем, за което впоследствие ще информирам обществеността.

5 ноември 2022 г.
С уважение:  
инж. Мариян Данчев, общински съветник

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА

Проблемът с питейната вода на Троян, за който говори общинският съветник инж. Мариян Данчев, наистина е стряскащ. Затова се присъединяваме към призива му да чуем и становището на управителя на общинския воден оператор „ВиК Стенето“ ЕООД инж. Тонимир Гечев. Както и други експертни и управленски разяснения по темата, които да помогнат и ускорят намирането на решение.
 

Още от същия автор:

1 Коментара:

St.Bordjukov каза...

На 100-200-300 метра от мястото, където се излива водата, Генчо се намира незакритото и нерехабилитирано сметище, за което ти говорих. Сега вали... От него отмитите води се изливат пак там - в реката... А съседчето ми твърди, че сметището мирише лошо! Защо ли?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |