Паметна седмица за троянския баскетбол

* „Дрийм тийм“-ът  с  бронзовите  медали в „Б“ ББЛ, „Чавдар“ – четвърти  в „А“ ББЛ Още веднъж – честито на „чичковците“, честито, троянски юнаци!  * Само похвали и адмирации за 4-ия от 24 отбора „Чавдар“!
Баскетбол
Победа над „Миньор 2015 Б“ и бронзови медали за троянския „Дрийм тийм“, „Б“ ББЛ
В СОФИЯ, 10-12 юни, в залите „Универсиада“ и „Триадица“, се проведоха финалите на първенствата в „А“ и „Б“ ББЛ (втория и третия ешалон на българския баскетбол). Троян бе представен и в двата турнира (изключително постижение!) – съответно от първия отбор на „Чавдар“, завършил втори в регион Център на „А“ ББЛ, и „Дрийм тийм“, втория ни отбор, безапелационния шампион на регион Център, „Б“ ББЛ, без загубен мач през целия сезон. Ще се опитам да проследя развоя на събитията от двете първенства и да ви запозная по подробно със случилото се на терена.

ФИНАЛЕН  ТУРНИР, „Б“ ББЛ

УЧАСТВАХА осем отбора: първите два от регион Изток  – „Шоутайм“ (Варна) и „Ънстопабъл“ (Добрич), от регион Юг – „Хасково“ (Хасково) и „Олимпия“ (Ямбол), от регион Център – „Дрийм тийм“ (Троян) и „Чардафон Б“ (Габрово), и от регион Запад – „Миньор 2015 Б“ (Перник) и „Титан Пропъртис“ (София). В петък, 10 юни, придобилият популярност като „Чичковците“ отбор на троянския „Дрийм тийм“ срещна отбора на столичния „Титан Пропъртис“. В един изключително оспорван и късащ нервите с развитието си мач троянци, макар да губеха на моменти с до 10 -15 точки разлика, в крайна сметка наложиха волята си и спечелиха с резултат 77:73, победа, отворила им пътя към битката за медалите. Там се вместиха още „Олимпия“, „Хасково“ и „Миньор 2015 Б“. Следващият противник на нашите бе „Олимпия“, опитен и добре балансиран отбор, срещу който „чичковците“ допуснаха първа и единствена загуба за сезона – 53:65. Тази загуба ни отреди правото да се борим за бронзовите медали с отбора на „Миньор 2015 Б“ в последния ден на първенството.

Неудържимият Ради Кочев развинтва трима от защитниците на „Титан Пропъртис“, „Б“ ББЛ
НЕ МОЖЕМ да не отбележим атмосферата, която създадоха троянските привърженици на отбора – с открояващите се над всичко друго в залата скандирания „Чавдар, Чавдар, Троян, Троян!“. А на терена окрилените и надъхани троянски играчи от първата до последната минута на мача мачкаха и със сетни сили гонеха победата. Силите наистина бяха на изчерпване, понеже за тези три дни на възловите ни играчи Цецо Острев, Ради Кочев и братята близнаци Бойнови им се събраха по два мача на ден в рамките на три часа, тъй като те играеха и в първия отбор на „Чавдар“. Издържаха на умората, пребориха се мъжки и накрая заслужено ликуваха с бронзовите медали и купата за третото място. Интересен факт е, че в редиците на останалия четвърти в крайното класиране „Миньор 2015 Б“ основни фигури бяха едни от любимците на троянската публика, играли за Троян в предишните години – Михаил Танев, Ивайло Вучков и Цветелин Младенов. Краен резултат 82:77 за „Дрийм тийм“.  

И ЕТО ИМЕНАТА на тези, които се окичиха с медалите, представям ги в реда, по който според мен бе приносът им за този голям успех: Ради Кочев, Цветослав Острев, Петър Лалев, Герман Гачевски, близнаците от юношеския отбор Георги и Христо Бойнови, Йордан Църов-Дучо, Мирослав Топалов, Петър Чолаков, Любен Гурлевски, Минко Доневски и Петко Радионов. Поради травма във финалите не взе участие Венци Кукенски – със съществен принос през целия сезон. В мача за първото място „Хасково“ надделя над „Олимпия“ и триумфира със златните медали, а ямболци се задоволиха със среброто. Съвсем справедлив завършек с оглед на показаното в хода на първенството. Още веднъж – честито троянски юнаци!

ФИНАЛЕН ТУРНИР, „А“ ББЛ  

Звездите на „Чавдар“ Цецо Острев и Ради Кочев в битката за бронза с „Миньор 2015“, „А“ ББЛ
ВЪВ ФИНАЛИТЕ право на участие бяха придобили: първите два отбора в регион Център – „Бавни и яростни“ (Плевен) и „Чавдар“ (Троян); първите два в регион Изток – „Шоутайм“ (Варна) и „Шумен 2“ (Шумен); и четири отбора от регион Запад – „Миньор 2015“ (Перник), „Спортист“ (Своге), „Хебър“ (Пазарджик) и ЦСКА (София). По ирония на съдбата жребият отреди първи противник на „Чавдар“ да бъде „Шоутайм“, който само преди десетина дни ни бе победил и изхвърлил от борбата за Купата на ББЛ. Противникът влезе в мача със самочувствие и пренебрежение, но не знаеше какво го очаква на терена – а там бяха нашите, твърдо решени да вземат реванш и да продължат пътя към медалите. И след ударна първа част, донесла ни преднина от 6 точки, в останалите три четвъртини от мача нашите играха тактически зряло, екипно и умно и в крайна сметка „удариха“ противника с 86:81.

НА ПОЛУФИНАЛА „Чавдар“ се изправи срещу младия и прогресиращ състав на ЦСКА, но тук разликата в класите беше очебийна, пък и умората си казваше думата и въпреки окуражителната подкрепа на страховитата троянска агитка логичното се случи - загуба с 73:104. В мача за бронзовите медали нашите бяха с напълно изцедени сили и не успяха да противостоят на „Миньор 2015“, загубиха с 84:99, но оставиха положителни следи с представянето си и накараха баскетболната общност отново да говори за баскетболен Троян. В спор за златото и купата „Хасково“ победи „Олимпия“ - също справедлив завършек и реално отражение на класата на отборите.

ЗА КЛАСИРАЛИЯ се на четвърто място в страната от 24 отбора във втория ешалон на българския баскетбол „Чавдар“ (Троян) какво може да се каже – само похвали и адмирации. Ето и имената на четвъртите в България: ударното трио: Ради Кочев, Камен Пенчев и Цецо Острев, юношите близнаци Георги и Христо Бойнови, паснали като дялан камък в отбора, Габриел Йонков, Мирослав Славков, Кристиян Славков и Никодим Моев.

ОБОБЩЕНИЕТО НАКРАЯ
Стефан Генков
Рубриката се води от
треньора по баскетбол Стефан Генков
ЯСНО е, че наесен, когато започнат новите първенства, след този толкова успешен за мъжките отбори на БК „Чавдар“ (Троян) сезон, интересът към баскетбола в града ни ще е много по-голям. След края на ковид пандемията хората, зажаднели за „хляб и зрелища“, ще се юрнат към спортните събития, най-вече при колективните спортове, даващи неповторими емоции. И ще пълнят залите. Тогава изниква въпросът „Как ще ги побере салончето ни, наречено зала, един върху друг ли ще се катери народът?!“. Време е, време е да се ускори строителството на спортната зала „Троян Арена“, за да има простор както за спортните, така и за културните събития от мащаб, отговарящ на вървящия нагоре във всяко отношение любим наш Троян.

Стефан Генков, треньор по баскетбол
 
Още по темата
Сезон 2021/22 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |