Вяра Емилова пита спортния министър за троянския ролбан

* Депутатката припомня, че проектът е одобрен за финансиране и задава въпроса: „Кога и в какви срокове Министерството на младежта и спорта предвижда започването на реализацията му и неговото финализиране?“ * Десетилетни обещания и нищо, дано този път стане
 
Вяра Емилова
Биатлон Тема с продължение
 
ПОРЕДЕН политик – народната представителка от нашия избирателен район Вяра Емилова (БСП) – дава рамо на обещавания многократно, включително на министерско равнище, но тъй и неслучил се троянски ролбан (асфалтово трасе) за летен биатлон към стрелбището за биатлон до мотополигона. След разговор с представители на троянския Клуб по биатлон и стрелба „Аякс“ – Каролина Цочева и треньорът Цветан Цочев-Куршума, г-жа Емилова е отправила писмено питане до спортния министър Радостин Василев.

„УВАЖАЕМИ г-н Министър – пише Вяра Емилова, – проектът за асфалтиране на площадката към Спортен комплекс за биатлон и стрелба „Аякс“  в Троян е одобрен и допуснат за финансово подпомагане със заповед на министъра на младежта и спорта от 5 юни 2020 г.. Определените средства са в размер на 317 хил. лв. с ДДС. Реализацията на проекта все още не е започнала. Въпросът ми към Вас е: Кога и в какви срокове Министерството на младежта и спорта предвижда започването на реализацията на проекта и неговото финализиране?“. В профила си във фейсбук депутатката изразява надежда, че при вземането на решението си в Министерството на спорта „ще имат предвид и постиженията на спортистите от Троян - гордост за България, и тяхното силно представяне на Олимпийските игри в Пекин 2022“.

***

ДА ПРИПОМНИМ. На 15 ноември 2012 г. тогавашният министър на спорта Свилен Нейков заедно с председателя на Българската федерация по биатлон Катя Дафовска, областния управител Ваня Събчева и кмета Донка Михайлова преряза лентата на новото модерно троянско стрелбище за биатлон с 30 коридора. Изградено след многогодишни битки, тежко лобиране и съучастие от страна на единствения по това време троянски клуб по биатлон (КБС „Аякс“) и неговия президент инж. Минко Топалски. При откриването бе подчертано, че стрелбището вече има международен лиценз, но за да се постигне крайната цел – Троян да домакинства на състезания по летен биатлон от най-висок европейски и световен ранг, трябва да се направи следващата стъпка и да се изгради ролбанът (около 3 км, за 300 хил. лв. по тогавашните разчети); на питането ни тогава към министър Нейков ангажира ли се с осигуряване на субсидията за рорбана, отговорът бе уклончив.

Катя Дафовска, Донка Михайлова и Свилен Нейков режат лентата на новото троянско стрелбище за биатлон, 15 ноември 2012 г.
Инж. Минко Топалски лисва менчето с надеждата към стрелбището скоро да има и ролбан, 15 ноември 2012 г.
ПРЕЗ 2017 Г., по време на празничното петковденско състезание по летен биатлон за деца, чийто домакин бе Троян, съгражданинът ни и депутат от тогавашната управляваща партия ГЕРБ инж. Иван Миховски даде следното обещание: „Като народен представител от област Ловеч, а и като троянец ще направя невъзможното, за да се реализира този така очакван проект, който е от изключително значение не само за биатлона в България, но и за развитието на област Ловеч“.

Министър Красен Кралев предизборно на троянското стрелбище за биатлон, поет е ангажимент за изграждане на ролбана, 2019 г.
ПРЕЗ 2019 Г. тогавашният спортен министър Красен Кралев посети Троян по време на кампанията за кметските избори и заедно с кандидат кмета г-н Миховски отиде стрелбището за биатлон; по-късно в профила си във фейсбук министърът написа: „Обиколката ми започна от стрелбището за биатлон, където ме посрещнаха олимпийската шампионка Екатерина Дафовска и спортни деятели. Пред тях поех ангажимент да разгледаме проекта и да изберем най-добрия вариант за изграждане на ролбана за биатлон – включително съвместно финансиране от министерството и Общината. Изграждането на ролбана за биатлон в Троян ще доведе до развитие на спорта не само на регионално, но и на национално ниво“. През същата 2019 г. троянецът Владимир Илиев стана световен вицешампион по биатлон, най-голямото постижение на българския мъжки биатлон за всички времена; наградата за №1 в традиционната годишна класация на БФБ му връчи министър Кралев, който след множеството суперлативи за Владо преповтори личния си ангажимент за изграждане на ролбана в Троян.

Пресконференция на Катя Дафовска, Владо Илиев и Милена Тодорова, шефката на биатлона обяснява, че процедурите са оскъпили ролбана в Троян, София, 2021 г.
ПРЕЗ 2021 Г. председателката на БФБ Катя Дафовска и двамата най-добри български биатлонисти при мъжете и жените, троянците Владо Илиев и Милена Тодорова, дадоха съвместна пресконференция в Пресклуб България, София. Темата бе подготовката за Олимпиадата в Пекин 2022, но стана дума и за неосъществения троянския ролбан – г-жа Дафовска уточни, че министър Кралев е изпълнил обещанието си и Министерството на младежта и спорта е отпуснало средства за изграждане на съоръжението; но заради процесуални забавяния сумата набъбнала на 1 млн. лв. и отпуснатото не стигало. Казаното от шефката на българския биатлон обаче предизвика недоволство у кмета Михайлова, която в профила си във фейсбук коментира иронично: „Питам се дали ако Троян остане единственият град, представящ България в световния биатлон, нещо ще се промени. Нищо, че две години чакаме обещаните от министър Кралев средства за площадката за летен биатлон и още поне пет - за ролбан“.

***

Момент от Държавното първенство по летен биатлон, Троян – на старото стрелбище, а за ролбан се използва пътят към мах. Длъжковска, 1 октомври 2017 г.
И ДА СУМИРАМЕ. В последните вече десетина години Троян е №1 в българския биатлон. И в елита, където водещите ни състезатели са троянци (Владо Илиев и Милена Тодорова), а на скорошната Олимпиада в Пекин 2022 трима от осемте български олимпийци в биатлона бяха троянци и възпитаници на троянската школа (Владо, Милена и дебютантката Лора Христова). И в групата на младежите и девойките – ще споменем трите ни националки Лора Христова, Стефани Йолова и Лора Радковска; и факта, че преди по-малко от месец българската дамска щафета спечели бронзовите медали на Световното първенство за младежи и девойки до 21 г. в Солт Лейк Сити (САЩ), като две от трите ни ни състезателки бяха троянки (Лора Христова и Стефани). И при подрастващите, където троянските клубове КБС „Аякс“ и КБ „Амбарица“ обират медалите на всички вътрешни стартове, включително държавните първенства, в малките възрастови групи. Троян е №1 в биатлона, но няма нещо елементарно и задължително за подготовката на своите състезатели – ролбан за летен биатлон. Въпреки вече десетилетните обещания. Дано този път стане!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |