Инж. Венелин Стайковски: До края на годината могат да се случат нещата (1)

* Нова спирка на влака при Търговския парк, предлага троянският жепеец, с идеята са запознати двете жп компании – БДЖ и НКЖИ, очаква се становището на Община Троян * Инициирана обща среща * „Логично е Община Троян да се включи“, смята инж. Стайковски

инж. Венелин Стайковски
Интервю
ПОВОД за това интервю с троянския жепеец инж. Венелин Стайковски е една негова идея, добра идея по всеобщата оценка – новият Търговски парк (ритейл) в Троян, който вече има 13 магазина, привлича купувачи и от други градове и е станал истинска троянска атракция, да се сдобие и със своя жп спирка. С други думи, да можеш да стигнеш до Търговския парк с влак и после, напазарувал, да си тръгнеш пак с влак. Инж. Стайковски е подготвил нещата – информирал е писмено ръководствата на двете железопътни компании, „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД, Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) и Министерство на транспорта (МТ), и е получил писмените им становища; писмата до институциите са придружени с подкрепяща идеята гражданска подписка.

ОТ БДЖ
са изцяло за и заявили готовност да подкрепят идеята за новата троянска спирка. „Ще направим съответните корекции в Графика на движението, така че влаковете, обслужващи Троян, да спират на новия пункт за удобство на гостите и жителите на града“, декларират от компанията (в писмо № 03-05-542 от 26 юли 2022 г., подписано от управителя на „БДЖ – Пътнически превози“ инж. Ивайло Георгиев).

В НКЖИ имат известни резерви – заради по-големия наклон и кривата на жп линията в участъка на Търговския парк Троян. Но правят уговорката (в писмо № ЖИ-35052 от 23 август 2022 г., подписано от генералния директор инж. Златин Крумов), че би могло да се случи „ако има заявен интерес от местната власт на община Троян, със съответната технико-икономическа обосновка за определяне на икономическата и социалната необходимост, целесъобразност и ефективност на инвестиционната инициатива“ и че е „изключително важно да се определи източникът на финансиране, имайки предвид, че в посочения участък железният път е в насип и ще са необходими значителни инвестиции за укрепването му, както и за изграждането на перон, навес, рампи за достъп на лица с намалена подвижност, осигуряване на електрозахранване, изграждане на перонно осветление и видеонаблюдение“. Тоест очакват положителното становище на Община Троян.

ДРУГА важна пречка се оказва, че е отпаднала – тъй като след скорошния ремонт задействането на бариерата при Кози вир става след Търговския парк, т. е. новата спирка няма да блокира преминаването през прелеза (по пътя Троян - Орешак).

ПО МОЛБА на инж. Стайковски ние (Т21) разговаряхме със собственика на Търговския парк и общински съветник Младен Мондешки, който заяви пълната си подкрепа за идеята. Остава да се чуе думата на Община Троян, като с това интервю инж. Стайковски иска да предизвика среща на всички заинтересовани, което да отвори път към реализацията.

ИНЖ. ВЕНЕЛИН СТАЙКОВСКИ
е на 49, женен, с една щерка, завършил е Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ (има брат близнак, завършил същото училище и също силно ангажиран с каузата на железниците, инж. Георги Стайковски) и е с 24 години стаж в железниците, 14 години е и началник на гара Троян. Голям познавач и радетел за развитието на жп транспорта у нас и в частност в община Троян. Познаваме се отдавна и си говорим на ти.   
Мястото на новата жп спирка в троянския Търговски парк
– Собственикът на Търговския парк Младен Мондешки е ентусиазиран за спирката, каза, че това е прекрасна идея и е изцяло „за“.
– Чудесно. Това е най-голямата подкрепа. Не виждам как Общината би била „против“, след като това е добре за града.

– Къде в цялата работа е Общината? Кое е нейно и как тя може да повлияе – да помогне или да блокира?
– Железопътният сектор – това са превозвачът БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Изграждането на спирката е от ресора на „Железопътна инфраструктура“. Разговорите ни са от миналото лято, а междувременно, преди Нова година, ние автоматизирахме жп прелеза за Орешак (Кози вир) и при „Лесопласт“.

– Това, автоматизираните жп прелези, е голяма екстра. А дефекти дава ли?
– Много рядко – по-малко, отколкото очаквах. И още нещо – жп компанията е написала с няколко реда (в писмения отговор до инж. Стайковски – бел. ред): вие сте много ентусиазирани, предлагате нещо, ние приемаме, но имаме някои забележки. Едната хипотеза в това писмо е, че би се увеличило чакането на автомобилите, когато идва влак, защото тази спирка би попаднала в обсега след точката на задействане на прелеза. Но това е избегнато. Тази точка се намира, където беше завод „Машстрой“ (сега на гърба на „Калинел“), т. е. – на друго място. Има и наклон наистина, но спирки на наклон има много, такива спирки откриват например по теснолинейката, която е много по-стръмна от нашата линия. В последните редове на писмото питат какво е мнението на Община Троян.

– Имотът, върху който са релсите, на кого е?
– Имотът си е на железницата. Т. нар. сервитут на железницата е това – от оста на пътя по 4 м от двете страни. Линията там наистина е на насип, ще трябва да се изградят някакви стълбички. Пълните изисквания са да се прави подход и за трудноподвижни лица, мака че по теснолинейката през 2020 г. откриха три спирки, които са направени с дървени траверси, по най-допотопния начин, и там няма такъв подход. Давам пример, че когато искат, от жп компанията правят нещата. Въпросът сега е да се седне на едни преговори, да се направи тристранна среща между Търговския парк, Община Троян и инфраструктурната компания, да се уговори кой какво има да свърши. Представям си, че ще се каже: Община Троян да осигури автобусна спирка, осветление от Търговския парк и т. н.

– В Търговския парк звучи и хубава музика.
– Да, много приятно е озвучен, с „Радио 1“. Толкова много неща се направиха в Троян към осъвременяване. Абе, хора, ние сме живо място! Ето – Търговския парк, големите магазини. Бих искал никой да не пречи и на тази идея, защото ще ни прилича. Всички съвременни градове – започни с българските и продължи със световните – залагат на тоя вид транспорт. Излизам от Общината в момента и там се каза на висок глас, че Троян е в транспортна изолираност. И това е така. Обществен (автобусен) транспорт нямаме, имаме само към една София и Ловеч в делнични дни. Не стига, че е скъп, но вече е и редуциран. Никой не залага на това, което предполага железницата.

Становището на инж. Стайковски, изпратено до БДЖ, НКЖИ и МТ, е подкрепено и от гражданска подписка
– Очертай предимствата на една такава спирка.
– Една такава спирка е важна за много категории граждани. Първо – живеещите там. Една трета от града живее някъде надолу – около санаториума, кварталите „Младост“, „Буковец“, „Черногор“.  Там се намират болници, училища. Пневмоболницата приема пациенти от цялата страна, някои от които имат привилегията да пътуват безплатно. Хората сега трябва да слизат в горния край на града и оттам да ходят с такси или по друг начин. Аз съм разговарял с възрастни хора, които пътуват до Ловеч за 1,35 лв., но не вземат влака, защото им е трудно да стигнат до гарата. В същото време автобусният транспорт се е погрижил да има спирки през 100, 200, 300 метра за удобство на хората. Някак си се мери с двоен аршин. Друг ефект е за хората, които посещават града. Има млади хора, които пътуват до гара Троян и после се връщат до Търговския парк, за да посетят например магазин „Синсей“ – няма го в Ловеч, няма го в Плевен.

– Шопинг туризъм?
– Да, убеден съм, че го има. Освен това: в Троян, в различни фирми, работят много хора от Ловеч. Такава спирка би била удобство за работещите в „Балканфарма“ например, които сега ги возят с автобус.

– А ефектът за железницата?
– Ще се популяризират услугите, ще се увеличат пасажерите.

– Какво очакваш от Общината?
– Логично е Община Троян – след като аз като гражданин съм направил връзката с тези ресорни структури и от писмата им се вижда, че има воля, а в едното питат защо Общината не е привлечена – да се включи. Очаквам да излезе с писмо за бъдеща работна среща, за деклариране на интерес. Ще се опитам да предизвикам срещата. Обикновено Мохамед отива при планината, а не обратното.

– Ако всички кажат „да“, как виждаш реализацията във времето? Може ли да стане в един много обозрим срок, от порядъка на няколко месеца или до края на годината?
– Не мога да кажа колко отнема проектната част – макар че има готови проекти, това е типова задача – но реализацията би отнела няколко месеца и до края на годината могат да се случат нещата.

Факсимиле на становището на БДЖ
– Възможно ли е финансирането да обърне колата?
– Не мога да кажа колко точно би струвало, но това е, грубо казано, един тротоар, дълъг до 50 м, широк 1 метър, плюс онези стълбички и навесче тип автобусна спирка. Това е един минимум и е напълно реалистично.

– Ентусиазмът у г-н Мондешки подсказва, че те също ще помогнат. Това е допълнителна екстра за техния имот.
– Бих се радвал. Дано да има волята да работим в тая посока. Благодарен съм и на тебе, защото ти също подкрепяш идеята. Винаги си подкрепял влака.

– Би ли могло да има противник на твоята идея?
– Това биха били някакви изкривени интереси. Надявам се да сме преборили тесногръдието си, балканщината си. Вярвам, че Троян се развива правилно. Прави стъпки да развива своя туризъм и се получава. И това предложение е още една стъпка. Няма как да развиваш масов туризъм, без да имаш масов транспорт. А ние вече нямаме никакъв транспорт: нямаме автобусна връзка със Севлиево, Габрово, Плевен. Най-добрият пример е една Трявна, която се намира на такова място, че е свързана удобно с железопътен транспорт, достъпно, целогодишно; а с нищо не ни превъзхожда, няма Манастира, топлите води. При нас видовете туризъм са повече. Надявам се Община Троян да прояви интерес към това предложение и да го подкрепи. И ако някъде все нещо ни пречи – Балканът, завоят, че нямаме тунел на юг, жп линията е просто там. Логиката е да направим тази стъпка.
(следва)
Интервю на Генадий Маринов
 Още по темата:
 

3 коментара:

Троянецът каза...

Браво Брат ми!!!

С дълбоки уважение и благодарност за идеята, за инициативността и за настойчивостта, за градивността и креативността в името на по-доброто настояще и бъдеще на Нашия любим град Троян и нашите Железници!!!
Както покойният Нанчо Чакъров обичаше, по възрожденски, по апостолски, да казва: "На ползу Роду!"

Това ще е и може би пионерна новост в национален мащаб, а и модел за нови, гъвкави, съвременни Български железници - МОЛ, ритейл парк с прилежаща железопътна спирка!

Без много шум и показност (както при някои автомобилни и други проекти), тази година, за Троян, Троянско и Троянци, ще се реализират важни железопътни придобивки и проведат интересни събития, като например: започващия ремонт на жп прелеза под "Къпинчо", капитален ремонт на железния път с подмяна на горното строене в района на Троян, дай Боже - нова жп. спирка, а защо не наесен, за юбилейния Фестивал на сливата и за ознаменуване на 75-годишнината на Нашата жп. линия - и атракционни пътувания с парна тяга, първи парад на парни локомотиви в България и военно-историческа възстановка на нашата жп. гара?!?

Дано скоро доживеем и до сбъдването на Голямата мечта и блян на Троянци - "увенчаването", завършването на недостроената ни жп. линия с построяването на жп. тунела под Балкана при нашия град!

Напред и само зелени светофори по маршрута на сбъдването на железопътните съвершения и начинания!!!

Георги Стайковски

Наблюдател каза...

Направо продължете жп линията до кнежки лъг и я ползвайте като надземно метро.

Unknown каза...

Следваща спирка - Карлово :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |