Предизвестено – Радев за втори път, повече от убедително

* Двойна и горница преднина за Радев/Йотова срещу Герджиков/Митева – 66,7%:31,8% и 1,5 млн. срещу 700 хил. гласа * Рекордно ниска избирателна активност
Президентските избори 2021
Първи думи на новия стар президент след победата на балотажа, 21 ноември 2021 г.
НАСТОЯЩИЯТ президент Румен Радев (с вицепрезидент Илияна Йотова), издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от партиите БСП, „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“, спечели убедително балотажа на президентските избори, 21 ноември, срещу проф. Анастас Герджиков (с вицепрезидент Невяна Митева), издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ-СДС. С двойна преднина и отгоре – 66,7% (1, 539 млн. гласа) срещу 31,8% (734 хил. гласа), данните са от ЦИК при обработени 100% от изборните протоколи; подобни са резултатите и в нашата община Троян (66,4% и 6295 гласа за Радев/Йотова срещу 32,4% и 3075 гласа за Герджиков/Митева). Което едва ли изненадва някого, по много причини.

ПЪРВО – убедителната преднина от първия тур, 49,4% за Радев/Йотова срещу 22,8% за Герджиков/Митева, която и според анализаторите, и по усет, и според елементарната логика трудно би могла да бъде преодоляна/обърната.

ВТОРО – победата на едновременните парламентарни избори на ПП „Продължаваме промяната“, подкрепяща Радев, даде допълнителен хъс и мобилизация на членовете и симпатизантите й за президентския балотаж.

ТРЕТО – ако някой се е надявал, че ДПС, която заяви макар и не особено отчетливо подкрепа за Герджиков, ще мобилизира силите си, както само тя умее, жестоко се лъжеше и това също не е изненада. Догановата партия винаги е играла своята игра и очевидно тази не бе нейната.

ЧЕТВЪРТО – колкото и да се напъваха от ГЕРБ и колкото и да им се искаше и да им бе важна президентската победа на техния кандидат Герджиков, която по някакъв начин щеше да е компенсация за загубените парламентарни избори, това изглеждаше и се оказа невъзможно.

ПЕТО – възлагаха се някакви непосилни надежди на балотажния предизборен дебат. И защото Радев през цялата кампания упорито избягваше предизборните студиа и като че ли се плашеше от директна схватка, и защото Герджиков бе почнал много да си вярва и бе добил едно особено самочувствие, и защото имаме и български (Стоянов/Бонев, Първанов), и световни (Никсън/Кенеди) примери как един дебат преобръща/решава изборите. Нищо такова не видяхме – общо взето скучно, стандартно и предпазливо говорене и от двете страни, нищо ново към образите и на двамата дебатьори и почти никакъв ефект (като изключим гафа за Крим, чиито последствия обаче ще са занапред и в по-друг план).

КАКВО следва оттук нататък? Надеждите са Румен Радев да е президент на промяната, каквито заявки даде и в първия си мандат. Промяната в посока правов ред на европейско ниво, пресичане/овладяване на корупцията и цялостно изсветляване на управлението, от което България има въпиеща нужда. Притесненията – тези президентски избори, и на първия тур, и на балотажа, преминаха при рекордно ниска избирателна активност, най-ниската от 1989 г. насам; което в някаква степен намалява тежестта на изборния резултат и стабилността на победителите в бъдеще. (Извадки от първите изявления на Радев и Герджиков – в отделен материал)

Т21

3 коментара:

Tsarovski каза...

Уважаеми господин Желев, пиша ви тези няколко реда с извинение за безрадостните мисли, които те със сигурност ще ви донесат.

Отдавна дрескодът на българската демокрация, малко неглиже, малко нашенски, но скроен по мярката на българската душа и приет в Европа, дразни диктаторите на световната политическа мода.

И ето че през последните шест месеца бе дадена поръчка на наши и чужди кроячи и шивачи да ликвидират тази дисхармония. Те се трудиха неуморно и възмездно, осигурени им бяха шевни машини чак от далечна Венецуела, за да скроят и ушият нова дреха за българската демокрация.

И oт днес, уважаеми господин Желев, на българската демокрация ще є надянат новата дреха - генералски мундир. А книжовността “таз сила нова” я нагази полицейски ботуш. Простете, президент Желев.

Неутрално каза...

Изумително елегантен израз сте подбрали - - ""двойна и горница преднина"".............

Anna42 каза...

Виж изборните изборните резултати! Пий си хапчетата!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |