За „Нюанси“, новата им Лятна сцена и още нещо

* „Да правиш театър в малък град днес – си е чудо. А да правиш собствен/частен театър в малък град днес – си е повече от чудо“
Арт
Откриването на новата Лятна сцена на „Нюанси“, 6 юли 2022 г.
ДА ПРАВИШ театър в малък град днес – си е чудо. А да правиш собствен/частен театър в малък град днес – си е повече от чудо. Когато, в началото на 2016-та, 24-годишният тогава съгражданин Теодор Лука, прясно дипломиран от Южноуелския университет в Кардиф (Уелс) и току-що завърнал се от Острова, ни сподели, че смята да го направи, го сметнахме за луд. И никак не вярвахме, че ще се получи – мислехме си за всичките спирачки, универсално българските като пари, административни пречки и т. н., и специфично троянските, културни, демографски, еснафски и всякакви други на малкия град.

Теодор Лука, началото, 2017 г.
НО СЕ ОКАЗА, че Тео знае какво прави, оказа се можещ и упорит. Събра трупа, отвори собствена театрална школа. Режисираше, пишеше, играеше, администрираше, не се спираше (и не се спира). Първо нямаха своя сцена, после си направиха една – на не особено адекватно място, висок етаж в една офис сграда до автогарата, но успяваха да я пълнят, а от година и нещо си имат истински собствен театър „Нюанси“ (на мястото на някогашното най-старо троянско кино и по-сетнешен младежки клуб, в забележителната сграда на Кооп „Троянска популярна банка“, на мъничката централна уличка „Ангел Кънчев“), тръгнаха и по турнета, наоколо и из страната.

И НОВИНАТА – от 6 юли т. г., с подкрепата на Община Троян, театър „Нюанси“ се сдоби и с лятна сцена, в Диковата къща, на същата уличка отсреща (там в далечните 90-те виртуозният троянски сервитьор Краси Куцаров отвори най-добрия дневен бар в Троян, бар „Ким“). Първото представление на новата лятна сцена на „Нюанси“ бе авторската комедия „Столичанката“. Следват оперетният спектакъл „Кантабиле“, премиера на „Грозното пате“, „Мамут“ на Станислав Стратиев, „Импровизатора“ и т. н., без празно през цялото лято. „Вчера открихме нашия малък и цветен летен театър. Благодарим ви за подкрепата и ви каним на следващото събитие на 13-ти. Надяваме се да ви разсмиваме и забавляваме цяло лято!“, коментираха от „Нюанси“. Успех и от нас! И поздравления!

Т21

Бел. ред. Нашата приятелка, стопанката на хижа „Амбарица“ Ема Гатева, пусна кратичък коментар във фейсбук по повод новата лятна сцена на „Нюанси“. Коментар за въпросната троянска уличка „Ангел Кънчев“ – в горния й край, в сграда във виенски стил, строена в началото на миналия век, е троянската галерия „Серякова къща“, срещу нея е ретро гостилницата „На ДворЪТ“, която не можеш да подминеш, на метри по-надолу е Популярната банка с театър „Нюанси“ и срещу нея лятната театрална сцена в Диковата къща (родната къща на прочутия карикатурист и наш почетен гражданин Милко Диков). „Артистична улица се заформя“, написа хижарката. Съгласни сме! Е, не е Капана в Пловдив, но си заслужава.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |