Веско Василев: Имаме своите амбиции и не ги крием

* „Най-важното за нас е да сме колективният спорт в Троян, който превръща трениращите в хора в човеци и носи възпитание и чувство за общност“, категоричен е председателят на „Троян Волей“
Интервю
Веско Василев
Веско Василев е на 27. Завършил е троянското СУ „Васил Левски“, сега е студент в НБУ, специалност „Бизнес информатика“ и работи във фирма, занимаваща се с информационни технологии. Сред първите във волейболния клуб „Троян Волей и негов председател от регистрацията му през 2019 г. Планирах това интервю отдавна, а началото на състезателната 2021/22 г. се оказа най-подходящото време. Потърсих Веско и той без колебание прие да отговори на въпросите ми за „Троян 21“.

– Какво Ви свързва с волейбола и откъде се роди идеята за волейбол в Троян?
– Миналото ми не е свързано с волейбола, но през целия си живот съм спортувал и съм голям почитател на този интелигентен и донесъл много радост на България спорт. Докоснах се до волейбола и го обикнах в училище, благодарение на моите учители Скубарев и Комитов.

– Кои са инициаторите и с кого превърнахте тази идея в реалност?

– Тук е моментът да уточня, че идеята не беше моя. Аз обаче мога да се самоопределя като един от първите, които истински се запалиха по нея. В началото бяха тримата ентусиасти Анатоли Пенев, Калоян Кюркчиев и Любомир Кирилов, подкрепени от легендата на българския волейбол и наш земляк Христо Илиев. Виждайки оптимизъм, хъс и желание за работа, реших да се включа и да помогна за развитието на клуба. Историята ми с „Троян Волей“ започна от един пост, който прочетох в страницата на клуба във фейсбук. Появих се на първата тренировка и веднага усетих, че това е моето нещо.

– Кои са членовете на Управителния съвет на „Троян Волей“ и кой с какво допринася?

– В Управителния съвет са споменатите трима учредители и аз. Анатоли Пенев е спортният директор на клуба – той е човекът, който даде блясъка в очите на децата, донесе мотивацията и на останалите. Любомир Кирилов разполага с добри идеи и подпомага организационно клуба, развива и дизайна на повечето от нещата, които пускаме в социалните мрежи. Калоян Кюркчиев също винаги е до нас, с контактите си, ентусиазма и разбирането на играта. А за Христо Илиев каквото и да кажем, ще бъде малко, той е треньор на мъжкия отбор и почетен президент на клуба.

– С колко треньори разполагате? Кой с какви групи работи, какви са целите?
– Треньорите ни са трима – Христо Илиев, Анатоли Пенев и Гергана Петрова, която се появи в точния момент, когато развивахме дамското направление. Общият брой на групите е 7. Три при момичетата и три при момчетата. Мъжкият отбор се води от г-н Илиев и се опитва да поддържа високо ниво. Искам дебело да подчертая обаче, че приоритет на клуба си остава детско-юношеското направление. От три години сме на волейболната карта и въпреки краткия срок мисля, че доказахме, че „Троян Волей“ смело върви напред и се развива. В момента нашите млади треньори – Гергана и Анатоли, са в процес на обучение и педагогическа специализация, което говори ясно какви са нашите амбиции.

Веско Василев и Владо Николов си стискат ръцете след подписването на договора на „Троян Волей“ с „Левски“, вляво – Христо Илиев

– Сключихте 4-годишен партньорски договор с „Левски“ София. Само позитиви ли ще има от него или и негативи?
– Партньорството с „Левски“ е нещо много естествено за нас, най-вече заради това, че нашият ментор е Христо Илиев, тясно свързан със столичния гранд. През последните няколко години пък „Левски“ създаде невероятни условия и застана твърдо зад развитието на детско-.юношески волейбол, което се припокрива с нашата визия и приоритети. Минуси?! Всичко, което правим, е в името на децата на Троян, а „Левски“ е най-доброто място, където те могат да продължат своето развитие, там работят треньори със сериозни визитки. Трябва да сме реалисти! Нашата школа търпи развитие, а треньорите ни има какво да учат, ние, от ръководството - също. Столичният клуб споделя своето ноу-хау с нас, ще пращат треньори, които ще работят съвместно с нашите треньори. Партньорството с „Левски е стратегически ход, който ще ни позволи докато нашата школа се развива, да сме трамплин в развитието на децата, а не тяхна спънка.

– Доколкото съм общувал, а и от преки наблюдения, треньорският екип е много амбициозен, опитен – визирам най-вече Христо Илиев. Очаквате ли някакъв пробив на републиканско ниво с някой от отборите на „Троян Волей“?
– Не само треньорите, всички сме много амбициозни. Поставяме си високи цели и работим здраво! Реалността е такава, че към момента няма предпоставки да направим пробив на национално ниво, поне не през този сезон. Но – в спорта винаги има едно „но“, нищо не се знае. Сигурен съм единствено, че с всяка следваща година възможностите ни ще бъдат все по-големи, да не забравяме, че сме само отбор едва на три години.

– Лично мен, като треньор, винаги ме вълнува въпросът „Спорт за здраве ли ще правим или професионален спорт?“. Как е при вас?

– Времето ще даде своя отговор. Ние имаме своите амбиции и не ги крием. Но не може да кажеш на едно 10-годишно дете: „Ти ще станеш волейболист!“. Нашата идея е заниманието с волейбол да има и социален характер. За едни може да е спорт за здраве, а за други – първата, а и следващата крачка в развитието и усъвършенстването на спортното майсторство. Имаме своите мечти и сме сигурни, че те ще се случат. Резултатите също го показват – имаме деца в „Левски“ (Петьо Иванов, който беше при нас през изминалия сезон), а наш волейболист играе през този сезон във Висшата лига в отбора на „Софийски университет“ (Васил Найденов, неизменно с нас от самото начало). Направеното до момента, мисля, е най-добрият отговор на въпроса, партньорството ни с „Левски“ – също. 

– „Троян Волей“ има ли амбицията да стане водещият троянски клуб в колективните спортове?
– Интересен въпрос. Не сме мислили по него, тъй като идея ни е да фокусът да бъде изцяло върху това какво правим, за да развием всяко дете и клуба в цялостен аспект. Само ние, стоящите отвътре, знаем колко ни коства. Най-важното за нас е да сме колективният спорт в Троян, който превръща трениращите в хора в човеци и носи възпитание и чувство за общност. В Троян има 21 лицензирани спортни клуба и като човек, чийто живот е минал през различни спортове, това може само да ме радва. Това означава, че в общината ни има предпоставките да се развиват толкова различни спортове. Харесва ни конкуренцията, основно между волейбола и баскетбола, но към момента противопоставяне няма. В този ред на мисли бихме искали да благодарим лично на директора на НУПИ „Проф. Венко Колев“ - Илиян Илиев, благодарение на когото имаме възможност да тренираме пълноценно и безвъзмездно в училищния спортен салон. Това е огромна стъпка за нас, а благодарностите ни наистина са огромни, надяваме се, че партньорството ни ще продължи и занапред.

– Няколко думи към феновете на волейбола в Троян?
– Да очакват сезон с много положителни емоции. Надяваме се, че ще успеем да празнуваме своите победи заедно, което ще ни донесе още по-големи емоции. Усещаме, че в града все повече се говори и мисли за волейбол, това може само да ни радва. И бих искал да завърша с нещо, което се превърна в наше мото и винаги завършваме с това послание: „Най-доброто тепърва предстои!“

– Използвам случая да поздравя Христо Илиев за неговия 70-годишен юбилей!
– Благодарим от негово и наше име! Продължаваме напред – смело, в един ритъм и в една посока.

Интервю на Стефан Генков

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |