Парк „Турлата“ – расте и хубавее

* Готов е новият кът за пикник – с шест грамадни дървени маси и каменно огнище * Изпълнителите от ДГС Троян: „Подходящ е за празненства от всякакъв тип – от обикновен неделен пикник до по-големи семейни и фирмени тържества“ * Инж. Милко Станчев: Очаквайте следващото
Тема с продължение
Гледка към новия кът за пикник в парк „Турлата“, 17 март 2023 г.
ПАРК „ТУРЛАТА“ – една от важните градски придобивки на Троян в последните години (виж „Откриха парк „Турлата“ – бел. ред.), разположен непосредствено до стадиона и бъдещата спортна зала, изграден по инициатива, с ентусиазма и професионализма на екипа на Държавно горско стопанство (ДГС) Троян и лично на директора инж. Милко Станчев и с финансирането и пълната подкрепа на Община Троян и лично на кмета Донка Михайлова – продължава да се развива и да добива планираните екстри.

ПАРКЪТ бе открит символично за Деня на детето, 1 юни 2022, като тогава вече бе подготвен целият терен от 30 дка (църковен имот, отдаден под наем за дългосрочно ползване на Общината след продължителни и нелеки преговори – бел. ред.), залесени бяха 72 дръвчета и 80 храста от общо 22 вида и жив плет от 600 габрови фиданки, реставриран бе старият каменен мост с дървените парапети, поставени бяха дървени пейки, дървени пластики, оформен бе детски кът с Къщичката на Баба Яга и дървено влакче, всичко дървено и масивно и с много фантазия, забавно, необикновено, създадено с мисъл и любов. Но това бе само началото, сподели тогава инж. Станчев, предстоящ е следващият етап – голям кът за пикник и кът за срещи плюс кучешки парк в съседство (който ще осигури безконфликтното съжителство с домашните любимци, които, разбира се, ще са и вече са сред редовните ползватели на парк „Турлата“ – бел. ред.).

Момент от изграждането на новия кът за пикник
В СРЕДАТА на миналата седмица, 15 март, бе завършена важна част от втория етап в реализацията на парк „Турлата“ – кът за пикник за около 100 души, включващ шест комплекта маси и пейки в същия стил, дървени и масивни, плюс иззидано от дялан камък двойно огнище. „За пореден път горските служители доказаха, че е нужен не само професионализъм, но и сърце, което вложиха в изпълнението на проекта. Съоръженията са изцяло ръчна, дизайнерска изработка от естествени материали. Новоизграденият кът е подходящ за празненства от всякакъв тип - от обикновен неделен пикник сред природата до по-големи семейни и фирмени тържества“, коментираха от ДГС Троян в страницата си във фейсбук. С едно важно предупреждение, завършващо неслучайно с удивителен знак: „Изпълнителите се надяват, че идеята и трудът им ще бъдат опазени!“.

инж. Милко Станчев
ПОТЪРСИХМЕ за коментар мотора на делото, попитахме го и за финансирането, защото е ясно, че и паркът е като сиренето (с пари). Инж. Станчев сподели, че е доволен от новия кът за пикник – идеята (му) е реализирана чудесно от екипа на ДГС Троян, като за майсторското изпълнение голямата заслуга е на Стефан Илковски. До края на м. април, а и по-рано, ще бъде изпълнена и следващата част, кът на влюбените, както го нарече инж. Станчев, на площадката непосредствено под горския масив, с ефектна беседка с „жив покрив“. Работи се и по кучешкия парк – теренът му е подготвен, готова е и планировката.

ЗА ФИНАНСИРАНЕТО – директорът на ДГС Троян подчерта, че паркът се създава с минимални средства за такъв немалък проект. За работата по втория етап Общината е платила 14 хил. лв., като в тези минимални цени е заложен приносът на изпълнителите от ДГС Троян, плюс 3-4 хил. лв. за дървения материал, а за изпълнението на първия етап са вложени 18,7 хил. лв., т. е. цялостната реализация няма да надхвърли 40 хил. лв. Средствата са от общинския бюджет, по-конкретно от събраната туристическа такса. Инж. Станчев открои и ролята на един сериозен съмишленик и спомоществовател на каузата – Димитър Вълев, собственикът на строителна борса „Вълев“, осигурил на преференциални цени дървения материал и крепежните елементи.

ПОПИТАХМЕ за охраната, миналогодишната вандалска изцепка в парка (виж „Появиха се малоумници, трябва да ги спрем“ – бел. ред.) подсказа колко задължителна и неизбежна е тя – монтираната камера върши работа, но ще трябва още една, която да покрива новоизградения кът, коментира инж. Станчев. Ще трябва, разбира се, да се мисли и за боклука – съдове, събиране, извозване, което е общинска отговорност; както и за санитарен възел.

Екипът на ДГС Троян, изграждащ парка, вдясно Стефан Илковски
НАКРАЯ ще припомним една оценка на горския шеф, направена при откриването на парка миналата година: „Малко са градовете, които могат да се похвалят с лесопарк на 300-400 метра от сградата на Общината. Троянци вече го имат“. Както и казаното от кмета Михайлова за изпълнителите от ДГС Троян: „За тях този парк се превърна в мисия, която, мисля, изпълняват с много обич и много мотивация. Те са причината все повече места на територията на общината ни да придобиват такъв вид“.

Т21
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |