„Ако сега носехте шапка, на какъв учител бихте я свалили?”

Празник е! Да свалим шапка на учителя!

АНКЕТА

НАВЯРНО НА МНОГО ХОРА заглавието ще се стори странно. И ще са прави. Та кой днес носи шапка, а още по-малко би я свалил на учител. От известно време този въпрос ме вълнува все по-осезателно.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ сме свидетели на потресаващи факти, случващи се в българското училище – засилваща се агресия, завършваща с жестоки побои, дори със смъртни случаи, бити учители, сексуални извращения между ученици, учители педофили, разпространение на дрога и детска порнография... Подмяната на ценностната система на младите хора доведе до редица негативни промени в българското общество.

И В ТОЗИ РЕД НА МИСЛИ ми хрумна идеята да проведа анкета с ученици от средните училища в града с един-единствен въпрос: „Ако сега носехте шапка, на какъв учител бихте я свалили?”; с кратко предисловие, че някога на учителите се сваляше шапка в знак на уважение.

БЯХА АНКЕТИРАНИ 151 УЧЕНИКА на възраст от 13 до 19 години от двете най-големи троянски средни училища – СОУ „Васил Левски” и СОУ „Св. Климент Охридски”. Много голям процент от тях дават изчерпателен отговор на въпроса, от което се вижда, че днешният ученик, тийнейджърът на 21. век, има много точно виждане за образа на учителя, застанал пред него. Тук искам да благодаря на анкетьорите - учителите Цветанка Босева и Бонка Русенова от СОУ „Св. Кл. Охридски” и Ивайло Йорданов, Иванка Карамфилска и Мариета Жекова от СОУ „В. Левски”

ЩЕ ПОСОЧА САМО НЯКОЛКО ОТГОВОРА на ученици на различна възраст, за да илюстрирам тяхното виждане, без редакция – едно към едно. Коментар няма да правя. Оставям на всеки, четейки тийнейджърските отговори, сам да си прави изводите. По този начин дава пълна свобода на тълкуванията на анкетата.

ИЗПОЛЗВАМ СЛУЧАЯ да поздравя всички колеги учители от община Троян с най-българския празник 24 май. С пожелания да се вслушват в гласа на хората, с които работят и да им отдадат своите сили и възможности безрезервно. Въпреки че анкетата бе анонимна, един ученик отправя към един конкретен учител следното послание: „Не шапка, а безброй звезди бих свалил за вас”. И аз бих пожелал на колегите – не безброй звезди да свалят за тях, но поне няколко, които да озаряват пътя им в тази въпреки всичко благородна професия.

Тодор Гладков, дългогодишен учител

*****

„Ако сега носехте шапка,
на какъв учител бихте я свалили?”

(извадки от анкетата)
• „Свалянето на шапка е жест на уважение. Но уважението трябва да е взаимно! Учител, който уважава своите ученици, който общува с тях и преподава достъпно, разбираемо, заслужава ученическото уважение…” (19 г.)

• „Аз бих свалил шапка на учителите, които имат собствено мнение и не се страхуват да го защитят; на тези, които държат на своите ученици и се раздават…” (19 г.)

• „Свалям шапка на учителя, който идва на работа не само заради заплатата…” (19 г.)

• „Бих свалил шапка на учител, който е добър, с който ще мога да говоря и като приятел” (19 г.)

• „Аз бих свалила шапка на учителя, намерил правилния път към нас, с когото имам обратна връзка. На този, който е успял да провокира нашето мислене, намерил е интересен подход за преподаване на учебния материал, а не по „сухарския” начин…” (19 г.)

• „Повечето учители влизат нервни в часовете и започват да изпитват и си изкарват злобата на нас” (13 г.)

• „Мразя учителите, които се правят на много важни” (13 г.)

• „На учител, който има чувство за хумор и се отнася добре с учениците” (16 г.)

• „Който влиза в положение на учениците, който е строг, но справедлив… Такъв, който ти показва новостите в науката, а не да преразказва урока от учебника…” (16 г.)

• „Бих свалила шапка на учителя, който върши работата си професионално… Бих свалила шапка на учител, при който влизам в часа му с удоволствие, а не с омраза” (16 г.)

• „В днешно време останаха много малко хора, на които можеш да свалиш шапка” (16 г.)

• „Сдържан, забавен, да си разбира от работата, малко строг, но не винаги, да има чувство за хумор и да разбира учениците си” (14 г.)

• „Според мен трябва да се има уважение към всеки учител, но истинско уважение заслужава само достойният учител” (14 г.)

• „Не шапка свалям, а звезди безброй за вас” (18 г.)

• „Бих свалила шапка на учители, с които мога да споделя всичко” (17 г.)

• „Днешният ученик, според мен, не би свалил шапка на когото и да било, защото учениците вече нямат респект към учителите” (14 г.)

• „Който те кара с желание да отвориш учебника, който не влиза в час да си „изпее” урока…” (16 г.)

• „Бих свалила шапка на учител, който е оставил следи в моя ученически живот” (16 г.)

• „Днешните ученици биха свалили шапка на учител, който е безотговорен, пуска ги от часовете, не ги товари с много работа и в повечето случаи опрощава незнанието им в часовете..” (19 г.)

• „Аз бих свалил шапка единствено на човек, доказал се като добър човек. Може учителят да си преподава урока блестящо и никога да не отсъства, но да не е достоен, не уважава ли седящите пред него като хора, не бих му свалил шапка” (16 г.)

58 коментара:

Анонимен каза...

Мога да ви посоча едно име, което наистина заслужава свалянето на шапки! Пешка Вачева (СОУ "Васил Левски" - гр. Троян) - един истински учител и човек.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Не и на този от снимката!

Васил Митков каза...

В Троян съм учил до 8 клас в ОУ "Иван Хаджийски".В събота имаше мило тържество по случай 140 годишнината на училището с участието и на бивши учители и ученици.За съжаление невиждам статия за това събитие ,а организаторите много се бяха постарали!Всички бяха посрещнати с букетче здравец,брошури,значки.Имаше и музикални поздрави от талантливи сегашни ученици.
По темата - на първо място свалям шапка на г-жа ПЕТРАНА БАКЪРДЖИЕВА!Учила е мен ,съпругата ми и години по-късно ,малката ми дъщеря!Аз съм от хората които носят шапка и затова я свалям и пред г-н Ненковски ,г-жа Надя Попова/покойна/ ,г-жа Миревска ,г-жа Шошкова ,г-н Генков ,г-н Бакърджиев ,г-жа Данчева ,г-н Христов ,г-жа Гладкова,г-н Дулев /покоен/,г-жа Маринова - моята първа учителка ,напуснала града след трагичен инцидент с детето и.
Сигурно ще пропусна някои ,затова моля за извинение.От сегашните учители свалям шапка на г-н Стоев-учил голямата ми дъщеря и на г-н Цочев - учител на голямата ми внучка!
Честит праздник на всички !!!

Мартин Босев каза...

Аз пък бих свалил шапка точно на този от снимката и не само заради полезните неща представени по интересен начин в класната стая. Освен тях никога няма да забравя прекрасните мигове из многобройни красиви места в България.
Благодаря г-н Гладков, свалям Ви шапка.

Анонимен каза...

Да не забравяме и най-добрата по английски език в града, че и в областта - Станка Кутелова!

Анонимен каза...

г-н Гладков, какъвто и учител да сте били, по дяволите не бих ви свалил шапка понеже не сте ми преподавали и не ви познавам, за останалите като за мъртвите или добро или нищо!

Анонимен каза...

дълбок поклон г-н ГЛАДКОВ.Вие бяхте моя любим учител в 'Ив.Хаджийски'.Вие ни водихте навсякъде с тогавашния експедиционен отряд.любовта към географията и пътешевствията остава за цял живот.дори и сега пиша след посещение на калните вулкани в румъния където водих и сина ми.опитвам се и на него да предам тази магия да пътува и да обича природата.за неговите 5 години вече е бил почти навсякъде в България и е посетил част от нашите съседни страни.ходим и по балкани и по морета.Петър Попов

Анонимен каза...

Към 4 - много имена си изброил, но някой е трябвало да те научи, че се пише ПРАЗНИК,а не ПРАЗДНИК.

troyan21 каза...

Не пишете на латиница, МОЛЯ!
Админът

Анонимен каза...

Анка Шошкова,Тодор Гладков,Иван Христов

Анонимен каза...

Румяна Андреева,Мария Шишкова. Поклон!

Анонимен каза...

Искренни благодарности на всички учители,който са ми преподавали!И тези държали ръката ми за да пиша правилно в първи клас и тези "тормозили" ме по-късно.За мен лош учител НЯМА.Ние не бяхме по стока.Извинявам се,ако някога, някои от тях съм обидил,нагрубил по един или друг начин.Разбира се имал съм и по-любими,но всички заслужават УВАЖЕНИЕ.Не бих им свалил шапка само ако е закована с пирон на главата ми. Подобни шапкари има много.Срещам ги всеки ден.
п.д.

Анонимен каза...

Точно заради хора като г-н Тодор Гладков и г-н Иван Христов, "Иван Хаджийски" е все още едно много добро училище. Разбира се ,не само тяхна е заслугата, но те са от учителите, които се занимаваха с нас и извън класната стая. Никога няма да забравя екскурзионните летувания в Родопите, или велопоходите в цялата страна... Консултациите по математика, на които тогава така се смеехме..
Незнам защо е така, но като стане на въпрос за учители, в гкавата ми излизат техните образаи... Естествено и на г-жа Андреева, г-жа Шошкова, г-н Пеньо Боджаков, който винаги се държал с нас повече като приятел, отколкото като преподавател, което не означава, че не е държал на материала. Спомням си за изненадващите контролни, които обичаше да прави.... :)
Няма да забравя и за хората на г-н Банчев, всяка сутрин вместо физзарядка....
Това са все личности, които са оставили отпечатък в съзнанието ми и аз съм много горд че е така. На такива преподаватели свалям шапка аз!
Колев

Анонимен каза...

Аз не съм учила в у-ще "Иван Хаджийски", и не познавам изброените учители, но бих свалила шапка на моите учители - Петко Борджуков и Христо Динков.

гс каза...

Г-жа Стоянова,която преподаваше математика в НУ "Св. Кирил и Методий",бившето "Димитър Благоев".

Васил Митков каза...

Към Анонимния №9 :
1.За разлика от Вас си имам име и не се срамувам да се подписвам с него!
2.Консултирах се с един от учителите в моя списък – специалист по литература – и той ме увери ,че през далечната 1960год.-когато са ме учили хората от списъка - думата празник се е пишела праздник.Така ,че нямам повод да се срамувам!
3.Тъжно е ,че Вие нямате любим учител , а ровите чуждите коментари за печатни грешки.
С уважение: Василев

Бианка каза...

Поздравления и честит празник Г-н Василев :)
Честит празник на всички форумци.Поздравявам ги с най-светлия,най-българския,най-чистия празник.Поздравявам и всички учители.Да са живи и здрави и много търпеливи.Признанието идва винаги,макар понякога и в по-късен етап.А лично аз на всички свалям шапка!

Иван Минков каза...

Честит празник на всички форумци и учители,които са ме учили в НОУ "Ив.Хаджийски" и най-вече към Румяна Андреева,Иван Генков,Станка Гладкова,Анка Шошкова и всички други учители за периода 1966-1970 г.!
Свалям шапка на всички,защото цял живот я нося!

Анонимен каза...

На вапросъ -която ми направи хубава с..рка
майтап-----поздрави от балабанския завой

Анонимен каза...

На кой учител, чудя се,да сваля шапка- на този, който взима на час 15 лв за урок, или на този с тарифа 20 лв?!
Да, сетих се- на учителите, които учиха мен до 1982 г., те не изнудваха моите родители!Всичко хубаво се случваше в часовете!
А сега пълня джобовете на учителите на дъщеря ми, защото в часовете няма кой да предаде учебния материал. Това се случва в домовете им, но след заплащане!!!

Анонимен каза...

А тези които ни учиха нас през 1997-ма,ни обясняваха колко не им дреме за нас,нямали пари,не били длъжни...Усмихваха се благо на новоизлюпените биснесменски чада, и ги гледаха очакващо...Протестираха,оплакваха се,стачкуваха но върху нас...Абсурдното,е че 15 години по-късно пак същите лица, се наричат професионалисти и модерни преподаватели...

Анонимен каза...

Ако научите децата си,че на училище се ходи,за да научиш нещо качествено,а не за да си правиш каквито поизкаш глупости ,може да не ви излиза толкова скъпо.....Освен това не е нужно да ни търсите за всяко домашно на дъщеря ви,вместо тя да се потруди.Защо,обаче да го прави,когато родителите и ще платят за всяко нейно затруднение.Тя пък ще отиде на някой конкурс на М.Пищова,че де да знаеш може да поживее по-безгрижно някой ден??!!!Криворазбраната ви родителска обич е в центъра на проблема,а иначе ние не сме ви длъжни освен всичко друго и да ви работим без пари!!!!Нещата са във ваши ръце,ако сте ме разбрали добре!!!

Анонимен каза...

И кои сте тъй качествените даскали?
Онези с проблемите с алкохола,стачкуващи на гърба на учениците,но на богаташките чеда благо усмихващи се и поощряващи ги?

Анонимен каза...

Пешкин-момче/момиче/ ша излезеш,даскале,аресА ми как им го рЕкна!Една нашенка при един подобен случай рекла:"Уста,оправайте ма - раздирам ва!"А си и прав,де....АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

21-ви ,Моля посочете имена,аз съм учител,не давам частни уроци ,необходимите консултации ги давам в училището и не ми е приятно да ме слагат под общ знаменател с "прегрешили". Учителят има право да дава частни уроци на ученици които учат в друго училище,а не в това в което той работи...и трябва да е платил съответните данъци.

Анонимен каза...

ЕМ/SIПрез изминалата седмица на улица Христо Ботев, срещнах учителя по география от училище Иван Хаджийски г-н Тодор Гладков и го поздравих. Понеже сме и комшии и той ме поздрави. По друго освен свалянето на шапка се появи в съзнанието ми. Това е въпроса на който така и неможах да си отговоря. По география г-н Гладков винаги ми пишеше петици. Обичах географията и се стараех, но винаги както казваше той не стигаше за шестица. Последните дни в 8 ми клас и в часа по география се явих на цялостен преглед на материала по география с една цел-да имам оценка шестица. Защо учителю не я получих. Може пак нещо да не е достигало, но защо не ми я писа? Защо не ме подкрепи за усилията? Нищо менало е, така е преценил и не му се сърдя.

Анонимен каза...

И аз до ден днешен се чудя на онази блага , всенародно обичана учителка -Румяна Андреева.
Все ме хвалеше, бил съм над останалите...
Но когато дойде време за годишните оценки на мен 5, на едни други 6.Тези други бяха деца на учители, инж-ове, директори на разни учреждения...Плаках, не заради оценката, а от неразбирането с какво см по-различен, щом моите родители са бачкатори...

Анонимен каза...

Г- жо/Г- н/ учител № 26, няма как да посоча имена, защото ме е срам, защото имам още една дъщеря, защото това не е масова практика само в Троян, защото смятам това, което вършат колегите Ви за наглост и безумие, и т. н.Но при всички случаи ще издам роман за средното образувание в България и за случващото се в часовете. Само малко търпение.......

Анонимен каза...

От ОУ "Ив.Хаджийски" - Бакърджиев, Ковашка, Генков, Гладкова, Шошкова, Миревска, Т. Иванов

Анонимен каза...

Свалям шапка на Иван Христов и Мария Христова, тя ми беше начална учителка, а той- класен ръководител от четвърти до седми клас. Обичам ги и се прекланям пред тези двама учители, родени за да бъдат такива! И към господин Гладков: приемете моите уважения и най-топли чувства, помня Ви като чудесен учител в моето любимо училище Иван Хаджийски!

Анонимен каза...

Мария Христова, тя ми беше начална учителка

Анонимен каза...

Свалям шапка на Сяра Узунова. Не съм почитател на историята, но съм връщал учебниците по история в много добро състояние, защото тя така преподаваше, че просто не ми трябваше учебник. За следващия я след това мой учител по история - нищо добро. Едвам я избутах тази история. С много четене и много труд. А винаги съм си бил отличник и са ми вървели другите предмети...

А колкото до сегашните учители... Имам син в 5 клас. Учи се много добре. Не че не го мързи и не предпочита компютъра, но се справя.

Обаче редовно се оказва че класа не се държал прилично в час и всички са наказани с голямо домашно. Редовно "носи" някоя глупост научена в училище... В къщи чалга не се слуша, но той още в 1-2 клас поназнайваше някои от думите на някое чалга парче. Слава богу, чалга периода му отмина (засега).

Мислъта ми е друга... Според мен, ние самите не сме научили децата си как да се държат в час и в междучасието. Голяма част от родителите изобщо не се интересуват какво правят децата им. Оставили са нещата на самотек. Съответно "наследствата ни" растат невъзпитани и по-буйни отколкото бяхме ние. А учителите в крайна сметка са хора като нас. И като не видят насреща си хора, не се държат като с хора. Претупват материала, сурват домашното и всеки да се оправя както намери за добре.

И в крайна сметка, от година на година нещата стават все по-зле и по-зле...

Добавете към това и скапаните учебници и картинката става трагична... В тетрадката по история на сина ми, трябваше да се каже коя е сградата на снимката. Е... как да я каже, като в учебника снимката я имаше, но не беше написано какво представлява? Хайде да бяха поискали да се обясни нещо - ще попиташ чичко Гугъл, все някой ще е дал инфо по темата... И ще излезе че едно недоглеждане на автора на учебника води до обучение как да си търсиш информация в интернет... Ама как да го накараш да познае еди коя си снимка на какво е?

От година на година нещата стават все по-зле. И няма никакъв шанс да се оправят.... ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!!!

Анонимен каза...

Работещ учител каза:Благодаря,за мнението на горепишешия!!!Вие ми давате надежда,че все още има здравомислещи родители ,следователно не всичко е изгубено.Поклон!!!

Анонимен каза...

Понеже не бих могъл да го кажа по-добре,ще си позволя да цитирам един истински мъдрец точно по темата:
"...Тогава един учител го помоли:
-Кажи нещо за УЧЕНИЕТО!
А той изрече:
-Никой човек не може да ви открие нищо,освен това,което дреме в полусън,заложено във вас.
Учителят,който се разхожда в сянката на храма,сподирян от учениците си,не им дава толкова от мъдростта си,колкото от своята вяра и любов.И ако наистина той е мъдър,не те поканва в сградата на своето познание,а те отвежда до предверието на твоя собствен ум..."
АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Дай Боже всекиму такива учители!!!!!!!!!!!!!!
Реалността е много страшна- няма ги тъдява!
Това, че нямаме гражданско съзнание и ни е страх да изречем наглас истината- що за стока са днешните Учители, е наш голям родителски проблем.

Анонимен каза...

Абе отка одих войник,шапки не свалям ни никой!
Разбрахте ли ма,даскале и учителе?

С.С. каза...

Много философии.Харесвам Халил Джубран.Н а мнение съм,че и в ръцете на родителите е да наложат ред.Изисквайте и бъдете по-близо до проблемите.Сговорна дружина планина повдига.

Анонимен каза...

Е да,С.С.,харесваме го,но въпросът е има ли достатъчно вяра и любов там,където трябва?Че и да раздаваш на учениците си....
Според мен това са двете най-дефицитни неща в нашето общество,но не чисто декларативно,а като същност,като вътрешна потребност.И това е причината повечето хора да ги заменят с искане за "ред",част от което е и "манифестацията" в смисълът и "улично шествие".
А в живота много по-нужен е артистизъм,вяра и любов.Включително и в училище... АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

36-ти... Ти като се опитваш да правиш нещо, а някой си заради когото го правиш, ти се прави на интересен и ти пречи, какво прайваш тогава? Грубо казано - ще му теглиш една майна и ще го пуснеш по наклонената... Те това става и днес в нашите училища.

Не отричам че има учители които не стават за такива. Но има много такива които обичат професията си. И са станали учители не заради повечето отпуска. Познавам достатъчно и от единия и от другия тип.

Но пак казвам - за мен основния проблем не е в учителите, а в материала с който те трябва да работят. С калпав материал - калпаво производство.

Аз искам сина ми да се научи на нещо. Но когато 5 хлапета беладжии съсипят часа, ще предпочета да инвестирам в частните му уроци (там където аз не мога да му помогна) за да поддържам нивото му, вместо да го оставя да губи нивото което е постигнал с много труд.

Просто и ясно...

Анонимен каза...

Изобщо не им пука за знанията на нашите деца, те го усещат, и затова и не влизат в някои часове. Не знам с какво още съм длъжен на учителите, при положение, че от нашите данъци се формират заплатите им! Като са некадърни да задържат вниманието на учениците, обаче, не си ходят, а родителите им били виновни!

Анонимен каза...

Е те точно тук не си прав изобщо, 41-ви. Ако си възпитал твоето дете да бяга от часове - да. И дори по-добре да бяга, за да може моето да разбере какво му говори учителя в час и да си научи по-бързо уроците. Защото аз точно така слушах едно време в час и си учех уроците много бързо. За съжаление сега детето ми не може да го прави това нещо, защото ТИ явно едно време си бил от тези които не се интересуваха какво става в час, и сега твоето дете е наследило и увеличило твоите отрицателни качества. Така е станало от тези които развалят дисциплината в час и заради които на учителите им е писнало да се опитват да задържат вниманието на учениците.

Жалкото е че заради твоята глупост и некадърност да си възпиташ детето, страдат деца които имат желание да научат нещо.

Както се казва, възпитанието на децата започва 20 години преди раждането им.

Не съм учител, както предполагам ще ме заподозреш, но претендирам че съм достатъчно добре възпитан и мога да си направя изводите кое е правилно и кое не по отношение на обучението...

Анонимен каза...

Бих свалила шапка на всички учители,които имам честта да познавам!Може би съм невероятна късметлийка, не знам, но наистина ги обичам и помня всичките (а те не са един и двама, тъй като съм минала през три училища)!На първо място ще назова АНГЕЛИНА НЕНОВА (НУ "Христо Ботев").Пиша името и само с главни букви,не защото не ме е научила на правопис.Просто тя наистина е голям човек!И до днес в присъствието и се чувствам малка!Невероятно излъчване и енергия струи от тази жена!Друга любима моя учителка-Дочка Йончева!Много си я обичам, дори не знам защо!Безспорно свалям шапка и на "виновника" за тази дискусия Тодор Гладков- блестящ професионалист и незаменим приятел на децата!Не мога да не спомена и покойната Станка Илиева!Благодарение на нея не само, че не намразихме математиката, но дори я заобичахме!Рядко се срещат толкова сърдечни и истински хора!ДЪЛБОК ПОКЛОН!Много са личностите,които ми се иска да назова- Димитрина Винчева,Лидия Кирилова,Милка Йончева,Пешка Вачева,Людмил Урчев,Надка Троанска,Пенка Костадинова,Надка Данкова,Мая Бъчварова,Тинка Бойнова,Радка Цонковска...За десерт ще си оставя Мариета Жекова!!!Мисля, че вече името говори само за нея!Не само чудесен педагаг и професионалист, но и отговорен и ценен приятел!БЛАГОДАРЯ ВИ, МИЛИ УЧИТЕЛИ!!!

Анонимен каза...

Gladkov,6to 6amari si razdal da u4enitsite 6to neshto. Dobre, 4e sega ne si daskal,4e 6te6e teb da te 6amarosvat sega. Nikoi ne moje da si pozvoli da bie detsa ei taka,bilo to i daskal. Ima6e i edin daskal po risuvane Ivanov(malko ne mu se razbirashe kakvo govori,no neise) toi bie6e mnogo,i uj trqbvashe da e moralen,a zaglejdashe momi4etata,a te bqha po onova vreme maloletni spored zakona.

Анонимен каза...

Чудя се как в часовете на Пенчо Балев - математик цареше ред и тишина и нямаше буйни и недисциплинирани? Ами в часовете на сем.Борджукови, особенно на Борджукова, само като ни погледнеше и ти се сковаваха подметките.?
Някой да е шукнал при Петровича-физик или да се облегне на цокъла пред кабинета? Ще го направи но вратът му ще грее докато свърши часа!Любими учители и станахме хора.От математическите паралелки само 2-3- ма не влезнаха във ВУЗ и то не че са некадърни или по-слаби, ами просто се ожениха, но после завършиха висше.Ей млади хора, четене му е майката и добри знания.Трудно се влизаше и във полувисшите институти и най-важното, това което излизаше от там, излизаше със знания и готово за работа.Сега какво? Това което става си става, но това на което трябва да се помогне малко и то да стане, се оставя да го помете шлаката и се нарежда при чалгаджийте.Жалко!Спомняте ли си за Станка Гладкова, за Данчева - ред и дисциплина .Често ни попляскваха, но когато бяхме на екскурзии и други извънкласни мероприятия бяха по-щури и от нас.Уважаеми сегашни преподаватели какъв авторите ще имате пред децата когато:
- лъхате на алкохол
- лъхате на цигари
- облечени сте без вкус
- неразговаряти с тях като с млади хора
- изпеете си уроците, кой разбрал, кой неразбрал - да дайде на частен урок при вас за да му го доразясните
- говорите и се оплаквате пред учениците за ваши проблеми
- подмазвате се на богатите родители
- толерирате децата на богатите.Разрешавате да вършат безобразия
и.т.н.

Анонимен каза...

А колко още тиренца има....за "почерпки"от родители....
Това е жалката истина! Сами си сринаха авторитета!

Анонимен каза...

Стадо без мърша не може.Имаше качествени учители има и сега.С голяма благодарност си спомням за Донка Павлова, Недялко Тошеков, Диана Стефанова, незабравимия Кинчо Копрински-от Орешак.Също Диана Пашева и Пенка Герганова.С не по-малко удоволствие си спомням Сашка Маринова, Лидия Борджукова-въпреки че ме остави на поправителен, Лина Маджгурова, Урчев, Ицата-чудесни педагози и преподаватели.

Анонимен каза...

Учителската професия е от тези, които се избират по ПРИЗВАНИЕ, а не от немай къде. Чувстваш ли го така и учениците ще го усетят.
Аз съм от поколението обучавано от Румяна Андреева, Мария Ковашка, Димитрина Нанкова, Тодор Гладков...едни по-малко, други повече любими. Не изреждам тук, но със сигурност си спомням и гимназиалните си учители. Струва ми се, че болшинството сегашни учители не могат да им стъпят и на малкия пръст.

Анонимен каза...

Поклон пред учителката Дочка Йончева.

Анонимен каза...

Дълбок поклон пред Дочка Йончева!!!

Анонимен каза...

И сега след 30 години като срешна човека от снимката "ТОДОР ГЛАДКОВ" бих му отдала дълбок поклон пред учителя, отдаден цял живот на учениците. Той беше приятел с нас - учениците. А сега на какво превърнаха училището - на място, където хората ходят от време на време за заплати.

Анонимен каза...

Г-н Ананимен N 44,явно малко са били шамарите, които сте изяли.Мен сьщо ме е учил г-н Гладков и много добре знам кои ученици шамаросваше.Опитваше се да ви прави "хора",но явно не с всеки му се е отдало.За мен УЧИТЕЛИ с главно"У" са:ТодорГладков и Румяна Андреева.На такива Хора свалям шапка!!! Не знам колко хора са направили за ученидите,за ОУ"Иван Хаджииски" и като дяло за Троян повече от г-н Гладков.Ако имаше повече хора като него,света сигурно щеше да е по-добьр.Поклон пред големите учители!!! Иван Тодоров

Анонимен каза...

Абе да не е умрял някой?
Всеки втори тук се прекланя дълбоко и сваля шапки?

Миглена Найденова каза...

Късно прочетох статията. Присъединявам се към вас, но искам да спомена още едно име, което не срещнах тук. Свалям шапка на г-жа Радка Шамова. Това е един невероятно сърдечен и топъл човек. Вярвам, че във всички свои ученици тя е оставила отпечатък. Благодарение на всички тук училището беше институция!

Анонимен каза...

Включвам се доста късно!Тръгнах на училище с най–голямо желание.Първите 4 години учих в м.Попешка, моето родно място.Спомням си разбира се и учителя Кольо Пеев. Били са трудни години.Всеки ден е извървявал пеша пътят, от Троян, за да е при нас. С похвалите към децата, ни поощряваше.Похвалваше и по–палавите и непослушни.Минаха се първите 4 години и вече бяхме ученици в града, в уч."Ив.Хаджийски".Спомням си всички учители–Христов,Бакърджиев, Гладкова, Андреева, Томова, Шошкова, Златешка, Ненковски, Миревска, Генков, Тодоров–биология, Тодорова–рисуване. Беше ми интересно и любопитно. Първото нещо, с което се сблъсках обаче, беше, че децата се деляха на :деца от Попешка, деца от Трапето, деца от Балканец, деца на родители–служители, деца на родители–работници, деца на разведени родители,и т.н.Чудех се, защо ни питаха какво и къде работят родителите ни? Никога не се засрамих да кажа, и то с гордост, че родителите ми са работници. Спомнях си приказката, която чух от първия си учител за "Най–чистите ръце", и се гордеех с професията на майка ми, и баща ми.Бяха честни и трудолюбиви хора. Не ми харесваше и това,че слагаха деца по коридорите да следят за реда, и да записват учениците, които бяха по–палави. Трябваше да ги записваме и предаваме. Може би не са знаели, че палавото дете е умно, а не лошо! Учителите бяха професионалисти , но бяха прекалено строги. Уважението преминаваше в страх, който може би е навредил, а не е помогнал. Оценките бяха и реални, и не, в зависимост от социалното положение на ученика.Единствено и напълно независим от това, беше Ненковски. Спомням си треперането и притеснението ,дори и на отличните ученици , сакън да не се" изложат", и да не получат задължително " отличен". В живота обаче, много от тях не успяха, така както успяха "по–лошите". На отличниците летвата, която трябваше да прескочат беше много високо, и се препънаха, а посредствените преодоляха препядствията, защото не се чувстваха "велики", просто бяхя земни и естествени, а не обременени, и стоящи в сянката на преуспелите си служебно, родители. Завърших 8–ми клас 1970 година.При последните оценки в края на годината оставаше оценката по "трудово обучение".Спомням си до днес закачалката от тел.Бях я изработила чудесно. Очаквах отлична, или най–малко/като дете от Попешка/ много добър но...получих добър 4.За мен нямаше значение колко ще е–4,5 или 6. Обиди ме отношението, расизъм или как да го нарека.Не виждах пред себе си.Чудих се да се разплача ли, или какво? Намерих решението–хвърлих я в коша за боклук /без да ме види учителката–от уважение към нея/. От коша я взе ученичка–отличничка, с родители–служители, и за моята закачалка тя получи оценка отличен 6. Всичко това стана пред очите ми, и никога няма да забравя, обидата, разочарованието и безизходицата ,в която се намирах. Не реагирах единствено от уважението, с което се ползваха учителите, дори, когато не бяха прави. Не си спомням някой да беше издигнал глас на несъгласие с нещо! Може да е било от начина на устройство на обществото, но то е нанесло непоправими злини, които изплащаме и днес–скрита омраза, предателство, нагаждачество, измъкване от отговорност, завист, злоба и мн.др. Учителката по трудово беше Цонковска, просто забравих??? да я впиша по–горе. Отдавна съм забравила лошите неща. Доволна съм, че лошото отношение не ме е озлобило. Обичам всички и се радвам на успехите на другите, помагам когато мога! Скъпи учители, детската психология е много важно нещо! Четете и се ограмотявайте непрекъснато, не наричайте палавото дете–лошо.Уважението ражда уважение, насилието–насилие. Когато детето върши нелогични неща, търсете причината в семейството, в обществото, в начина на живот. С уважение към починалите, живите, сегашните и бъдъщите учители на България. Извинете, че си позволих да Ви поучавам! Ваша бивша ученичка от м.Попешка. Р.Ц.

Lubomir каза...

Васко Немски учител по математика от бившето ТМТ Христо Цонковски - ВЕЛИК!

Анонимен каза...

Към всички гореспоменати учители,бих споменал едно име,което е олицетворение на учител! Казва се РУМЯНА АНДРЕЕВА! Това е човекът с главно Ч и учителят с главно У! Тези които не я познават,не знаят какво означава думата ЧОВЕК!

Анонимен каза...

Здравейте,
Няма как да не коментирам темата! Наистина свалям шапка на Тодор Гладков. Изключително харизматичен учител! Кара те да заобичаш географията! Още помня как разказваше за Стобските пирамиди. Не мога да предам думите, може и да не са били толкова интересни, но щом след 18 години, когато най сетне минах от там, в главата ми изникна неговия образ и начина, по който говореше за тях, явно е бил силен и запечатващ се за мен момент! Непрекъснато внушаваше с речта си, че всяка една негова дума е изключително важна, дава ти нова информация,която няма да намериш в учебника, и записваш, записваш, записваш... не защото си зубрач, а защото ти е ИНТЕРЕСНО. Защото ИСКАШ ДА ГО ЗНАЕШ. Защото, както каза г-н Гладков преди 18 години, "И най- бледото мастило е по добро от най добрата памет". Да, знам, че не го е казал той. Да, знам, че е цитат. Но го помня от него. Много съм впечатлена! Господин Гладков, благодаря ви! Сред учителите, които са ми преподавали и на които свалям шапка са Дочка Йончева (пишеше ми само 5 с едни големи плюсове- но- харизма! Любимка ми е!), Димитринка Винчева (златна душа, прекрасен учител! И добра и строга, сърдечна, засмяна, естествена...), Лина Мажгурова (Изключителен професионалист и достоен човек! ). Станка Кутелова- най- строгия забавен учител, който съм имала! Диляна Табакова - душа човек... Все хора, които дават повече отколкото изисква професията им. Хора, дали частица от себе си на учениците. Който го е оценил, го е оценил. Другите- нека си мрънкат. Радвам се, че съм имала щастието тези хора да ми преподават!
Колкото до криворазбраното възпитание- родителите, работейки до късно нямат време да видят децата си. Наваксват с подаръци и глезене. Учителите, бидейки по цял ден с тях, нямат право да им кажат думичка накриво, защото идваме до парадокса- аз възпитание няма да дам, но какъв си ти да се караш на моето слънце? Уважаеми родители, щом вие не сте се карали на децата си за безобразното им поведение, все ще се намери някой учител на място, който да го направи. И вместо да го сочите с пръст из форумите, ами... благодарете му! Защото аз съм запомнила Стобските пирамиди, но някой друг ще е запомнил как са му издърпали ухото защото се е държал безобразно. Ще е запомнил, че не може да се държи безобразно безнаказано. А това днес малко хора го помнят.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |