Малките на „Чавдар“ и на „Троян Волей“ се провалиха

* Към треньорите: „Преосмислете досегашната си селекция в тези възрастови групи и коренно ги променете (още не е късно), в противен случай ще има много да се ядосвате и червите пред публика,
 колеги и фенове“
Баскетбол, волейбол
Стефан Генков
Рубриката се води от
треньора по баскетбол Стефан Генков
ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА седмица подрастващите на БК „Чавдар“ и ВК „Троян Волей“ имаха престижни участия – 12-годишните на „Чавдар“ във финалната 12-ица на страната, а прекадетите на „Троян Волей в последния квалификационен турнир, даващ право на участие на финалите. За съжаление и двете формации не се представиха според очакванията. По-подробно погледнато.

12-годишните на БК „Чавдар“ със своя наставник Цецо Острев
БАСКЕТБОЛ. Момчетата на младия треньор Цветослав Острев спечелиха безапелационно зона Мизия, на единствения квалификационен турнир в Троян завършиха втори след „Славия“ и добиха право на участие на финалите в Ботевград. Там от сряда до неделя, 18-22 май, изиграха 7 мача, загубиха 6 и спечелиха 1. Ето резултатите: „Чавдар“ - „Шампион 2006“, 44:55; „Чавдар“ – „Левски“, 29:86; „Чавдар“ – „Доростол“, 22:111; „Чавдар“ – „Тунджа“, 57:52; „Чавдар“ – „Славия“, 39:64; и „Чавдар“ – „Рилски спортист“, 53:57. Както се вижда, доста голяма разлика в класите, особено срещу „Доростол“, класирал се на второ място след шампиона „Балкан“, но по моему най-добрият отбор на шампионата. Често заради критиките ми съм бил апострофиран, че сме малък град и направеното е много. Но сега си направих труда да сравня Силистра и Троян - оказа се, че и те са толкова малък град, а всяка година имат отбор в тройката на страната, често и шампион. Значи важна е работата на треньорите. Сега Цецо Острев е в началото на треньорската си кариера, но ако не послуша съветите на стария и препатил треньор относно селекцията, няма да надскочи предшественика си.
 
ВОЛЕЙБОЛ. Големи бяха очакванията от „бебето“ „Троян Волей“ за първо историческо участие на финали именно на прекадетите на клуба, но реалностите се оказаха други – засега още е рано за подобно нещо. Когато в събота влязох в залата и видях загряващите отбори на „Виктория Волей“ (Пловдив) и „Сливен Волей“ си помислих, че съм неправилно информиран и присъствам на турнир за старша възраст, а не за прекадети? Особено шокиращ бе съставът на „Виктория Волей“ – двама двуметрови играчи и среден на отбора ръст над 180 см. Няма логика нашите деца да се противопоставят на ръстово превъзхождащите ги противникови състезатели, та когато този двуметров вдигне ръцете си, той закрива игралното си поле – върви му забивай, ако можеш. И се оказа, че не може, и в трите мача загубихме убедително: „Троян Волей“ – „Етрополе“, 0:3; „Троян Волей“ – „Виктория Волей“, 0:3; и „Троян Волей“ – „Сливен Волей“, 1:3. Категорично първи станаха „Виктория Волей“, които директно отиват на финалите, втори са „Етрополе“, трети „Сливен Волей“, добили право на още един поправителен турнир. „Троян Волей“ приключи на тази бариера.

Троянската волейболна агитка – на световно равнище
МОИТЕ СЪВЕТИ. Последен апел към младите треньори, по моему талантливи и амбициозни - Цветослав Острев (баскетбол) и Анатоли Пенев (волейбол): Преосмислете досегашната си селекция в тези възрастови групи и коренно ги променете (още не е късно), в противен случай ще има много да се ядосвате и червите пред публика, колеги и фенове. Сега е моментът – тръгнете по училищата и говорете с всеки дългуч, а лятото ги обучавайте да настигнат другите. Вярно ,с високоръстовите е много по-трудно, имат особена психика, но после трудът се възнаграждава. Има много ръстови деца в нашата община, Балкана е раждал и ражда Великани. И апел към родителите: Щом детето ви е запалено по спорта, нека спортува, но да избере правилния спорт - различните видове борба, лека атлетика (спринтови дисциплини), дори цар футбол, са все спортове за по-ниски деца, там ги насочете; а баскетболът и волейболът, където точките се реализират на височина над 2 метра, да остане територия за високите. По света това отдавна е разбрано.

ФУТБОЛ. И като споменах футбол, да отделя и няколко реда за футбола в общината. Троян е може би единственият град в региона без представителен мъжки отбор, представя се в четвърто ниво (възможно най-ниското) – „А“ окръжна група Ловеч, от „Балкан“ (с. Орешак). Ето последните резултати на отбора: „Балкан“ – „Ботев“ (Луковит), 0-5; „Априлци“ – „Балкан“, 0-3; „Изгрев“ (Ябланица) – „Балкан“, 0-3; „Балкан“ – „Озрен“ (Голям извор), 2-4 . На първо място в групата е „Озрен“, на второ „Луковит“ и на трето „Балкан“, от 5 отбора. Без коментар.

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

1 Коментара:

? каза...

Участието е по-важно от победата, според Пиер дьо Кубертен. Не може всички да са спортисти-шампиони. И не е нужно. Основна функция на спортът е подобряване на здравето. Това да се постигне, достатъчно е. Няма смисъл да се претоварват малките, бързайте бавно.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |