Пуф-паф шоу в понеделник в Троян

* Атракционен влак, „дърпан“ от ретро парен локомотив - произведен през 1948 г. във Виена, част от колекцията Железопътно наследство“ на БДЖ - пристига на троянската гара ден след изборите
Предстоящо Актуализиран
Същият музеен парен локомотив №16.27 в друго свое атракционно пътуване из страната
ВЕЧЕ е потвърдено, че на 27 март, понеделник, ден след парламентарните избори, по жп линията Левски - Ловеч - Троян отново ще пътува атракционен влак, возен от действащ музеен парен локомотив, научихме от служителя в БДЖ (гара Троян) Венелин Стайковски. Това е поредният атракционен тур по жп линията Ловеч - Троян, като за първи път ще пътува възстановеният за движение на собствен ход музеен парен локомотив №16.27.

ЗА РАЗЛИКА от предишните атракционни пътувания сега в състава на влака ще бъдат включени само товарни вагони (13 броя). Туристите ще пътуват паралелно на линията с автобус и на определените места ще слизат, за да снимат ефектното преминаване на влака. В предварителното разписание са предвидени спирания за такива „фотопаузи“ на всички експлоатационни пунктове (жп гари и спирки), включително на всички спирки между Ловеч и Троян.

ПО ПРЕДВАРИТЕЛНОТО разписание атракционният влак ще тръгне в 7:20 ч. от гара Левски, в Ловеч пристига в 9:50 ч., а в 10:50 ч. поема към Троян и се очаква да пристигне на гара Троян в 12:55 ч. Възможни са промени в движението, тъй като влакът начело с ретро локомотива красавец ще спира на много места за фотопаузи. Повече информация за разписанието и движението на композицята можете да получите от жп гарите по места.

Т21
***

С парен локомотив до Троян на 27 март

* „Нека отново да се насладим на очарованието, емоцията и вкуса на една, уви вече отминала, но определено по-романтична,
 по-красива и по-спокойна епоха!

инж. Георги Стайковски
По-долу ви представяме експресното проучване на инж. Георги Стайковски за пристигащия в понеделник на гара Троян парен локомотив. Авторът, наш съгражданин, е голям познавач на жп транспорта и поддръжник на идеята за изграждане на жп тунел под Балкана при Троян. „Специални поздрави и благодарност към моя брат инж. Георги Стайковски за бързото и изчерпателно разработване на историческо-техническата справка и издирените снимки за този локомотив, действащ музеен експонат!“, коментира Венелин Стайковски.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОТО за локомотив № 16.27 е, че за разлика от досега възстановените другите наши музейни парни локомотиви, той е възстановен в оригиналния си „немскo/австрийски“ (DR/OBB) вид - като цветово решение, като снегопочистващ плуг и други елементи. А и иначе има изключително „гланцово" излъчване, като току-що излязъл от производствените халета на „Wiener Lokomotivfabrik“ (WLF) във Флоридсдорф, сега квартал на Виена през далечната 1948 г.

ТОВА ПЪТУВАНЕ е част от атракционен железопътен „тур“ на чуждестранна туристическа група по нашите железници, който ще се реализира в периода 25 март - 2 април 2017 г. Пътешествието ще включва пътувания по направленията Левски - Ореш - Свищов, Левски - Ловеч - Троян, Септември - Велинград - Добринище, Перник - Радомир - Кюстендил - Гюешево и Калотина - Станянци с възстановените за движение на собствен ход под пара действащи музейни парни локомотиви на БДЖ, част от колекцията „Железопътно наследство“: № 16.27 „Лодка“ от локомотивно депо Горна Оряховица, № 46.03 „Баба Меца“ от локомотивно депо София и теснолинейния № 609.76 от локомотивно депо Септември.

НАСКОРО служебният премиер проф. Огнян Герджиков организира и проведе своего рода посещение на дипломатическия корпус в Черепишкия манастир. Пътуването бе реализирано с влак, возен от действащия музеен парен локомотив № 03.12 и съставен от бившите царски вагони, тъй наречения „Корона експрес“. Тогава стана ясно, че от БДЖ имат намерението да предложат цяла туристическа програма по линията София - Черипшки манастир, по теснолинейката Септември - Добринище, както и по нашата изключително красива жп линия Левски – Ловеч - Троян.

Кратка историческо-техническа справка за локомотива, пристигащ на 27 март в Троян

ПЪТНИЧЕСКИЯТ парен локомотив № 16.27 има колоосна формула 1'Е - h2Р (което означава 5 свързани задвижващи/двигателни колооси, третата от които е водеща). Дължина между буферите е 23 000 мм, маса с пълни запаси 156,1 тона, сцепна (адхезионна) маса 86 тона, диаметър на двигателните колооси по кръга на търкаляне 1400 мм, максималната допустима конструктивна скорост на движение е 80 км/ч., мощността е около 1800 к. с.

ПРОИЗВЕДЕН е през 1948 г. от „Wiener Lokomotivfabrik“ под заводски номер 17632 и първоначален номер 42 2746. Принадлежи към т. нар. „втори военен тип“ на немските железници (DR) - BR 42 в БДЖ, получили серийно означение 16). Всъщност този тип локомотиви представлява усилена версия на „първия военен тип“ немски локомотиви DR серия BR 52 (БДЖ серия 15.00). Те имат по-голямо осово натоварване, по-големи скарни и изпарителни повърхности, по-голям диаметър на парните цилиндри, рамата е гредова. Основния замисъл е включвал и снабдяването на локомотивите с кондензационна уредба за увеличаване на пробега им при пътуване без попълване на водните запаси (напр. на Източния фронт и тила в окупирания СССР по време на Втората световна война, където междугарията са по-дълги, има разрушена железопътна и водоснабдителна инфраструктура, а и масово и ефикасно действат партизански съединения). Общо са произведени 1094 броя такива локомотиви в периода 1944-1951 г. от няколко фирми в Германия, Австрия и Полша.

ОГРОМНИЯТ брой неизправни локомотиви в парка на БДЖ в следвоенния период от една страна и от друга страна - необходимостта от усвояване на нарастващия трафик след поетия курс към ускорена индустриализация, кара ръководството на нашите железници да търси попълване на недостатъчния локомотивен парк. За нуждите на нашите железници са доставени общо 33 единици (произведени през 1948-49 г,), имали сме желанието да доставим и още единици, но за съжаление не са били останали повече готови части и заготовки след края на войната. На практика локомотивите от тази серия са последните доставени нови парни локомотиви за нашите железници. Парните локомотиви, доставяни след това за БДЖ, вече са използвани машини (втора ръка).

ПРИСТИГАТ в България през 1952 г. и заместват локомотивите серия 19 в тежката влакова работа по обслужването на пътническите и товарните влакове по жп направлението Горна Оряховица - Стара Загора. Поради по-голямата си мощност локомотивната серия се утвърждава като подходяща за нашите планински участъци при обслужване на тежки пътнически и товарни влакове. До 1960 г. всички единици от серията са преустроени на въглищно-мазутно отопление.

В „АКТИВНАТА“ част от живота си локомотив № 16.27 домува в локомотивно депо Горна Оряховица. След навлизането на магистралната дизелова тяга единиците от серия 16, които се експлоатират основно по Презбалканската IV линия, са извеждат в резерв, а локомотив № 16.27 е изпратен в база Калояновец. От м. март 2014 г. започва възстановяването му за движение със собствен сила от екипа на Алберт Иванов в локомотивно депо Горна Оряховица. Една година по-късно - на 31 март 2015 г. се извършва успешно пробно пътуване, след което локомотивът се приема за годен за атракционни и туристически пътувания. Друг представител на тази локомотивна серия, който е съхранен и възстановен (още през 2005 г.) от локомотивно депо Горна Оряховица като музеен, е локомотив № 16.01. Именно с него до неотдавна се извършваха атракционни и кинематографични пътувания, включително до Троян.

НЕКА ОТНОВО да се насладим на очарованието, емоцията и вкуса на една, уви вече отминала, но определено по-романтична, по-красива и по-спокойна епоха! Да избягаме за малко от предизборните и вече следизборните страсти и да се посветим на нещо наистина стойностно, само за ценители!

23 март 2017 г., Троян
Инж. Георги Стайковски, приятел на железниците
Снимки: RailPictures.net, Ulpia Tours


УТОЧНЕНИЕ

По вина на туристическата фирма, организираща атракционното пътуване, влаковата композиция начело с музейния парен локомотив №16.27, която трябваше да пристигне в Троян в понеделник (27 март) в 12:55 ч., не дойде. Научихме, че заради нарушения график влакът е стигнал до Ловеч и по решение на БДЖ се е върнал към гара Левски. "За жалост една организационна неуредица провали нещо много хубаво за троянци, но занапред те ще имат тази възможност", коментира за Т21 инж. Венелин Стайковски, представител на БДЖ.

9 коментара:

Анонимен каза...

боже..боже господи...кой болен мозък го роди този жепейски туризъм...влака щял да пуфти със товарни вагони,а туристите щели да го следват с Автобус..какви са тези троянски туризми бе хора..тъкмо се зарадвах че ще мога да кача внучето си от Гърция,и да му покажа красотите на България и атракцията с парния локомотив,оказва се се че ние ще го преследваме с Автобус...пълна простотия,не знам от къде ще трябва да обяснявам на малкия грък,защо не може да се вози на тюф тюф..фюют...???

Анонимен каза...

Стой си в Гърция и бери маслини.
Идеята е за атракция, не за превоз.
Трябва да се види.

Анонимен каза...

Уважаеми аномнимен читател с коментар No: 1

"Болния мозък", в случай, че за малко си позволя да използвам Вашата неуважителна терминология и изказ, са чуждестранните, по-точно западни туристи, които са си заявили и са си платили за точно такъв състав на атранкционния влак (с точно този локомотив, с товарни вагони, и то точно с еди-каква си конструкция). Да не бъдем нихилисти - начинанието не е наша "жепейска" (извинявам се за жаргонно-булевардния израз) приумица, а редовна практика в сериозните железопътни администрации в Европа, а и по целия останал свят. Би било редно да се радваме, че добрите практики се прилагат и развиват и у нас! Чест прави на нашата обвеяна със слава железопътна администрация, че успя пти това в тези трудни години, да възстанови и да поддържа в движение, толкова много действащи музейни парни локомотиви. По Вазовски: "В нашто недавно свети нещо ново, има нешо славно!" - сред тях има технически шедьоври, бижута, например уникални за цяла Европа локомотиви и вагони. Смея да твърдя, че в тази насока сме водещи на Балканите.

Иначе специално по нашата линия винаги досега атракционните пътувания са се осъществявали с пътнически вагони.
Дори и да бяха пътнически вагони, не значи, че можете да пътувате с влака. Става въпрос не за редовно пътуване, а за атракция! Стойността на целия "тур" е няколко хиляди евро. Резервираш си заблаговременно място (защото местата са ограничени, а желаещите не са малко), плащаш си и се наслаждаваш на пътуването от прозореца на вагона. Не си плащаш - само гледаш и се наслаждаваш от място отстрани релсите:((... Също има своите очарование и прелест, вярвайте ми!
За следващото пътуване вече ще знаете условията и ще се подготвите своевременно...
Такива са реалностите у нас, а и не само у нас, за съжаление или не. Дано случим на управници, които както в други страни, имат подобаващо отговорно и сериозно държавническо отношение и обръщат повече внимание и грижа на железниците, което би им позволило да организират редовни атракционни пътувания, а не само такива за дипломатическия корпус и други ВИП групи. Знаете навярно и за нашите епизодични успехи в това направление - двуседмичните пътувания преди години по отсечките София -Банкя и София - Черепиш. А нашата неелектрифицирана живописна линия от Свищов през Левски и Ловеч до Троян е особено подходяща за тази цел!

И дано, когато Троян има празници - било то юбилей на града или на линията, общинското управление успее, съвместно с "БДЖ", да организира юбилеен празничен извънреден и безплатен атракционен влак, возен от действащ музеен парен локомотив, за да можем всички да се насладим на красотите на региона и да се докоснем с уважение до старата техника, както и до подвига на строителите на ж. п. линията! А защо не и да помечтаем за тунела през Балкана! Не е добре песиместично да сме забили поглед и нос в сивото и монотонно, трудно, проблематично, битово, нашеско ежеднение и да нямаме своя и обща реализируема Троянска мечта! Замисляли сте се, че има някаква символична нумерологична връзка между Троян и ж. п. линията ни: юбилейните години съвпадат и завършват на цифрата 8 - село Троян прераства и е обявен за град през 1868 г., а ж. п. линията, допринесла и допринасяща много за градски ни облик, е официално открита през 1948 г.?!? Да припомням ли отново народната мъдрост "Става нещо там, където има бара и гара!" Примери за обратното - колко щеш, дори и наоколо...

Като Българин искрено Ви пожелавам успех, въпреки от неудовлетвореността Ви от предстоящата атракция, в показването на красотите на България на Вашето внуче, живущо текущо в Гърция, пък дори и с редовен пътнически влак на "БДЖ"! Определено е наложително, ще му е полезно, а и вярвам приятно! Ако се размечтаем, кой знае - може пък и да реши да се завърне обратно тук, при корените си!

От авторът на публикацията Георги Стайковски

Анонимен каза...

Голям пушиляк вдига туй нящо, ще ни оцапа чистия планински въздух!

Анонимен каза...

Браво нещо различно в нашия град.
P.S. 1-ви преминаха портокалите , който береш в Гърция и реши да избиваш комплекси. Като не ти харесва нещо което другите правят , поне имай уважението към труда им и мълчи , няма нужда да показваш колко си прост. Първо направи нещо ти и тогава коментирай!

Ц,Салвков каза...

Пуф-паф ни издъни. Въпреки пожеланията:
....Желаем, Ви, приятни емоции, успешно селфиране и .... достатъчно "акумулатори" и памет!!!..."
Оказахме се без селфита и приятни емоции, но за сметка на това с достатъчно акумулатори и памет. Да се надяваме, че скоро ще имаме късмета мероприятието да се повтори.

Ценка Мастравска каза...

Само дето потвърдената информация се оказа лъжлива. Доста дечица очакваха да видят локомотива, но се оказа, че той няма да дойде! Не стига, че няма къде да си заведен децата, в почивните дни, ами един път да кажат, че ще се случи нещо интересно и то не е вярно!

Анонимен каза...

За сведение на посрещачите:

Информацията не беше лъжлива, а напротив - проверена, "от извора" и изчерпателна! Железниците са сериозно начинание!
Изрично беше написано, цитирам "ПО ПРЕДВАРИТЕЛНОТО разписание атракционният влак ще тръгне в 7:20 ч. от гара Левски, в Ловеч пристига в 9:50 ч., а в 10:50 ч. поема към Троян и се очаква да пристигне на гара Троян в 12:55 ч. Възможни са промени в движението, тъй като влакът начело с ретро локомотива красавец ще спира на много места за фотопаузи. Повече информация за разписанието и движението на композицята можете да получите от жп гарите по места."

Атракционния влак не е редовен, а извънреден и се движи по заявка и под ръководство на заявителя - чуждестранната туристическа група.
По тяхна преценка и/или липса на достатъчно прецизна организация от съставената основно от иначе пословично прецизните и дисциплинирани германци, влакът тръгна от Ловеч, беше забавен по фотопаузи по тунелите и скалите край Ловеч и реално достигна до прелеза за Хлевене, където постъпи разпореждането за връщането му обратно към Ловеч.
Между другото, не се случва за първи път. Лично аз си спомням за друго атракционно пътуване с парния локомотив No: 16.01 от преди години, което трябваше да стигне до Троян, но приключи в Ловеч без дори да тръгне за Троян, по решение на туристите, поради настъпило смрачаващо, правещо невъзможно качествено заснемане.
Причината сега беше, че за достигането на Троян от атракционния влак не остана достатъчно време и той щеше, казано на професионален железничарски жаргон, да "подпре" двойка чифтове редовни пътнически влакове Ловеч - Троян (КПВ 24271/24272 и КПВ 24223/24224. Дали това щеше да се хареса на пътуващите с тях граждани и клиенти на железниците, бързащи по своите дела или разчитащи на връзка в други ж. п. гари и с автопревозвачи?!?
За прекъсването на пътуване към Троян и връщането на влака обратно към Ловеч, своевременно бе уведомена ж. п. гара Троян.
С унищожаването, а не развитието на железопътната инфраструктура по ж. п. линията Левски - Троян (и не само), се стига до такива неудобства - допускане на такива дълги междугария, като Ловеч - Троян с дължина 35 км., без автоблокировка, което налага по-големи времена на заемане/освобождаване на междугарието, респективно - по-малка пропускателна способност на линията = по-малко пропуснати влакове за единица време...
От бившите ж. п. гари Абланица, Добродан, Александрово, Летница, пред очите ни, с иначе благите намерения на отговорни функционери са на път да останат само руини, които след време ще допълват Состра и ще са обект на археологически интерес...
Лесно се руши, не се поддържа и закрива, трудно се гради, строи, поддържа, надгражда и развива. И докато се движим в по-лесното русло, нормално е да се очаква, че "Влакът до Троян има 100 години закъснение"! Дано проблемът се ограничава само до закъснението...

Съжалявам за причинения Ви емоционален дискомфорт, но както безспорно стана ясно от изложеното по-горе, причината за не пристигането на атракционния влак в Троян не е нито в обявлението, нито в нашите железници, а в заявителя - туристическата група.
За приятелите на железниците, като успокоение мога да кажа, че Троян е утвърден ж. п. туристически обект и рано или късно, отново ще посрещнем атракционен влак, возен от парен локомотив. С толкова много възстановени музейни парни машини, вероятно няма да чакаме много. А и те пътуват и по други маршрути из китната ни, богата на багри Родина!
А и идват юбилеите на града и на ж. п. линията!

Като последен жест към верните приятели на железниците, ще споделя с Вас, няколко от най-хубавите ми снимки от пътуването от Левски до Свищов на 26.03.2017 г. и от Левски - Ловеч - Хлевене на 27.03.2017 г., като ги изпратя на редакцията на "Троян 21-ви век" за публикуване към настоящата публикация.

До нови по-весели срещи,
По-здрави и до нови романтични железопътни приключения!

Георги Стайковски

Анонимен каза...

Децата бяха излъгани ,не беше лошо да съобщите ,че атракция ,няма да има .Чакахме с часове ,поредното разочарование......

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |