Анатоли Пенев: Във Висшата лига с троянски момчета – възможно е

* „Съществуваме от две години, а от малко повече от 12 месеца сме с лиценз за участие в държавните първенства… Мисля, че за тези две години доказахме, че Троян не ражда само
 баскетболисти и биатлонисти“
Волейбол ВК „Троян Волей“
Анатоли Пенев

Тези дни осъществих контакт с главните действащи лица Троян отново да се появи на волейболната карта на България (за незапознатите напомням, че преди баскетболът да набере сила и да стане троянски спорт, в града ни волейболът бе на особена почит, но после затихна и се загуби, жив свидетел съм на този факт – бел. авт.). „Виновниците“ за волейболното възраждане днес – Калоян Кюркчиев и Анатоли Пенев – бяха така любезни да отговорят на въпросите, които им зададох.

И още две думи. Пристрастен съм към колективните спортове, а баскетболът е моя слабост и моя професия. За съжаление днес у нас този спорт не е това, което беше. В последните години волейболът се превърна в най-успешният български колективен спорт с впечатляващи успехи на международния терен. Похвално е, че намери почва за развитие и в Троян, благодарение най-вече на апостолската работа на споменатите двама млади ентусиасти. Зададох им няколко еднакви въпроса, а по-долу четете интервюто с Анатоли, треньора на „Троян Волей“.

– Колко време изтече от поставянето на началото и кои личности стоят в основата на тази идея?
– 7 януари 2016 г. е началото на клуба. Тогава Калоян написана статията „Волейбол в Троян? Защо не...“ и това бе същинският старт на идеята. Реалната работа по създаването на клуба започна на 4 октомври 2018 г., когато беше подписан Учредителният акт. Съществуваме от две години, а от малко повече от 12 месеца сме с лиценз за участие в държавните първенства.

– Каква е структурата на клуба?
– Президент на ВК „Троян  Волей“ е Веско Василев. В Управителния съвет са все личности, които са значими за града и най-важното – искат да помогнат отборът да се утвърди на волейболната карта. Там са хора, които обичат спорта и в частност волейбола. Г-н Василев е млад и амбициран човек, който в началото, когато беше избран за тази своя  роля, не беше наясно колко много задължения ще има занапред. Това, че след две години не се е отказал, и дори е още по-мотивиран, е показателно. Сред членовете на Общото събрание са още Любомир Кирилов, който е в клуба от самото начало, Калоян Кюркчиев, както и аз, Анатоли Пенев, който към момента съм се захванал с работата с подрастващите. Почетен президент на клуба е Христо Илиев – той не само ни дава наставления за играта, но е и доста по-наясно и навътре във волейболните среди. Той е наш земляк – от Дълбок дол, сребърен олимпийски медалист, име в нашия спорт. Аз също съм родом от това красиво троянско село и с г-н Илиев работим в чудесен тандем.

 Президентът на клуба Веско Василев
– Един тежък въпрос: Как се финансира клубът – имате ли спонсори, дарения, такси?
– Предстоящата година със сигурност няма да бъде лесна. Въпреки това - ние сме амбицирани. Поставили сме си за цел да участваме с повече направления в първенства, а това означава, че ще ни бъдат нужни и повече финанси. До момента сме получавали помощ от местни бизнесмени, както и от Община Троян, която ни подкрепя, но със сигурност ще са нужни още средства, за да продължим да се развиваме. Готвим няколко неща, които се очертават като доста любопитни. Мисля, че ще изненадат троянци, но нека всичко да бъде сигурно и тогава ще обявим подробности. Сигурни сме, че чакането си заслужава. Искам изрично да подчертая – парите, които ние търсим, са единствено и само за благото на троянските деца. Желаем да бъдем конкурентен клуб и троянските момчета да се чувстват част от отбор. Не че екипът/дрехите ги правят отбор, но е друго, когато видиш 10-12 деца, облечени в нашите цветове.

Гергана, новото попълнение на „Троян Волей“
– Кажи ни за треньорския състав – местни или външни, брой, образователен ценз, треньорски лицензи?
– Треньорският състав към момента е от двама човека – аз и Христо Илиев. Като в най-скоро време сигурно ще можем да обявим, че Гергана Петрова – бивша волейболистка на „Берое“ и шампионка с „Левски“, е нашият трети треньор. Сега тя се занимава с момичешкото направление на тима, което вече се състои от две групи. Едната е за начинаещи, имащи своя първи досег с волейбола, а другата – за напредналите, които вече повече от година са част от клуба. Надяваме се, че в най-скоро време ще можем официално да представим Гергана като новия човек в развитието на „Троян Волей“. Тя също има троянска връзка – нейният приятел е наш съгражданин. Аз се имам за троянец, роден съм тук, прекарал съм малка част от детството си тук, но повече съм живял в София. От една година съм постоянно в Троян, чувствам се добре тук, искам да се установя и да прекарам живота си в нашия град. Троян е прекрасен, не го казвам просто така, то е факт. Много хора ми обясняваха, че тази стъпка не е правилна, аз обаче мисля друго, а и това ще бъде стъпка по пътя на развитието на клуба.

– Какъв е броят на трениращите във ВК „Троян Волей“, колко отбори и групи имате, как тренирате, към кои първенства и състезания сте се насочили?
– Над 45 са момчетата, които тренират в клуба. В момичешката група, която се увеличава благодарение на Гергана, вече са близо 20. Започнахме в държавното първенство през миналата година с юноши старша възраст. Ако всичко бъде наред, тази година обмисляме да участваме с три възрастови групи – прекадети, кадети (юноши младша възраст) и юноши старша възраст. Това, разбира се, ще натовари бюджета и сме наясно, че ще изисква повече финанси, но трябва да бъде пределно ясно – прави се само и единствено за троянските деца. Те играят волейбол, учат се и продължават да се развиват. Мисля, че за тези две години доказахме, че Троян не ражда само баскетболисти и биатлонисти. Дори и сега, когато нямаме състезания заради коронавируса и влязохме в тримесечна пауза, се опитваме да стопим загубеното време. За разлика от нашите конкурентни клубове през лятото ние продължаваме своята работа. Със старшата възраст тренировките са интензивни, общо 6 пъти седмично. При младшата възраст тренировките са 4 към момента, но то е и заради факта, че все още не можем да натоварваме 15-16-годишни деца с такъв обем от работа. При най-малките – засега са по 3 тренировки в седмицата.

Зала „Чавдар“ в новия си волейболен вид
– Имате ли си дом, къде провеждате състезанията и тренировките, как можем да се свържем с вас?  Какви са плановете ви новия сезон 2020/21?     
– Сега тренираме в спортния салон на СУ „Васил Левски“, а от три седмици и в спортна зала „Чавдар“ – там сме благодарение на Община Троян. С подкрепата на Общината и на местни фирми успяхме да закупим волейболно оборудване и да пригодим залата за волейбол. Ако трябва да бъдем точни, отново направихме залата волейболна, тъй като тя е била такава преди доста години, но с течение на времето тази възможност е била премахната. Винаги можем да бъдем открити в нашата фейсбук страница „Волейболен Клуб Троян Волей“, оставили сме и телефон за контакт; разбира се, има и възможност децата да дойдат директно на наша тренировка в спортна зала „Чавдар“ и в салона на СУ „Васил Левски“.

– Докъде се простират амбициите ви – спорт за здраве ли ще развивате или ще гоните нещо по-значимо ?
– Ако трябва да обобщя плановете ни за развитие през новия сезон, мога да го направя само с една дума – развитие на деца. Ще пуснем три направления в първенства, а към момента обмисляме възможността да имаме и девическа група в шампионати под егидата на Българската федерация по волейбол. Имаме и мъжки представителен отбор, който през изминалия дебютен сезон се представи достойно. Нямахме конкретна цел, идеята беше местните момчета, на които искахме да дадем възможност, да понатрупат опит. Получи се. Смятаме, че това е правилният път: колкото повече даваш шанс на децата да се изявяват, толкова по-бързо те градят нагоре и се усъвършенстват. Тази година мъжкият ни отбор ще изглежда една идея по-различно. Ще играем с по-малко волейболисти, които не са от Троян, ще разчитаме основно на нашите троянски юноши. Имаме талантливи деца, а това означава само едно – продължим ли своя път по този начин, ще имаме представители във всички възрастови групи. Дай Боже след 1-2 години изцяло наши троянски момчета да представят града.

„Троян Волей“ – смело напред
Спортът е здраве, ние започнахме с идеята „спорт за здраве“, защото не знаехме какво ще се случи. Амбициите ни вече се простират по-нависоко с оглед на това, че се записаха доста деца. Имаме ли деца, можем да си поставяме по-сериозни цели. Защо не след 2-3 години да играем във Висшата лига (втора дивизия)? А защо не и по-нагоре? Знаем, че трудно ще стане, защото колкото по-нагоре се отива във волейбола, толкова по-скъпо струва. Но е напълно възможно да изградим отбора от троянски момчета, с които „Троян Волей“ да играе във Висшата лига след две години. Не само мечти, но се опитваме да ги реализираме.

Интервю на Стефан Генков-Лимона, треньор по баскетбол

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |