Гигантски африкански охлюви в ПНМЧО, 2-3 септември

* Колекцията е на Ростислав Траянов от Варна, който отглежда над 60 вида от мекотелите * „Най-големите са около 1 кг и дължина на черупката 20-30 см. Родината им е Африка, иначе са роднини на нашите охлюви“

Предстоящо
 
НА 2 И 3 СЕПТЕМВРИ, събота и неделя, 8:00 -17:00, в Природонаучния музей (ПНМЧО) в с. Черни Осъм ще се състои изложба на охлюви, сред които и гигантските африкански охлюви от рода „Ахатина“. Колекцията е на биолога и палеонтолог Ростислав Траянов от Варна, който отглежда над 60 вида от мекотелите. Ще бъдат показани разнообразни сухоземни охлюви, различаващи се по форма, размер и цвят, с черупки и безчерупкови, от кръгли до спираловидни и винтообразни по форма – пътешествие из света на биологичното разнообразие.

Ростислав Траянов
„НАЙ-ГОЛЕМИТЕ са около 1 кг и дължина на черупката 20-30 см. Родината им е Африка, иначе са роднини на нашите охлюви. Като тях те са сухоземни, хранят се с растителна храна, хермафродитни са. Първите си охлюви получих преди 22 години, когато мой познат моряк донесе 4 огромни охлюва от Кот д`Ивоар. Те може би бяха първите, внесени в страната. Тогава аз работих в терариум и той ме потърси, защото не можеше да се справи с грижата за тях. И така започнах, като колекцията е динамична и интересите ми към видовете се променят!“, коментира (в интервю по БНР, 2022 г.) г-н Траянов. Под ръководството му посетителите ще имат възможност да се потопят в удивителния свят на тези създания, дори да ги докоснат.

ЛЮБОПИТНАТА охлювна изложба в ПНМЧО в първия уикенд на септември обещава интересни срещи и любопитни разговори.

По информация на ПНМЧО

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |