Един сътрудник на комунистическите служби в 11-ти МИР Ловеч

* Това е троянецът Найден Т. Найденов, водач на листата на БСДД, чието име излезе в списъка след извършената проверка от Комисията по досиетата, огласен на 21 март * Общо 48 са кандидат-депутатите
 с досиета
 
ПИ2023
 Агентите в листите
 
ИМА троянец в кандидатските листи за предстоящите на 2 април 2023 г. парламентарни избори, установен като сътрудник на тоталитарните комунистически служби (Държавна сигурност и др.). Това стана ясно след огласения във вторник, 21 март, с решение №2-2254 на Комисията по досиетата списък, попълнен след извършена проверка на основание чл. 26, ал. 1, т. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (за краткост Закона – бел. ред.).  

ДРУГ сътрудник на комунистическите служби сред общо 120-те кандидати в 22-те кандидатски листи в нашия 11-ти многомандатен избирателен район (МИР) Ловеч не е установен. А от проверените 1866 кандидат-депутати в страната принадлежност е доказана за 48 лица (в изборните листи фигурират общо 4582-ма души, но останалите 2716 не подлежат на проверка според чл. 26, ал. 4 от Закона, тъй като са родени след 16 юли 1973 г. и към 16 юли 1991 г., крайния срок на разглежданите документи, са били непълнолетни – бел. ред.). Огласяването от Комисията по досиетата на имената на сътрудниците на комунистическите служби, участващи в изборите за 49-ото Народно събрание на Република България, е въз основа на чл. 29, ал. 6 от Закона.

ТРОЯНЕЦЪТ с огласена принадлежност към комунистическите служби е водачът на листата на партия „Български съюз за директна демокрация“ (БСДД) в нашия 11-ти МИР Ловеч Найден Т. Найденов, начело и на листата на БСДД в 31-ви МИР Ямбол. За г-н Найденов е обявено, че в архивните материали са открити негови „собственоръчно написани агентурни сведения, документ за получено възнаграждение, разходни документи, отчетени от ръководил го щатен служител, документи от ръководили го щатни служители“. Комисията е заявила, че разполага и „с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Найден Тотев Найденов към органите след 10 ноември 1989 г.“.

„ОБЩО 13 партии или коалиции са издигнали сътрудници на комунистически служби в листите си. БСП „води“ убедително в тази класация с 11 кандидати с досиета. Тя е следвана от новия ляв проект – коалиция „Левицата“ (включващо партиите „Изправи се БГ“, АБВ и „Движение 21“, както и отделни бивши фигури в БСП ), която в листите си има 5-ма кандидат-депутати с досиета. Петима с принадлежност към комунистическите служби има и коалиция „Неутрална България“, обединяваща за предстоящия вот четири проруски политически партии: („Атака“, БКП, „Русофили за възраждане на Отечеството“ и Партия на българските комунисти)“, коментира журналистът Христо Христов в сайта си www.desebg.com. В мрачната класация следват: партия „Български възход“, коалиция „Заедно“ и коалиция „Вън от ЕС и НАТО“ – 4-ма сътрудници; ДПС, НДСВ и партия „МИР“ – 3-ма сътрудници; БСДД и партия „Българска социалдемокрация Евролевица“ – 2-ма сътрудници; „Възраждане“ и ГЕРБ-СДС – 1 сътрудник. Без кандидати с досиета са листите на коалиция „ПП-ДБ“.

И ЕДНО важно уточнение – тъй като в България не бе приет закон за лустрацията (защо не бе приет е отделен и много голям въпрос – бел. ред.), доказаната принадлежност/връзка с Държавна сигурност и подобните комунистически тайни служби не отнема възможността за участие в управлението на страната, включително да бъдеш народен представител.

Т21, по информация на www.desebg.com 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |