Откриха парк „Турлата“

* Инж. Милко Станчев: „Малко са градовете, които могат да се похвалят с лесопарк на 300-400 метра от сградата на Общината. Троянци вече го имат“ * Кметът Михайлова: „Повод да благодаря на хората от ДГС Троян, защото за тях този парк се превърна в мисия, която, мисля, те изпълняват с много обич и много мотивация“
Добрата новина
Малчуганите от голямата група на ДГ „8-ми март“
На „въздушния тролей“ е мега яко
МАЛЧУГАНИТЕ от голямата (предучилищната) група на любимата троянска детска градина – ДГ „8-ми март“, бяха най-щастливите при откриването на новия градски парк „Турлата“, състояло се ден преди детския празник 1 юни. Хлапетата бяха доведени специално от своите госпожи, с тях бе и директорката, и зарадваха всички с песните и рецитациите си. А възторгът им, когато пробваха „въздушния тролей“ към детския кът в парка, не може да се разкаже с думи и бе най-сигурното доказателство, че новата придобивка на Троян има голям смисъл и наистина прибавя качество. На откриването присъстваха доста представители на инвеститора – Община Троян, начело с кмета Донка Михайлова и общинския председател инж. Петко Пенков, голяма група от Държавно горско стопанство (ДГС) Троян – инициатор и изпълнител, а в някаква степен и спомоществовател на чудесното дело, представители на медиите, за пъстрата група „осмомартенци“ вече казахме.

Инж. Милко Станчев
На преден план – дървеното влакче
ОФИЦИАЛНАТА част започна със слово на директора на ДГС Троян инж. Милко Станчев, който има и лична заслуга и може да се каже, че е моторът паркът да се случи. Най-напред той припомни кога и как се е зародила идеята – преди около 4 години, с изграждането на един минипарк недалеч, в местността Гъбата, с масивни дървени пейки и маси, дендрариум с местни дървесни видове, цялостно облагородяване, всичко това имало голям ефект и го последвали подобни кътове при водопада Лопушник, до пистата на Беклемето, при Бръмбар скок на река Попишка, по пътя от Шипково за Рибарица, в Чифлик… „Всичко това ни наведе на по-мащабната идея за един парк близо до центъра на града. Малко са градовете, които могат да се похвалят с лесопарк на 300-400 метра от сградата на Общината. Троянци вече го имат“, бе оценката на г-н Станчев.
 
Гледка от парк „Турлата“
Възстановеният стар каменен мост
ГОРСКИЯТ шеф очерта направеното в приключилите два етапа  – преговорите с църковното настоятелство и убеждаването му, че върху техния имот ще се случи нещо много хубаво и в полза на обществото, последвалото отдаване на 30 дка църковен терен под наем на Община Троян, разчистването на терена, озеленяването с над 20 вида дървесни и храстови видове, реставрирането на стария каменен мост, изграждането на масивните дървени пейки, „гъбките“, детския кът с Къщичка на Баба Яга и дървеното влакче… И предстоящото: още два къта – един за пикник и тържества, с каменно барбекю, маси и пейки за около 100 души и втори, на високото точно под гората, младежки, с беседка в алпийски стил, маси и пейки. И още – проблемът с боклука и извозването му е решен от Общината, но предстои изграждането на санитарен възел; и на кучешки парк в съседен имот, тъй като конфликтът „деца – кучета“ сега е налице, подобни кучешки паркове в Западна Европа са нещо обичайно, но в България са едва пет-шест и в един по-далечен план ще се случи и в Троян.

Инвеститори и изпълнители на парк „Турлата“
ДУМАТА взе и г-жа Михайлова. Тя сподели колко е струвало изграждането на парка до този момент – 18 700 лв., и колко предстои да се инвестират – 28 хил. лв., средствата са от общинския бюджет, като тук трябва да се отчете съучастието на ДГС Троян (с минималните цени и доброволния труд). „Това символично откриване е повод да благодаря на хората от ДГС Троян, защото за тях този парк се превърна в мисия, която, мисля, те изпълняват с много обич и много мотивация. Повод да им кажа колко високо оценяват троянци техните усилия. Те са причината все повече места на територията на общината ни да придобиват такъв вид“, каза още градоначалникът.

Стефан Илковски (вляво) със свой колега и съмишленик
И ДВЕ ДУМИ от нас за един човек, чието име трябва да се чуе – служителят от ДГС Троян Стефан Илковски. Негова е идеята за изгледа на парковите елементи – „гъбките“, пейките и масите, влакчето, Къщичката на Баба Яга и т. н., всичко с много фантазия, артистизъм, пълна симбиоза с терена, чудесна функционалност; и от нас – браво! Попитахме г-н Илковски откъде черпи вдъхновението си, отговорът му: „От интернет, но с авторска преработка. А дървеният материал се подбира специално – основно черница“.

Две принцеси пред Къщичката на Баба Яга
НАКРАЯ – поздравленията ни за всички, ангажирани с парк „Турлата“, създавате нещо истинско и истински хубаво и значимо. И запълвате една странна троянска липса – да сме сред най-красивата планина, Троянския Балкан, а да нямаме градски парк.

Т21
 
Още по темата:

1 Коментара:

Донка Михайлова каза...

Чудесен парк,прекрасен проект и реализация на "горското" ръководено от г-н Станчев! Адмирации и надежда ,че троенците(масовката) го заслужават и ще го пазят и развиват. Нека си спомним за жалбите и негативите с които беше посрещната тази инициатива в зародиш. Нека жалбарите се смирят и покаят за жлъчта която изсипваха към "горските". ...Едва ли....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |