Започва строежът на новата спортна зала на Троян

* Първата копка ще направи служебният спортен министър Весела Лечева – 23 март, 17:30 ч. * Изпълнител е пазарджишката фирма „Строймонтаж“ ЕООД, срокът за завършване – 18 месеца * „Крайно необходимо съоръжение“, коментира кметът Михайлова
Предстоящо днес
Така ще изглежда отвън новата многофункционална спортна зала на Троян
ДНЕС, ЧЕТВЪРТЪК, 23 МАРТ (17:30 ч.) ще бъде даден старт на строителството, т. е. ще бъде открита строителната площадка, на новата троянска многофункционална спортна зала, съобщи на редовната си месечна пресконференция кметът Донка Михайлова (16 март). А символичната първа копка ще направи служебният спортен министър Весела Лечева, която ще пристигне специално за събитието. Става дума за строителството на сградата на спортното съоръжение – трети етап от проекта, като до момента са изпълнени първите два етапа – строителството на подпорната стена, трафопоста и канализацията; извършена бе и реконструкция на улицата, която ще е основната транспортна връзка до залата.

„ТОВА е един от малкото български спортни зали, които една община започва да строи със собствени средства от общинския бюджет и кредит“, коментира градоначалникът. Допълвайки, че 500 хил. лв. за дейностите по първия и втория етап бяха осигурени чрез постановление на Министерския съвет (последното правителство на Бойко Борисов – бел. ред.). А за кредита вече има сключен договор с избраната банка – „Уни Кредит Булбанк“, който е в размер до 5 млн. лв., дългосрочен (за 10 години) и револвиращ, т. е. дава възможност да се тегли колкото е нужно, а не цялата сума. Освен това погасяването ще започне след изпълнение на поне 10% от строителните дейности. „Много силно се надявам, че българската държава ще прояви ангажираност и съпричастност към жителите на община Троян и ще се включи във финансирането (и на третия етап)“, изрази надежда за допълнителна държавна подкрепа г-жа Михайлова. Според разчетите цялостната реализация ще струва около 5,5 млн. лв.

БЪДЕЩАТА многофункционална спортна зала на Троян (в съседство със стадион „Чавдар“ и парк „Турлата“), ще е на две нива: на първото са обслужващи помещения, съблекални, фитнес зала, тренировъчна зала (за източни бойни изкуства, самбо, борба и бокс), зала с работилница и склад (за колоездачите), складови помещения, санитарни възли; а на второто – самата зала (основно за баскетбол и волейбол, но с възможности да приема и състезания по други видове спорт, както и събития от различно естество – срещи, концерти и др.), която ще е с капацитет 550 постоянни места плюс възможност за допълнителни 200 подвижни места. Предвиден е паркинг със 77 места, включващо 7 места за инвалидни автомобили и 4 паркоместа за автобуси. Залата (второто ниво) ще е със застроена площ от 1710 кв. м, а общата разгънатата застроена площ на  спортното съоръжение – 3190 кв. м.

Така ще изглежда отвътре новата многофункционална спортна зала на Троян
ИЗПЪЛНИТЕЛ на строителните работи по третия етап е фирма „Строймонтаж“ ЕООД от Пазарджик (със собственик и управител Камен Василев). „Фирмата показа в най-голяма степен покриване на критериите в процедурата, която проведохме по Закона за обществените поръчки. Това е фирмата, която изгради новата трета клетка на троянското Депо за твърди битови отпадъци“, бе даденото пояснение. Кметът определи бъдещата спортна зала като „крайно необходимо съоръжение“, тъй като в момента на територията на общината ни има 27 спортни клуба, от които 24 лицензирани. И сме община „в която всяко трето дете спортува активно в спортен клуб, а тренировъчната база не достига“.

СПОРЕД договора с изпълнителя новата троянска спортна зала трябва да бъде завършена за 540 календарни дни (18 месеца), т. е. лентата на толкова желаната и чакана от десетилетия инфраструктурна придобивка трябва да се състои догодина есента (м. септември 2024 г.).

Т21
 
Още по темата:

1 Коментара:

S.Iliev каза...

Ееее, най-сетне... Сума ти села в България построиха спортни зали( които после стоят заключени)... Браво, крайно време беше ! Троян отдавна заслужава нова спортна зала, даже и с по-големи размери, ала нейсе... Сега цялата Общинска администрация, обществени и партийни организации в Троян трябва да "се задействат" така, че държавата да помогне с още-пари, щото Залата да се завърши в срок и да бъде оборудвана с най-модерните спортни уреди и помагала за водене на пълноценна спортна подготовка... Успех!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |