Ново кръгово кръстовище при Пачовия мост?

* Съветниците с пълно единодушие приеха предварителния проект за актуализация на Генералния план за организация на движението в Троян * Донка Михайлова: „Един от най-сериозните въпроси е правим ли кръгово кръстовище на моста при „Елпром“
В Общинския съвет
Актуална гледка на кръстовището при Пачовия мост, 10 юли 2022 г.
НА СКОРОШНАТА юнска сесия на Общинския съвет в Троян (30 юни 2022 г.) като допълнителна точка бе внесено предложението за  „разглеждане и гласуване на предварителния проект за актуализация на Генералния план за организация на движението в град Троян“. Безспорно „гореща точка“, тъй като троянските проблеми с организацията на движението са всеизвестни и ескалират. „Община Троян е единствената община в Ловешка област, която има свой Генерален план за организация на движението – в момента ние го актуализираме. Доста работа бе свършена от колегите. Най-критичните зони в града бяха изследвани подробно, като бяха броени автомобилите както в пиковите часове, така и в не толкова натоварените часове“, коментира кметът Донка Михайлова.

В ОТДЕЛЕН материал ще представим по-подробно становищата на съветниците по горещата точка, която бе гласувана с пълно единодушие – 26 „за“ без „против“ и „въздържал се“. Сега насочваме вниманието към един конкретен проблем, който, както се изрази кметът, вече чука на вратата – евентуалното изграждане на ново кръгово кръстовище при моста към „Елпром“ и Търговския парк (Пачовия мост), една изключително конфликтна точка, която неизбежно ще става все по-конфликтна.

Г-ЖА МИХАЙЛОВА очерта проблема стегнато и същевременно в пълнотата му. Ето думите й:

Денивелацията наистина е сериозна, но проблемът може да се реши
„Един от най-сериозните въпроси, който трябва да решим, е правим ли кръгово кръстовище на моста при „Елпром“ и Търговския парк, тъй като този въпрос вече чука на вратата. От една страна изграждането на Търговския парк и бъдещото пренасяне на републиканския път по десния (източния) бряг на реката предпоставят допълнително по-интензивно натоварване на участъка. От друга страна консултантите и експертите ни повтарят – внимавайте с денивелацията, тъй като денивелацията (стръмнината) на моста е много голяма. И при евентуалното изграждане допълнително на едно кръгово кръстовище там, тази денивелация трябва да се „обере“, което значително ще оскъпи съоръжението. Това е една от темите, които чукат на вратата и трябва да сме готови за решаването й. Водили сме разговори със собственика на „Елпром“ г-н Мондешки и той е заявил готовност да отстъпи част от своя терен, ако решим да правим кръгово кръстовище. Но може би е нужен един специален разговор, като детайл от темата за Генералния план за организацията на движението в Троян“.

Генадий Маринов


Бел. ред. Пред Т21 ръководителят на СБА клон Троян Людмил Михайлов, бивш шеф на КАТ – Троян, изрази недоумение защо никой не го търси, него лично и организацията му, при обсъждането на проблемите на движението в Троян, в конкретния случай при актуализацията на Генералния план. Още повече че в национален мащаб СБА е неизменен партньор на държавните институции във връзка с оптимизиране на организацията и по безопасността на движението. Подобно недоумение изразиха и представители на троянските таксиметрови фирми, пряко засегнати от проблемите в организацията на движението.
 
Още по темата:  
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |