Нищо ново с новото кръгово

* Моделът, явно, се повтаря и сега с най-новото троянско кръгово кръстовище, проектирано и изградено от немските инвеститори от „Била“ * Кметът Михайлова: „Наблюдаваме внимателно какво се случва и ако е необходимо, ще бъдат предприети съответните мерки“ * Инж. Райковски: „Тествахме кръстовището неведнъж“
Тема с продължение
Поглед към новото кръгово кръстовище откъм ресторант „Диана“
НОВОТО кръгово кръстовище при ресторант „Диана“ (на ул. „Опълченска“ и ул. „Георги С. Раковски“) – което ще е вход към бъдещия хипермаркет „Била“ (Billa), изгражда се със средства и по проект на немския инвеститор и на 1 август бе отворено за движение, предстоят само неголеми довършителни работи – разбуни троянските духове. Както се казва, нищо ново с новото кръгово кръстовище в Троян. Нищо ново, защото при всяко досегашно бе същото: пътният участък е зле организиран, конфликтен, с множество катастрофи и нагнетявано с години недоволство; всички искат промяна, като най-желана е кръговата организация на движението; след колебания Община Троян възприема идеята и прави кръгово кръстовище; последва ново неодобрение, този път срещу това, което довчера е искано, сипят се критики отвсякъде, прокобата е, че новото няма да проработи; но минава известно време и на всички става ясно, най-напред на таксиметровите шофьори, че решението е било добро и че неслучайно кръговите кръстовища са толкова разпространени в уредените държави.

Друг поглед към новото кръгово кръстовище откъм ул. „Опълченска“
И ЗА ДА не сме голословни. Така бе при първото троянско кръгово кръстовище (до Големия пазар) – участъкът бе изключително неуреден, конфликтен и зле изглеждащ, но след промяната се посипаха критики върху Общината (кмет бе Минко Акимов), а след време всички се убедиха, че кръговото решение е добро и функционира добре. Така бе и при второто ни кръгово кръстовище (под Вила „Ванна“) – там всяка седмица ставаха по няколко катастрофи и всички искаха промяна, обективната ситуация искаше промяна, но решението на Общината за кръгова организация бе взето трудно и под масиран граждански натиск (кмет бе Донка Михайлова), въпреки колебанията стана добре, новото кръгово проработи и с „невъоръжено“ око се виждаше, че облекчи/нормализира движението, последва характерната троянска вълна от недоволство, а след време дойдоха похвалите и доволството. Така бе и с кръговото при АИР-а (при моста за „Елпром“) – настояване за промяна, изграждане, мощни критики към инвеститора (Общината), включително и затова че кръстовището не било съвсем кръгово, а елипсовидно, след което във времето новото „елипсовидно“ пътно съоръжение се доказа и затвори устата на критиците.

МОДЕЛЪТ, явно, се повтаря и сега с най-новото троянско кръгово кръстовище, проектирано и изградено от немските инвеститори от „Била“. Което не означава, че в това най-ново „немско“ кръстовище няма трески за дялане и недоизкусурени неща. Кои са основните критики към отвореното за движение на 1 август ново кръгово кръстовище на ул. „Опълченска“ и ул. „Георги С. Раковски“? Най-общо те са в две посоки – стеснени пътни ленти, което ще затрудни големите камиони (през кръстовището минава и транзитният поток) и излишно уголемяване на т. нар. островчета (появи се и една „странична“ забележка, която определено има своите основания, виж „Пламен Данов: Може ли такова нещо?!“ – бел. ред.). Тези критики се чуха и на редовната месечна пресконференция на кмета Донка Михайлова, в която участва и директорът на дирекция „Строителство“ в общинската администрация инж. Николай Райковски (3 август),.       

„ИНФОРМАЦИЯТА ни от „Била“ е, че тяхното намерение е троянският им магазин да отвори през м. март 2023 г. Те като възложители са поставили срок на техния представител тук („Крам Груп“ ЕООД) новото кръгово кръстовище да е готово до края на м. септември т. г. На скорошната ни среща от „Била“ потвърдиха тези срокове“, поясни г-жа Михайлова. Тя изрази и известни притеснения: „Наблюдаваме внимателно какво се случва и ако е необходимо, ще бъдат предприети съответните мерки. С оглед на обществената чувствителност по въпроса и, признавам си, заради нашата тревога, която сме изразявали в хода на изграждането. Възложител на проектирането и на строителството на новото кръгово кръстовище е „Била“, тя инвестира свои средства тук“. Но бе категорична: „Обектът е съгласуван с общинския експертен съвет за устройство да територията и отговаря на изискваните по закон периметри. По наше искане бяха коригирани някои от „островчетата“. Нека окончателно да тестваме и тогава да говорим – специалистите, които са дали строителното разрешение, твърдят, че са спазени всички изисквания. Разбира се, пространството е такова, че изисква някои ограничения при преминаването, това са обективни дадености“.

Общ изглед
КАТЕГОРИЧЕН бе и инж. Райковски: „Има различни мнения, безспорно, но тук със сигурност се касае за шофьорски умения. Ние тествахме кръстовището неведнъж и някои от „островчетата“ бяха коригирани. След това направихме тест с камион с ремарке с възможно най-големите габарити и нямаше никакъв проблем при минаването. С новото кръгово кръстовище към настоящият момент няма проблеми и да се надяваме, че и времето ще го докаже – вече втори ден кръстовището работи, минават както леки, така и тежкотоварни автомобили и всичко е съвсем спокойно. Нямаме сигнали нито от полицията, нито от други места“.

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |