Свилен Нейков и Катя Дафовска – на закриването на сезона в Троян

* Плакети и премии за тримата големи на „Аякс” (Троян) – Емилия Йорданова, Владимир Илиев и Стефани Попова * Дафовска: „Троянският клуб заслужава да бъде даван за пример” * Министър Нейков похвали кмета Минко Акимов
Биатлон

ТРИМАТА ГОЛЕМИ ШАМПИОНИ на троянския клуб по биатлон „Аякс” – лидерката на българския женски биатлон в момента Емилия Йорданова (преди седмица тя бе обявена от федерацията за биатлонистка №1 на България за сезон 2010/2011 г.), националът Владимир Илиев и младата ни надежда Стефани Попова – бяха удостоени с плакет и парична премия на партито за закриване на сезона (13 май, петък). Награда получи и международният съдия Стефан Илиев – ръководител на троянската съдийска бригада, тези „невидими” лица по трасетата, без които нито едно състезание по биатлон не би било възможно.

ПЛАКЕТИ ИМАШЕ и за най-големите спомоществователи на клуба и изобщо на биатлона, а и на спорта като цяло в Троян – известните троянски бизнесмени инж. Светослав Дочков („Сима”), инж. Марин Радевски („Калинел”), Христо Йовчевски („Рико стил”) и президента на „Аякс” инж. Минко Топалски („Вектор”). Г-н Топалски получи и още едно отличие – от името на Българската федерация по биатлон (БФБ), за успехите на „Аякс” през изминалия сезон и изобщо; а му го връчи не кой да е, а златната ни олимпийска шампионка и председател на БФБ Катя Дафовска.

Г-ЖА ДАФОВСКА СПЕЦИАЛНО ПОЗДРАВИ състезателите, треньорите и ръководството на „Аякс” (Троян), подчертавайки, че това е един от малкото български клубове, „натискащ” там, където е най-трудно, но и най-важно – в работата с подрастващите. По-късно за Т21 Катя Дафовска сподели, че повечето водещи клубове у нас – включително нейният (Чепеларе), са загърбили работата с децата; за разлика от троянския „Аякс”, който заслужава да бъде даван за пример.

ОТ СВОЯ СТРАНА ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ Г-Н ТОПАЛСКИ благодари на шефката на БФБ и потвърди думите й – че голяма цел на треньорския щаб и на ръководството на троянския клуб е развитието на детско-юношеския спорт. В шеговит стил обаче г-н Топалски разказа една действителна случка от някогашната си „елпромска” трудова биография, прозвучала многозначително и като че ли съдържаща известни критични нотки. След някакво събитие в някогашния троянски промишлен гигант „Елпром” направили събрание и наградили организаторите. Тогава директорът попитал защо за него няма награда, а един се престрашил и казал – защото не сте сред организаторите. Директорът се усмихнал и отвърнал: „На мен трябва да ми дадете награда, че не съм ви пречил!”.

ЗА НАКРАЯ, НО НЕ ПО ВАЖНОСТ, оставих да разкажа за ВИП гостите, уважили празненството на троянските биатлонисти. А високото присъствие бе впечатляващо: специално пристигна министърът на спорта Свилен Нейков, заедно с главния секретар на министерството Любомир Василев и финансистката на ведомството Ирена Димитрова, областният управител на Ловеч Николай Нанков и заместникът му Сашо Данков, народната представителка д-р Станка Лалева, разбира се – градоначалникът Минко Акимов и отговорникът за спорта в общинската администрация Кольо Стоименов. За Катя Дафовска вече казахме.

ТУК БЯХА ОЩЕ: генералният секретар на БФБ Васил Сивков, зам.-шефката на федерацията – голямата приятелка на Троян и „Аякс” и едно от златните момичета на българския биатлон Надежда Алексиева, прочутият треньор на Катя Дафовска от златните й години – украинецът (вече с български паспорт) Николай Захаров. И още – треньорът на македонския национален отбор Гьоко Хаджиески, голям приятел на троянския си колега и основно действащо лице в развитието на троянския биатлон Цветан Цочев-Куршума. Всички те – формално и неформално – поздравиха троянските биатлонисти и засвидетелстваха своя респект от постиженията им.

КАКВО НИ КАЗА МИНИСТЪР НЕЙКОВ? Разбира се, най-високопоставеният гост взе думата и наред с обичайните похвали за добрия сезон и изобщо за добрата работа на „Аякс” (Троян), каза и някои „по-особени” неща. Например – че развитието на спорта в един град до голяма степен зависи от местната управа и лично от кмета. Като пример за негативно отношение бе даден Шумен, където тамошният градоначалник изцяло бил обърнал гръб на спорта, а за положителен – Троян и троянският кмет Минко Акимов.

Генадий Маринов
Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Поздрави за клуба! Поздрави за спонсорите и президента. Без тях никога нямаше да има биатлон в Троян. Всички вие плюещите, какво дадохте вие за града, а тези хора помагат за какво ли не. Да отдадем благодарността за това което правят, лека, лека, но ВЯРНА И ТОЧНА. Сега да не вземете да ме слагате в общинските служители, или дупе близец, на кмета душе приказчи? Трояница е ,,винаги готов,, да оплюваме всеки който е малко по-различен от нас. Засмейте се бе хора, имаме си клуб, даващ национални състезатели. За тази кауза работят много хора. Ние не се радваме на успехите, не се радваме, че наши деца печелят призове.Извинявам се за тирадата, но ме подразни, че под това нещо няма коментар, ама никакъв. И стигнах до убеждението - ДАВАЙ ДА СИ ЧЕШИМ ЕЗИЦИТЕ, но никой не каза БРАВО за труда, усилията и ПОМОЩТА!

Анонимен каза...

Да ти кажа не си много прав.
На младежите - БРАВО! На Куршума - БРАВО. За стрелбището до гробища и там - БРАВО!
Ама от там нататък нещата са станали не заради кмета, а въпреки кмета. Между другото съм тренирал и аз биатлон и трябва да кажа, че на Беклемето е една от най трудните и интересни писти. Само, че в момента е маааалко забранено да се поддържа и да се развива. И ако питате що ще ви стане ясно, но на есен. А на господин Нейков бих му предложил услугите на другаря Акимов да си го вземе в Шумен след изборите, че и там да прокопсат като нас:)

Анонимен каза...

Поздравления за горния коментар!
А първи явно не знае, че срещу парите които въпросните спонсори дават, Троян им се отплаща многократно...

Анонимен каза...

Имаме невероятно талантливи деца по всички клубове, дайте да им се зарадваме от сърце за тяхната упоритост и труд .Да стиснем ръцете на треньори и спонсори -стига с тез празни троянски приказки!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |