Троянският влак е и нашето бъдеще

* „Позволете ми да изкажа благодарност към кмета на община Троян и изобщо към органите на местната власт, към народните представители от Троян, към гражданите и всички, подкрепящи
 дейността на гара Троян!“
Пуф-паф
инж. Венелин Стайковски
Авторът инж. Венелин Стайковски е бивш началник на жп гара Троян, в момента – ръководител движение на гарата. Безспорен експерт и познавач на историята, перспективите и настоящите проблеми на жп транспорта и в частност на жп транспорта в нашия район. Един от хората със заслуги за запазването на троянския влак, който в последните години на няколко пъти бе под заплахата да бъде спрян.  
Т21

ТАЗИ ГОДИНА разписанието на гара Троян изглежда някак си естетично подредено: влаковете заминават не само през равномерни интервали от време, в часовете: 5, 8, 14, 17; но и в една и съща минута – все 20-тата на съответния час. Най-същественото е, че всички влакове са ежедневни, защото и т. нар. „обедни влакове" вече са ежедневни. За пръв път, условно наречените „обедни влакове“, тръгват през 2011 г. (през първия кметски мандат на Донка Михайлова), само в два дни от седмицата, в следващи разписания присъстват в три дни от седмицата и най-дълго се движиха до/от гара Троян в четири дни от седмицата. Благодарение на дългогодишната активната политика на троянската общинска администрация и лично на г- жа Михайлова в очакваното ново разписание влаковете вече ще са всеки ден от седмицата.

На гара Троян
ТОВА „ПОДРЕЖДАНЕ“ през еднакви часови интервали на заминаващите влакове е стремеж от няколко години на БДЖ в национален мащаб, европейска практика е и се прави заради удобството от лесното запомняне. В българските условия подчиняването на заминаващите влакове на точно определен час и часови интервали е свързано с преминаването на бързи и пътнически влакове между Плевен, Левски и Горна Оряховица в часове, различни от дългогодишно установените; и за съжаление с увеличаване на престоя на гара Левски на пътниците от/за Троян.

На скорошната среща с щефа на БДЖ Григори Григоров (вдясно), гара Троян, м. ноември 2019 г.
ТАКА НАПРИМЕР влакът, който ще заминава в 17:20 ч. от гара Троян, няма да има връзка по направленията Левски - Свищов, Горна Оряховица - Варна, Горна Оряховица - Русе  и Плевен - София. Поради важността на орязаните възможности и факта, че това е последният за деня заминаващ влак от гара Троян и благодарение на съдействието на народния представител инж. Иван Миховски в Троян пристигна най-високо поставеният железничар в БДЖ – председателят на Съвета на директорите на компанията Григори Григоров (виж „Миховски организира среща по проблемите на жп транспорта“ в брой 46 на Т21 от 4 декември 2019 г. – бел. ред.). Проблемите бяха чути и се обмислят промени, които да настъпят от 1 януари 2020 г. и възможностите за пътуване от/за гара Троян да бъдат подобрени.

Факсимиле от парламентарното питане на д-р Александрова до министъра на транспорта
А НАРОДНИЯТ представител д-р Валентина Александрова подготви питане – което ще бъде отправено според правото за парламентарен контрол към министъра на транспорта и информационните технологии и съобщенията – относно допуснатите слабости при разработване на новото разписание и ограничените възможности за пътуване с влаковете в нашия, а също и в съседни райони на страната.

ВИНАГИ съм се въздържал от политически оценки и коментари, но няма как да остана безразличен след всичко, описано до  момента. Позволете ми да изкажа благодарност към кмета на община Троян и изобщо към органите на местната власт, към народните представители от Троян, към гражданите и всички, подкрепящи дейността на гара Троян! Троянския влак не е само волята на дедите и бащите ни, не е само част от историята на региона, част от растежа на града и фактор за индустриализацията и утвърждаването на туристическия бранд „Сърцето на Балкана“, а е и нашето бъдещето!

инж. Венелин Стайковски, 
ръководител движение на жп гара Троян

 Още по темата:

1 Коментара:

Глогър каза...

Това,добре!Но на прелеза„Кози вир”става опашка,като за банани,а във влака двама човека(машиниста и кондуктора)....??? Явно надлез няма да има скоро,но е срамота(по-скоро некадърност) при съвременните технологии бариерите да се спускат,като тръгне влака от Ловеч....примерно!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |