Румен Радев президент, вотът в Троян - като в страната

* 57.6% (9315 души) от троянските гласоподаватели подкрепиха победителя, за Цецка Цачева гласуваха 36.1% (5840 души)
 * Генералът бие във всички троянски села, най-мощна подкрепа има в Борима (70.2%), най-слаба - в Бели Осъм (50.8%)
Президентски избори 2016, Балотаж
Новият български президент Румен Радев
БЕЗ ИЗНЕНАДИ на президентския балотаж в община Троян, 13 ноември 2016 г. – 57.6% (9315 души) за новоизбрания президент Румен Радев (БСП) и над 20 пункта по-малко, 36.1% (5840 души) за Цецка Цачева (ГЕРБ). И 6.23% (малко над 1000 души) заявили неодобрение и за двамата кандидати или пуснали недействителна бюлетина. Активността е по-ниска, но не много по-ниска от на първия тур преди седмица – гласували 16162 души от имащите право на глас 29044 жители на общината или 55.4% (при 63.0%, 18400 души на първия тур). Резултатите в община Троян са сходни с тези в национален мащаб – 59.3% (2.05 млн. души) за новия президент на България Румен Радев и 36.2% (1.25 млн. души) за опонентката му на балотажа Цецка Цачева. И леко се отдалечават от резултатите за Ловешка област, където Радев печели с по-голяма преднина – 61.8% срещу 34.6% за Цачева.

ИНТЕРЕСНИ са резултати в троянските села – абсолютно във всичките 21 малки селища в община Троян победител е Румен Радев. Като най-висока е подкрепата за генерала в Борима – 70.2% срещу 23.3% за Цецка Цачева (явно това е свързано с факта, че в селото преобладават гласоподавателите етнически турци, подкрепящи ДПС). Следват: Дебнево (69.0%, 27.8%), Врабево (68.4%, 27.0%), Шипково (64.5%, 31.5%), Дълбок дол (62.8%, 29.8%), Терзийско (61.3%, 32.1%), Балабанско (61.2%, 29.8%), Ломец (59.7%, 36.4%), Балканец (58.1%, 41.3%), Патрешко (58.5%, 34.1%), Голяма Желязна (57.9%, 37.8%), Калейца (57.1%, 37.8%), Белиш (56.0%, 33.3%), Гумощник (55.3%, 32.0%), Горно Трапе (55.0%, 44.0%), Орешак (54.7%, 38.6%), Черни Осъм (54.0%, 39.3%), Добродан (52.8%, 44.0%), Старо село (52.3%, 42.6%), Чифлик (52.1%, 37.5%). Сравнително най-нисък е вотът за Румен Радев в с. Бели Осъм - 50.8%, срещу 43.8% за Цецка Цачева. В Троян (град) резултатът е почти същия като за общината – 56.8%, 36.7%.

КАКВИ са изводите? Най-напред – безспорно вотът бе (и) протестен и този разгромен резултат дойде в немалка степен от ескалиращото недоволство срещу модела „ГЕРБ“. После – ясно е, че генералът бе по-удачен президентски кандидат от нехаризматичната Цецка Цачева. Трето – Радев стоеше по-независимо, по-мажоритарно, докато Цачева се схващаше като послушна партийна креатура, което повлия на вота. Четвърто – струва ни се, че опасенията у някои от извръщане на България от евроатлантизма и завой към Русия са пресилени и неоснователни. Пето, но не по значение – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (на)прави купища грешки (ескалираща самовлюбеност, сръдни към всички заради недооценяване на величието му, посочване на неподходящ президентски кандидат, честолюбива оставка на правителството и т. н.), но доказа, че има много силни политически инстинкти (спешни твърди вътрешнопартийни мерки и поискани оставки на всички нива в партията, завой към подкрепа на референдума, омекотяване на отношението към Румен Радев и т. н.) и както той, така и ГЕРБ не бива да бъдат отписвани.

Т21 

Още по темата:

20 коментара:

Анонимен каза...

Независимо то купищата грешки, които направиха Борисов и партията му в тази кампания, Радев ща бъда най-слабия президент насам.... Много скоро българите ще отрезнеят и ще разберат, че вместо независимия обединител на нацията са избрали послушна пионка, с луксозна обвивка, изпълняваща заповедите на Нинова и Йотова, на енергийното руско лоби и Москва...
Честито късопаметни българи... Нека ви е хак... Нека пропилеете още две години....
Вече въпросът защо се от 91-ва нт най-бедни в Европа си има логичния и дълговечен отговор....

Анонимен каза...

Съжалявам те, 1-ви!Ти си болен човек щом правиш разлика между бсп/бкп и герп!

Анонимен каза...

Трябва да се махаме от тази държава.

Анонимен каза...

2ри, едва ли ще ме разбереш, но все пак и за теб ще го напиша.

Прост народ, слаба държава!

Анонимен каза...

Шесто- много хора гласуваха против ББ и заради измамата и далаверата с ГГ , и новия ОНВ

Анонимен каза...

Шумкарите започнаха да се облизват. Ще се краде отново. Има толкова Европейски пари и народна пара в банките , че този път ще стигнат до 9 коляно.

Анонимен каза...

И ква стана тя?Цигани,турци и патриотите на агент Иван и Волен Сидеров,всички заедно за Радев?.........ех Минке,Минке

Анонимен каза...

Явно е, че пишещите в този сайт не представляват троянеца. Резултатите от изборите са ясни. Троян не иска ГЕРБ. Това е.

Анонимен каза...

Аз мисля, че ако трябва да гласуваме за местните ГЕРБ-ери нещата ще са още по трагични. Само те не го разбират това.

Анонимен каза...

Според мен Борисов отново спечели, но неприятелите му още не са осъзнали този факт.

Анонимен каза...

Защо Иванчо Панталона още не си подава оставката?

Анонимен каза...

2-ри, освен глупав, си и неграмотен!

Анонимен каза...

Той си идва споко Нанков се връща в парламента и кво стана в маслата

Анонимен каза...

Само като видиш кой му бяха пиярите Митко весникарчето и оня наркоман Лесидренски ще спре и кадруването в Горски кът и Стоевата къща кво лапал лапал айде в канала

Анонимен каза...

Правилник за организацията и дейността на Народното събрание
(Обн. ДВ. бр. 97 от 25 ноември 2014 г., доп. ДВ. бр.13 от 17 февруари 2015 г., изм. ДВ. бр.86 от 6 ноември 2015 г., изм. и доп. ДВ. бр.86 от 1 ноември 2016 г.)

Чл. 136. (1) В случаите, когато народен представител, избран с кандидатска листа на партия или коалиция, бъде избран за министър, той се замества от следващия в листата кандидат за времето, през което изпълнява функциите на министър.

(2) Когато бъде освободен като министър, пълномощията на народен представител се възстановяват, а на заместващия го се прекратяват. Когато от една листа е извършено повече от едно заместване, при възстановяване на пълномощията на народен представител се прекратяват пълномощията на последния от листата, който ги е придобил по заместване.

Анонимен каза...

Ако оставката на правителството стане факт и зам. министър Николай Нанков се върне в парламента,пълномощията като народен представител на Иван Миховски,който е последният от листата на ГЕРБ в 11ти Ловешки многомандатен избирателен район влязъл по заместване,ще бъдат прекратени.

Анонимен каза...

Ха ха айде Ванюша слез на земятА и в канала

Анонимен каза...

Министъра няма как да се върне в Народното събрание,по простата причина,че той е министър в оставка и изпълнява задълженията си.След съставяне на Служебно правителство,следва разпускане и на Народното събрание.
При сегашната ситуация е така.

Анонимен каза...

Ало ще ви се ама не е така едното е изпълнителна власт а другото народно събрание

Анонимен каза...

Ами добре Иванчо пак си идва

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |