Ново: Събиране и рециклиране на стара техника

* Услугата ще бъде осъществявана безплатно за населението и ще се извършва в обявени предварително дни и на база на постъпили заявки от граждани; заявките – на тел. 080014100, имейл order@makmetal.eu или в отдел „Услуги на гражданите”
Управление на отпадъците
ОРГАНИЗАЦИЯТА по оползотворяване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване „Елтехресурс” АД, съвместно с Община Троян, стартираха нова система за разделно събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, генерирано от населението на територията на общината.

СТОЛИЧНОТО дружество „Елтехресурс” АД, занимаващо се с оползотворяване на излязла от употреба електрическо и електронно оборудване от най-разнороден порядък, съвместно с Община Троян стартира нова система за разделно събиране на територията на общината на бяла и черна, електроника и всякакви електроуреди – хладилници, перални, печки, прахосмукачки, отоплителни уреди, радиоапарати, магнетофони, компютри, лаптопи и т. н.

ДРУЖЕСТВОТО
партньор притежава всички необходими документи и разрешителни за изпълнението на този вид дейност, издадени по реда на Закона за управление на отпадъците и Наредбата за изискванията за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване и третиране и транспортиране на отпадъци от електрическо и електронно оборудване.

СЪБИРАНЕТО
и транспортирането на отпадната техник ще се извършва мобилни екипи на „Елтехресурс” АД, които ще посещават домове и офиси по заявки, пестейки време и средства на собствениците. Услугата ще бъде осъществявана безплатно за населението и ще се извършва в обявени предварително дни и на база на постъпили заявки от граждани на територията на община Троян. Заявките могат да се правят по три начина – на тел. 080014100, на имейл адрес order@makmetal.eu или на място в отдел „Услуги на гражданите” (сградата на Община Троян). Първата акция ще е на 10 октомври 2023 г., но напомняме на гражданите, че при предаването на излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване, то трябва да е с ненарушена цялост.

По информация на Станислава Вачева, PR на Община Троян

Бележка на редакцията

Голямата промяна

ЗА ПОСЛЕДНИТЕ две-три години Троян направи качествен скок в разделното събиране на боклука. И доскорошната картинка на клошари и други, ровещи из гюмовете и извършващи първоначалната обработка на битовите отпадъци, вече е минало. Тон на голямата промяна даде пускането през 2021 г. в експлоатация на новите сепарираща и компостираща инсталации (виж „Прерязаха лентата на новите инсталации за отпадъците“) – за сепариране на пластмаси, метали, стъкло, гума и кожи и преработка и превръщане в компост на разделно събраните зелени отпадъци, за които бяха поставени специални метални съдове (кошове). Отделно общинското дружество, стопанисващо инсталациите – „Хемус ресурс - Троян и Априлци“ ООД, организира разделно събиране на мебели и други отпадъци от дърво (виж „Къде да изхвърляме дървесните отпадъци и старите мебели“), както и на картонени изделия.

ОБЩИНСКОТО дружество по чистотата – „Комунални услуги Троян“ ЕООД, стъпка по стъпка обновява и увеличава броя на съдовете за битови отпадъци тип „Бобър“ в цялата община, само през 2021 г. бяха закупени и вкарани в употреба нови 448 „бобри“ (виж „Нови 448 „Бобър“-а до края на годината“). Преди няколко години (2016 г.) дружеството започна разделно събиране на пепелта от отоплителните уреди с твърдо гориво – чрез специални метални съдове, решили проблема с честото подпалване на „бобрите“, използвани дотогава и за този специфичен битов отпадък. В Троян (от 2021 г.), в партньорство с „Екобатери“ АД, се изгражда система за събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА); а гумаджийниците са поели ангажимент да приемат старите автомобилни гуми. Също от 2021 г. в града бяха поставени специални контейнери за събиране дрехи, обувки и други кожени и текстилни отпадъци, дейността е поверена на „М-текс рециклиране и текстил“ ООД (виж „Бели контейнери за дрехи, обувки и други текстилни отпадъци“).

ПРЕЗ 2022 г. Община Троян съвместно с най-голямата фирма у нас за оползотворяване на отпадъци от опаковки „Екопак България“ АД  постави в града и големите села Орешак и Черни Осъм общо 146 цветни контейнера от типа „Иглу“, сини, жълти и зелени, за разделно събиране на хартиени и картонени, пластмасови и метални и стъклени отпадъци от опаковки (виж „Вече и в община Троян функционира система за разделно събиране на отпадъци“). Наскоро пък от търговската верига „Лидъл“ (Lidl) включиха своя троянски хипермаркет в системата за връщане срещу заплащане на използвани пластмасови шишета до 3 литра от вида PET  и метални кенчета (виж „В „Лидъл“: Автомат за връщане на пластмасови бутилки и кенчета“).

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важно за ефективното управление на отпадъците в община Троян е изградената трета клетка на депото за твърди битови отпадъци (2023 г.). Сред нерешените проблеми остава изграждането на депо за строителни отпадъци.

Т21
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |