Битката за поп Кръстю продължава

* В Ловеч мина общественото обсъждане на поредното предложение площадчето в началото на кв. „Вароша“ да се именува на свещеноиконом Кръстю Никифоров (поп Кръстю) * Предстои обсъждането на алтернативно предложение
У комшиите
Васил Левски и поп Кръстю
В ЛОВЕЧ, на 7 юли, се състоя обществено обсъждане по повод поредното (пето за последните 18 години) предложение за именуване на малкия площад в началото на историческия кв. „Вароша“, пред Художествената галерия, на името на свещеноиконом Кръстю Никифоров (поп Кръстю) – комитетския деец, набеден, включително от народния поет Иван Вазов, за предателя на Левски. Предложението е на Фондация „Граждани срещу насилието“ с председател Васил Колев, която от години работи за реабилитацията на поп Кръстю. Тук трябва да кажем, че немалко хора в Ловеч, също и в страната – историци, граждани, представители на различни организации, оспорват вината на ловешкия свещеник, има и редица писмени проучвания по темата, които защитават тази теза и дори сочат истинския предател, също ловчалия и комитетски човек.  

ОБСЪЖДАНЕТО бе водено от председателя на Общинския съвет в Ловеч адв. Петър Цолов. В началото Васил Колев прочете предложението, а Пенка Чернева от Териториалния архив - Ловеч представи подкрепящо идеята писмо от наследниците на арх. Петко Еврев, автора на градоустройствения проект на Ловеч. Секретарят на Ловчанската митрополия отец Любомир Казашки подкрепи предложението, като заяви, че истината винаги е една, докато лъжата е многолика и отдавна е ясно, че поп Кръстю не е предател. Няма друг народ, който да търпи толкова дълго време такава несправедливост – че поп Кръстю е предател, изтъкна поетът Марин Колев. Светлана Петрова от отдел „Краезнание“ в ловешката библиотека пък подчерта, че основната трудност е как да се пребори един литературен мит, създаден от автори като Иван Вазов и Захари Стоянов. А ловешкият свещеник отец Кънчо Кабадийски каза, че ако четеш творчеството на поп Кръстю, ще откриеш един остър ум, който разобличава лицемерите и затова не е бил любимец на властта.

Момент от общественото обсъждане, Ловеч, 7 юли 2022 г.
В КРАЯ на дискусията стана ясно, че има внесено и контрапредложение за именуване на същия площад „Привременно правителство на България, Първи отдел от БРЦК“, явно целящо да се блокира предложението мястото да носи името на поп Кръстю. Обсъждането на това алтернативно предложение е насрочено за 16 юли. От общинската администрация в Ловеч припомнят, че в началото на 2022 г. състав на ловешкия Административен съд отмени взетото (на 30 септември 2021 г.) решение от Общинския съвет в Ловеч за именуване на въпросния площад на поп Кръстю. Мотивът за отмяната е процесуално нарушение – неизпълненото изискване за предварително публично оповестяване на предложението чрез медиите. Впоследствие съветниците отмениха решението си, а административното дело бе по жалба, подадена от кмета на Ловеч Корнелия Маринова.  

Т21, по информация от пресцентъра на Община Ловеч
 
Още по темата:

1 Коментара:

Z@Q каза...

България почерня от подлеци и предатели!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |