Първата копка на пътя към храма

* В понеделник, 20 март, кметът на Троян и управителят на столичната строителна фирма „Пътприбор“ ЕООД дадоха началото на мащабната ремонструкция на ул. „Стара планина“ в Орешак; финансирането – с държавни средства, 4,1 млн. лв. * „Броени часове преди настъпването на астрономическата пролет при нас започва горещото строително лято“
Инфраструктура
Кметът Донка Михайлова и строителният шеф инж. Александър Николов разбиха бутилка шампанско и дадоха начало на строителството, Орешак, 20 март 2023 г.
ПРЕДИСТОРИЯТА

ЗАПОЧВАМЕ по-отдалеко. Преди почти година – на пресконференцията си на 19 май 2022 г., кметът на Троян Донка Михайлова съобщи добрата новина. Че основната улица в Орешак, най-голямото троянско село, ул. „Стара планина“ – която чака своя сериозен ремонт от години, имаше и граждански протест и подписка с искане за този належащ ремонт (2019 г.), а всичко това бе още по-належащо, тъй като тя е улицата, водеща към Троянския манастир, пътя към храма и и затова по нея ежегодно преминават стотици и хиляди гости на Манастира, Троян и района и има един по-особен имиджов статут – ще получи държавна субсидия за цялостната си реконструкция. Т. е. подготвеният от Община Троян проект (базиращ се на проект за цялостно преасфалтиране от 2016 г.) – без който проект държавното финансиране би било немислимо – има шанс да бъде одобрен и да влезе в списъка на регионалното министерство. „Считам, че имаме много добър шанс, тъй като сме сред немногото български общини, които са готови с работното проектиране, със строителното разрешение и с актуализираните цени“, коментира тогава кметът.

ПОСЛЕ дойдоха колизиите в правителството и „подмятането“ на въпросния списък между регионалния министър в оставка и вече „не неговия“ премиер и кабинет и промени в списъка, но в крайна сметка проектът за пътя към храма в Орешак бе непоклатимо сред избраните. А на 21 юли 2022 г. стана ясно, че троянският проект е в окончателния списък от 303 проекта на 194 български общини, за които целево от държавата са осигурени 426 млн. лв. И нашата субсидия (за реконструкцията на ул. „Стара планина“ в Орешак, 3,8 км) възлиза на 4,1 млн. лв. А на пресконференцията си миналата седмица, 16 март 2023 г., г-жа Михайлова уточни, че държавното финансиране ще е на две части – половината сега (2023 г.), другата половина догодина (2024 г.). И че няма опасност вторият транш да не пристигне, тъй като по този начин (на два пъти) се финансират от държавата всички подобни общински проекти в страната.

ПЪРВАТА КОПКА

И СЕГА за актуалното събитие, състояло се в понеделник, 20 март 2023 г., в началото на ул. „Стара планина“ (Кантона, при голямата дървена табела с надписа „Орешак – Добре дошли!“) – символичната първа копка за цялостната реконструкция на улицата. Направиха я съвместно кметът Донка Михайлова и шефът на фирмата изпълнител „Пътприбор“ ЕООД (София) инж. Александър Николов; а бутилката шампанско се разби в кофата на багера едва от третия път, което зам.-игуменът на Троянския манастир архимандрит Стефан, отслужил водосвет за здраве и успех на начинанието, изтълкува като добра поличба, три е свято число. Сред присъстващите бяха още председателят на троянския местен парламент инж. Петко Пенков, кметът на Орешак Марияна Генковска, шефовете на двете проектантски фирми – инж. Любомир Лалев („Лалев“ ЕООД, Троян) и инж. Ева Панамска („Мости България“ ЕООД, София), представителят на строителния надзорник „Макрисия“ ЕООД (Варна) инж. Мартин Паралесов, директорът на дирекция „Строителство“ в общинската администрация инж. Николай Райковски и колегата му от отдела инж. Павли Дочев, който е ръководител на проекта, граждани, представители на местните медии.

Кметът Донка Михайлова: „Мога да кажа, че този ден е изстрадан“
„РАДВАМ СЕ, че стигнахме до този ден (на първата копка), защото – без преувеличения и драматизъм – мога да кажа, че този ден е изстрадан. Повече от две години Община Троян упорито търси финансиране за ул. „Стара планина“ в Орешак. Една улица, която е изключително важна, защото това е улица, част от общински път, която води към най-посещавания обект на територията на общината – Троянския манастир. Улица, която е в лошо експлоатационно състояние. Броени часове преди настъпването на астрономическата пролет при нас започва горещото строително лято“, се чу в кметското слово. Г-жа Михайлова насочи внимание и към изпълнителите: „Удовлетворени сме от това, че една позната на троянци фирма – „Пътприбор“ (София), ще изпълнява обекта и от това, че троянец пое важна част от проектирането на улицата – „Лалев“ (Троян). Тъй че улицата е много троянска и се надявам, че всички ние – строителите, проектантите и възложителите, можем да се справим с този труден обект“.

ИНЖ. РАЙКОВСКИ подчерта мащаба на предстоящото строителство: „Проектът е доста сериозен като обем, което, няма да крия, създава известни притеснения в нас. Може би най-мащабният проект от пътната инфраструктура на община Троян, който предстои да бъде реализиран“. Хубави думи, в които имаше и обещание към троянци, каза инж. Николов от „Пътприбор“ ЕООД: „За нас е огромна чест, но също така и огромно предизвикателство, да построим този път до една светиня, Троянския манастир. Обещаваме да направим един красив път, много хубава пешеходна зона и велоалея, която да помогне за екологичното равновесие. Смея да твърдя, че всичко, което сме направили досега в Троян, е било красиво, качествено и се е доказало във времето, че сме надежден партньор на Община Троян“. (Софийската фирма „Пътприбор“ ЕООД, която има и свое подразделение в Троян, е редовен изпълнител на текуши пътни ремонти в нашата община – в града и селата, включително през настоящия строителен сезон и то в твърде големи обеми, тя е изпълнител на кръговото кръстовище под Вила „Ванна“ и др., а преди броени дни на редовната си месечна пресконференция кметът Михайлова определи фирмата като „отговорен изпълнител“ – бел. ред.)

Оттук тръгва ремонтът и ще стигне чак до Манастира, общо 3796 метра
КАКВО предстои да се извърши по ул. „Стара планина“ в Орешак? Както споменахме, участъкът, който ще се ремонтира, обнови и преоформи е с дължина 3,8 км, по точно 3796 м. Ще се оформят три улични платна – две за движение и едно за паркиране с променлива ширина според спецификата на трасето, а общата площ на пътната настилка, която ще се ремонтира, е 45 909 кв. м. Ще се обновят тротоарите, като ремонтираната тротоарна настилка ще е с обща площ 17 537 кв. м. Съвсем новото е велоалея, която ще е в дясната част (посока към Троянския манастир), широка 1,20 м, изградена с червени бетонови плочи и жълта маркировка и по протежението на цялата улица. Преди изграждането на новите тротоари кабелните оператори в района, които вече имат одобрено строително разрешение, ще влязат в обекта и ще положат подземни трасета на своите мрежи, предвидено е и полагане на една резервна тръба за бъдещи подобни дейности без разкопаване; ще се положат и кабелите за електрозахранването на ново улично осветление. Предвидена е и частична подмяна и обновяване на зелената растителност по улицата (дървета, храсти, „зелени петна“). Срокът за изпълнение на проекта, пълното му наименование е „Реконструкция на участък от съществуващ общински път LOV1140 през с. Орешак – ул. „Стара планина“, е 730 дни, считано от настоящата „първа копка“. Реализацията ще е в два етапа – през 2023 г. ще се изпълни приблизително половината от работата, от Кантона до Кметство Орешак, а през 2024 г. останалото, от Кметството до Манастира.

Генадий Маринов
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |