Появиха се малоумници, трябва да ги спрем

* Вчера, 29 март, неизвестни извършители са безчинствали и рушили в изграждащия се нов парк на Турлата до стадиона * Станислава Багарова, ДГС Троян: „Потресени сме от тази вандалщина, необяснимо е“ * Съсипаха и тийнзоната до реката
Без думи!
Гледка след вчерашната вандалщина, 30 март 2022 г.
БЕЗ ДУМИ! Това е коментарът ни към вандалщината, извършена от някакви, явно местни троянски, малоумници вчера, 29 март. Същите са безчинствали – чупили, местили, палили и осрали част от оформящия се чудесен нов парк в Троян, на Турлата до стадиона и бъдещата многофункционална спорта зала. Там където бяха направени двете грандиозни исторически възстановки за българските и троянските бойни победи на Дойран през Първата световна война. И където от миналата година екипът на Държавно горско стопанство (ДГС) Троян с пълното съдействие и финансова подкрепа от Община Троян започна мащабно облагородяване и изграждането на парково пространство на площ от 30 дка – със залесяване (досега са засети 72 дръвчета и 80 храсти от 22 вида), жив плет (от 600 габровидни фиданки), младежки кът с беседки и пейки от масивно дърво, детски кът в същия масивен дървен стил, множество дървени пластики и се подготвяше сектор за пикник (за над 100 души) и редица други паркови екстри (виж „Оформя се парк „Турлата“ – бел ред.).

Гледка от оформящия се парк „Турлата“ преди вандалщината
Станислава Багарова
„ПОТРЕСЕНИ сме от тази вандалщина, необяснимо е. Нашият директор инж. Милко Станчев, който е в основата на идеята за парка и изграждането му, буквално не е на себе си“, сподели ни Станислава Багарова от ДГС Троян. От нея научихме още, че смятат временно да „замразят“ проекта – докато не се вземат мерки за охрана на парка; и чухме призива към Общината и полицията да потърсят съвместно решение, примерно да се осигури видеонаблюдение. „Не може да продължим, при положение че след нас някой руши“, коментира г-жа Багарова.

ЩЕ ДОБАВИМ, че досега в изграждането на новия парк на Турлата са вложени около 10 хил. лв с ДДС, до лятото се предвижда инвестицията да достигне до 17 хил. лв., а за окончателната реализация се предвижда да се вложат близо 40 хил. лв. от троянския общински бюджет плюс допълнително (в труд и материали) от ДГС Троян. И напълно се солидаризираме с призива за осигуряване на охрана/видеонаблюдение на парка. Заради казаното дотук, но и по още една причина – Троян е в сърцето на Балкана, в най-прелестната част на централна Стара планина, но, както се казва, вода гази, жаден ходи и няма истински градски парк. На Турлата започна да се оформя такъв, но се появиха малоумници и тем подобни недоразумения и трябва да ги спрем.
 
 ***
 
ОТ ИНЖ. СТАНЧЕВ научихме, че малоумници, същите или други такива, са вилнели и в т. нар. „тийнзона“ до реката (зеленото пространство край подпорната стена в близост до офиса на ЧЕЗ; виж „Ново: Първата тийнзона в Троян“ – бел. ред. ). И съсипията там е още по-брутална – части от арт инсталацията „Речни плавеи“, представляваща кът за отмора и развлечение с две масивни дървени маси с пейки и столове плюс, също от масивно дърво, кошчета за смет, предназначена за младите хора за Троян, е изкъртена и захвърлена в реката. Изтръгнати са и също захвърлени в реката и дръвчетата, дарени от младото троянско семейство Петя и Иван Велчевски. А наоколо е разнебитено, издраскано, осквернено. Осквернена и опустошена е една бутикова атракция, в която наред със средствата са вложени и много любов и ентусиазъм. Решението и за тук е същото – (видео)контрол и безкомпромисност, от всички ни!  
  
Така беше при откриването през м. октомври 2020 г.
А така е сега, 30 март 2022 г.
Нищо не е останоло от чара и арта на „Речни плавеи“
Изтръгнато и захвърлено в реката

СЛЕД СЛУЧИЛОТО се в парк „Турлата“ и тийнзоната до реката последва незабавна институционална реакция. Пред Т21 кметът Донка Михайлова сподели, че вече са проведени разговори с местна охранителна фирма и живата охрана на двата обекта ще е факт до дни. По обективни причини засега не е възможно осигуряване на видеонаблюдение, но предстои и такава мярка. „Поредното убийство на усилията да правим града ни по-красив и уютен. Ще наемем охрана за създаденото. С нашите общи пари, които можеха да бъдат вложени за друго. А има хора, които са безмълвни свидетели на случилото се – приятели, родители, близки…“, коментира в профила си във фейсбук г-жа Михайлова. 
 
ПОСЛЕДВА и реакция на възмутени граждани – много коментари в социалните мрежи, съпричастност към усилията на Общината и ДГС Троян за изграждането на парка, призиви за крути мерки срещу извършителите. Но се случи и още нещо – един наш съгражданин, Найден С. Индерлийски, за своя сметка и със собствени сили ремонтира след пораженията на Турлата. Възстанови разбитата дървена ограда, изчисти района и ден след това  постави красиво кошче за смет и чувалчета за смет. Коментарът му: само с приказки не става, трябват действия. А след получените благодарности от ДГС Троян отговори (във фейсбук) следното: „Това е нищо, даже не е за благодарност. Ние сме длъжни, всички ние, да пазим и съхраняваме нашето, този парк е наш. Той не е на Иван, Георги или Петя, той е наш и трябва всеки един да го приема като свой. Когато отидеш там, да се държиш както в собствения си двор, апартамент, къща, а именно да не изхвърляш боклуци, да пазиш, да го правиш по-красив“. И от нас – поздравления!
 

1 Коментара:

Бай каза...

Много хубав парк , но стана тоалетна за кучета и сборище на наркомани! Като тръгнеш да се разхождаш ще се омажеш с лайна , или някой малоумен моторист ще те прегази. Супер парк!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |