Победоносна седмица за троянския баскетбол и волейбол

* Фамозна първа победа на мъжкият отбор на „Троян Волей“ в Националната волейболна лига – от 0:2 до 3:2 срещу „Червен бряг“
* 14-годишните на БК „Чавдар“ – с трудна и сладка победа над „Дунав“ (Русе)

Стефан Генков

Баскетбол & Волейбол

Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

НЕ РОБУВАМ на клишета и затова ще се постарая да ви информирам в малко по- различен вид за успехите на двата колективни спорта в Троян. В хронологичен ред първо ще започна с гръмката победа на юношите до 16 години на БК „Чавдар“ над водача в Югоизточната Елитна група „Академик Бултекс“ (Пловдив); резултатът 77:45 красноречиво илюстрира пълното превъзходство на нашите момчета над противниковия тим, воден от селекционера на националния отбор до 16 години Йордан Иванов (28 февруари). Силна колективна игра на нашите, но все пак бих отличил топреализатора Славян Лишев (30 т.), Тервел Бажанов, близнаците  Георги и Христо Бойнови, както и по-малките Никодим Моев и Христо Маринов. „Чавдар“ се затвърждава на първото място само с една загуба именно от този противник. В сряда (3 март) от 14:00 часа  в зала „Чавдар“ ще се играе отложеният мач с „Делфин“ (Бургас).

НЕ ПО-МАЛКО авторитетна победа завоюва и юношеският ни волейболен отбор старша възраст (а те са и гръбнакът на мъжкия ни състав) с 3:1 гейма над отбора на „Тетевен Волей“, клуб с многогодишна волейболна история. Момчетата, макар и малко изморени от вечерния мач срещу „Червен бряг“, също спечелен, успяха от 0:1 гейм да докарат нещата до победен край. Личи си, че отборът „расте“ не с дни , а с часове благодарение на къртовския труд на младия треньор Анатоли Пенев. Целият отбор бе като юмрук, а капитанът Младен Горалов – над всички в този мач.

Троянската баскетболна агитка води общинският председател инж. Петко Пенков

ПРЕХВЪРЛЯМ се на терена в Севлиево, където 14-годишните на БК „Чавдар“ участваха в така модерния напоследък „балон“ (заради пандемията се събират няколко отбора от дадена група в избрано населено място, което има участник в групата и в един ден се играят няколко мача). Сутринта „Чавдар" размаза домакина „Раковски" с резултат 65:17. В 14:00 ч. часа  започна мачът срещу „Дунав“ (Русе), от когото имахме загуба с внушителна разлика в Русе. В коридора на залата попитах едно русенче  от отбора ще бият или ще паднат, а то отговори „Ще ги смачкаме!" - демек нас. Какво  беше учудването ми (защото не бях наблюдавал тази троянска  селекция), когато видях двата отбора на загрявката – та те нашите стояха структурно къде, къде по-добре, дори бих казал отлично: ръстови деца за игра в подкошието, не по-малко високи крила и пъргави и бързи момчета за предмостието. А и технически на ниво по-добро от противника. Родителската троянска агитка, водена от председателя на Общински съвет инж. Петко Пенков, бе толкова многолюдна и гръмогласна, че нямаше начин по какъвто и да е сценарий да загубим двубоя.

ПЪРВАТА четвърт 20:11, втората 13:10 за „Чавдар“ потвърдиха предположението ми и изпратиха отборите за почивка с преднина от 12 т. за нашите, вещаещ погром. При подрастващите обаче малко е нужно нещо да се обърка и нещата тръгват в обратна посока, третата част 12:11 за „Дунав“, а последната с появата на  умора в отбора ни и някои фрапантни грешки  нажежи атмосферата до крайност, разликата падна до 3 т. и аха да се преобърне каруцата. Но Никола Цонковски запази най-голямо хладнокръвие, реализира решителни кошове във възлови моменти и въпреки загубената четвърт 6:13 „Чавдар“ заслужено ликуваше с крайното 50:46. Интересен е и фактът, че този мач беше воден от президента на клуба Петър Лалев (поради ангажимент на титуляра Лъчезар Диков, който по същото време бе в Стара Загора с мъжкия тим) и трябва да кажем, че се справи на ниво. Освен споменатият състезател адмирации заслужават всички останали. С много работа и този отбор заедно с отбора до 16 години има място сред първите шест в страната – гарантирам го, защото наблюдавам редовно развитието на първенствата в тази възрастова група и като баскетболен специалист го твърдя и отговарям за казаното и написаното.

Младен Горалов и Анатоли Пенев –
основни виновници за победата над „Тетевен Волей“

НО ДА СЕ ВЪРНА отново на волейболна вълна. В събота (27 февруари) гледах на линка, изпратен ми от Калоян Кюркчиев, мъжкият отбор на „Троян Волей“ срещу „Червен бряг“, игран от 17:00 ч. в Троян. Правим си с Калоян дежурна прогноза, в случая и двамата заложихме на 3:2 за нашите и… познахме, но не и, че ще обърнем мача от 0:2 до 3:2 гейма. Какво да кажа, такъв хъс, такава борбеност, воля за победа много, много отдавна не бях наблюдавал при троянски отбор. „Троян Волей“ в този мач бе ръководен от помощник треньора на мъжкия ни тим (Анатоли Пенев), чието основно ядро са юношите, и показа, че е изключителен мотиватор и тактик. Адмирации! Едва ли мъжкият ни отбор ще бъде някакъв фактор в групата, но идеята да се обиграват троянските юноши при неговите изяви е изключително оправдана. Освен казаното дотук, бих искал да отбележа и факта, че отборът играе като отбор, има свой стил, своя физиономия, а това не е маловажно.

НО ЩЕ ЗАВЪРША по-минорно. Мъжкият ни баскетболен отбор отново загуби, което за следящите хода на първенството в ББЛ Център - Юг не е изненада. „Балонът“ този път беше в Стара Загора, а мачът на нашите беше от 14:00 ч., резултатът – 94:58 за „Берое 2“. Няма драма, стига да се обиграват тези, които ще са бъдещето на троянския мъжки баскетбол. В този мач наред с дежурните реализатори – батковците Камен Пенчев и Габриел Йонков, много силно игра юношата от старшата възраст Кристиян Славков станал топ реализатор за нашите с 22 точки плюс 8  борби. Недоумявам защо другите момчета от старшата възраст, които имат качества, не вземат участие в мачовете на мъжете, както е по-логично да бъде. Например в отбора на „Берое 2“ преобладават играчи от старшата възраст, в отборите на Ямбол, Перущица, Габрово – също. До следващата седмица.

Стефан Генков-Лимона, треньор по баскетбол

 
Още по темата
Сезон 2020/21 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |