На 24 май в Троян – беше много хубаво

* „Това е истинският български ден, затова е толкова хубаво”
* Манифестацията – заслужаваше си; празникът – многолюден и оптимистичен както никой друг троянски празник


НА ПРЪВ ПОГЛЕД оспоримата „ретро” идея за възобновяване на 24-майската манифестация се оказа повече от печеливша. И направи тазгодишния троянски 24 май наистина общоградски празник. Още нещо – вдъхна оптимизъм, тъй като в продължение на половин час по троянския площад дефилираха млади хора: ученици от 7-те троянски училища и Общинския педагогически център и възпитаници на спортните клубове по джудо, баскетбол, колоездене, футбол, карате, биатлон, ориентиране, планинско колоездене. А шествието бе „рамкирано” от изпълнения на прелестните троянски мажоретки (малките и големите) под акомпанимента на Общинския младежки духов оркестър на маестро Илиян Тодоров. Специална похвала заслужава и ефектната украса, допринесла в немалка степен за празничната атмосфера.

НЕ БЕ ПРОПУСНАТ и един важен ритуал, който подчерта изконния смисъл на празника – зачитане на двамата солунски братя св. Кирил и св. Методий и тяхното световно дело. В самото начало на тържеството малчугани от едноименното троянско школо (НУ „Св. св. Кирил и Методий) заедно с директора Борис Йовчев поднесоха венци и се поклониха пред икона на светците просветители под благословията на председателя на троянския храм отец Марин Божков. След края на дефилето присъстващите бяха поздравени от кмета на община Троян Минко Акимов, а директорката на Музея на занаятите Елеонора Авджиева припомни същината на стореното от св. св. Кирил и Методий.

МНОГОЛЮДЕН КАКТО НИКОЙ ДРУГ ПРАЗНИК бе този 24 май в Троян. „Това е истинският български ден, затова е толкова хубаво”, коментира мъж от публиката и, струва ни се, това бе най-точната оценка. И от нас – поздравления за организаторите от общинската администрация.

Т21

*****
Бележка на редактора

Всичко бе много хубаво. Още веднъж – поздравления! Едно нещо обаче никога няма да ми стане ясно – защо на всеки троянски празник тъй ярко избива един рецидив от соцвремената. И сега – на метри от изнесената икона на светите братя – бе издигната т.нар. официална трибуна, на която се покачиха предимно директорки на детски градини и някои др.?! Какво точно искаха да ни покажат другарките директорки – празничните си дрешки (между впрочем, сред троянските учителки наистина има много елегантни и стилни дами, спор няма – бел. Г.М.) или началническия си статут, или пък сериозната си духовност, тъй и не се разбра. Чудно обаче как на трибуната този път не се бяха изтъпанили лидерите на местните партийки и тем подобни?!

Генадий Маринов

39 коментара:

Critical of каза...

Г-н Маринов,наистина празника беше организиран перфектно,за което поздравявам всички които са виновни за това.Със бележката също съм съгласен,само последното ме изуми.Защо пак намесвате местните партийки и тем подобни.Аз дори ги уважавам за това,че не са се пръкнали най-напред на трибуната,но вие вмъквате сърказъм,иронийка без причина.Просто давате задължителната трибуна на плювачите тук да омърсят мястото за коментарите под тази чудесна статия.

Анонимен каза...

По-неграмотно, не можа ли да го напишеш?

Анонимен каза...

Започва се. Безработните да метат улиците, а не да си запълват времето плюейки всички и всичко.

Анонимен каза...

Ех, троянецо! Защо не гледаш себе си, ами пак в чуждата градина. След "по-неграмотно" защо си написал запетая, след като си тоооолкова грамотен? А?

Анонимен каза...

Хващайте метлите и марш на улицата, да работите...с и без запетайки!

Анонимен каза...

Знаеш ли 4-ти...Една неправилно сложена запетайка от моя страна е грешка.Така е.Но не коства нищо.
Една друга грешка обаче, дали запетайка или нещо друго, коства на троянци едни 4 милиона лева...
Но не я коментирате нея, мълчите дори. Не Ви видях и в залата на ОБС, когато Акимов оправдаваше неграмотността на служителите в Общината...4 милиона лева драги...

Анонимен каза...

Ай, сиктир!
Тук се говори за празника, вий пак се дъвчете за политика като в кварталната кръчма!
Между другото, сред гостите беше и омбудсдманът Константин Пенчев, ама се беше покрил в храстите пред музея :)

Анонимен каза...

Беше ми гадно и тъпо да минавам покрай трибуната накичена с овехтели физиономий ,които допреди три седмици казваха че 56 дни отпуск са прекалено много за учителите , че отговорността и работата на един полицай не може да се сравни с отговорността и работата на един учител...

Анонимен каза...

Към 8

Това е точно така, но ако сега попитате същите тези хора за това, веднага ще отрекат и ще ви обяснят, че не сте ги разбрали!!!

Анонимен каза...

И като видиш тъпата и неприятна физиономия на директорката на училището в с.Борима-Ив.Миткова ти става още по-тъпо.Питаш се дали няма по-достойни и способно хора в сверата на образованието и културата в общината.Изобщо кой ги подреди тия люде там за мен е едно голямо недоразумение!!!!?Да не говорим колко е изтъркана тази маймунска практика от соца да се дефилира пред погледите на хора опитващи се да "празнуват".На фона на цялата поразия в духовността на българина всичко това е смешно!

Анонимен каза...

На който не му изнася за следващата година да направи нещо.Не можете ли поне за миг да се спрете и да се замислите,сърцето ви не трепва ли поне малко на този ден????? Аз лично сам много доволна и се надявам това да е началото и следващите празници на българската книжовност и култура да са все по-добри и по-приятни.
Пепи

Анонимен каза...

:-)Манифестацията беше разкошна,браво!

Анонимен каза...

В празниците ни бива,ама делниците,делниците-е-е-е....

Анонимен каза...

Къде е онзи, дето твърдеше че комунизъма си биш отишъл?

Critikal of каза...

До 2,3,5,6-Захващай се и ти за работа.Стига си висяла пред компютъра ами вземи свърши нещо.Защото след толкова време коментарите ти определено се познават.И май само ти и дружките ти лаете по всичко.Хубаво е човек да си има мнение и да го изказва,но вие определено вече скърцате като развалена плоча.За това и съм отвратен.За това и беше първия ми коментар,просто нямаше как да не се потпишете със същите плювни.

Анонимен каза...

На гнусната комунистическа манифестация по случай 24 май и липсваха някой малки детайли, та да забие в земята комунистическите паради, а именно:
1. Другарят Търновски и другарят Генковски - да приемат парада.
2. Другарят Урчев - да сведе с патетичен тон до простолюдието решенията на Партията, въпреки, че сегашният почти се насра от патетика и го надсвири.
3. Ицата - да тича долу и да потяга редиците.
4. Църковният хор - да завърши пъкната бълвоч с многая лета на миня и розалина....

.... и това доживях...

Анонимен каза...

Това е то-злоба и неблагодарност.
Пепи

Анонимен каза...

Това е истината "Пепи"!
Не съм злобна! Още по-малко смятам, че трябва да съм благодарна на когото и да е!

Анонимен каза...

Троян, явно сте обеднели, щом и за 24 май се карате и ругаете. А иначе тържеството ви съвсем не изглежда зле - поне от снимките!

Севлиево

Анонимен каза...

В Севлиево как мина парада?

Анонимен каза...

Не се карам! Казвам истината!
А тя е, че в Троян има пълна хегемония на комунизма в най-уродливата му форма. А то и друго не може да се очаква при кмет, който е комунистически милиционерски шеф мислещ се за демократ, и творящ комунистически уродства под благосклонния поглед на партията майка и в угода на бъдещия й кандидат за кмет - дона от бригадирския щаб.

ИСТИНАТА ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВА СИЛНО И ВИСОКО!

Анонимен каза...

Ами направи нещо де,ако трябва и кмет стани. Интелигентните хора ще избягат от такива като Вас, с които няма какво да си каже човек.Сама казваш,че не си благодарна, няма и да си, защото неблагодарните хора не знаят какво искат и винаги са злобни. Жалко, че точно за този празник се заяждате, много жалко ...
Пепи

Анонимен каза...

Празника беше чудесен.На мен като родител много ми хареса манифестацията.Не злобейте на такъв празник като 24 май.

Анонимен каза...

Гладен съм...............не ме интересува празници....париииииииии с по-малко работа
Дилян врача

Анонимен каза...

много ми хареса бележката на редактора,дори и да откриват някои сарказъм.

Анонимен каза...

до 16.и твоите спомени не са много добри като моите и наистина е трудно да се зарадва човек;)

Анонимен каза...

Празникът беше хубав,защото е наистина значима дата в нашата история и защото децата и техните учители го направиха.От много време Троян не е бил толкова многолюден и свеж.Радостно е ,че българинът все още почита тези събития от нашето средновековно минало.Това едва ли е твоя заслуга Пепи!!!

Анонимен каза...

Към 14- Пак ли халюцинации бе, брат!

Анонимен каза...

На 16 - Койнарското циганче пак изцвили от коневръза.Трай си бе или кажи нещо смислено.

Анонимен каза...

Към 21 - Ако тазгодишният празник е копирал нещо добро от времето на социализма и гражданите /мнозинството/ го одобряват, то това е недвусмислен знак, че трябва и в други области на живота да се търсят съвременните проекции на ставалото преди години - местният патриотизъм, стопанските амбиции, стремежът за съзидание.Като чета отделни коментари оставам с впечатление, че някои бленуват доста различното - някакъв род неототалитаризъм, реваншизъм.Учете се от историята и не забравяйте, че все пак сме 21-ви век.Нещата коренно са се променили.

Анонимен каза...

Когато някой отрича доброто, хубавото, положителното, то това го нарежда сред декласираните елементи на обществото.

Анонимен каза...

Какво да се прави - 23 години се оказват малко, за да отрезвеят заблудените през 1989г Ето до къде се докарахме - разрушена икономика, безработица, недоимък.Странно е на този социален фон все още да се намират единици, които не са в състояние да направят реална преценка на случилото се - под булото на псевдодемокрацията, чрез реституции и приватизации загина един процъфтяващ град - нашият град.

Анонимен каза...

Насрещен марш, в чест на първия ...
Дали и в най-смелите си сънища, Трибестана е сънувал, че един ден отново ще има парад, а той ще го приветства.
Впрочем, чудя се защо алкохолика Балев още не е изгонен от Общината както Пъдарски,след като се знае че ще се самопровъзгласява за кандидат кмет?

Анонимен каза...

О-О-О- я стига!Само дебнете нова тема и дежурните се включват да обиждат.Тук говорим за манифистацията на ученици и учители,не за политици.Какъв Балев,какви 5 лева.Празника беше чудесен,имаше настроение,много млади хора.Дано и догодина се повтори!

Анонимен каза...

34-ти, дали и половината от тези хора ще видиш догодина на парада?
Щото чини ми се ,с току отминалите балове,изпращаме нов вагон емигранти...

Анонимен каза...

Ако има догодина, със сигурност ще бъда.Като родител много ми хареса идеята.Става въпрос за празник,в който участват деца.Не политизирайте събитието.

Анонимен каза...

Всичко е прекрасно. Дефелираха училищата и спортните клубове, носещи гордостта на нашия град. Млади хора, спортистите останали тук носят славата на Троян. Защо се нервите на хората от трибуната, винаги, от древно време е било така- viva...! Да се порадваме на нашите деца, на спорта в Троян и да бъдем по-толерантни и спокойни. Няма любов, без търпимост и разбирателство, а на НАС, ТРОЯНЦИ, това ни е необхдимо.

Анонимен каза...

До 37-съгласна съм ,но на трибуната да стоят заслужили учители ,треньори ,разнесли славата ни деца !!

Анонимен каза...

Хубава идея 38. Добре е да се дават идеи,а не да се критикува постоянно.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |