„Чавдар“ взе първия си плейофен мач

* Камен Пенчев вкара 21 точки, Ради Кочев – с пореден дабъл-дабъл
 * Кадетите на „Троян Волей“ не успяха в предквалификационния  турнир * 86-годишният троянски ветеран волейболист Борис Маринов разказва
Баскетбол, волейбол
Момент от мача ни с „Чардафон“, с топката е плеймейкърът на „Чавдар“ Цецо Острев

БАСКЕТБОЛ

ЗАПОЧНАХА плейофните мачове в регион Център на „А“ ББЛ за определяне на първенеца на региона. В първият си мач игран в габровската зала „Орловец“ „Чавдар“ (Троян) надигра безапелационно домакините от „Чардафон“ (Габрово) и дръпна с победа пред тях, 10 април. През целия мач нашите доминираха, за да се поздравят с крайното 70:55. В отделните четвъртини – 19:12, 15:13, 17:16 и 19:14. Основни действащи фигури и днес бяха : Камен Пенчев с 21 точки, Радослав Кочев –15 т. и 13 борби, оформяйки дежурния си дабъл-дабъл , Цветослав Острев (8 т.). В игра влязоха всичките 11 играчи и кой повече, кой по-малко допринесе за победата: Георги Бойнов (7 т.), Леонид Бажанов (6 т.), Мирослав Славков (6 т.), Славян Лишев (5 т.), Найден Миховски (2 т.). В другия плейоф „Бавни и яростни“ (Плевен) също безпроблемно се справи с „Вихър“  (Айтос). Потвърждава се мнението, че в тези плейодвойки двойки безспорни победители ще бъдат „Чавдар“ и „Бавни и яростни“ и на финалната права именно те е спорят за първото място в региона.

Стефан Генков
Рубриката се води от
треньора по баскетбол Стефан Генков
ВОЛЕЙБОЛ

В СЪБОТА и неделя (9-10 април) нашата зала „Чавдар“ посрещна 4 отбора в предквалификационен турнир във възрастовата група на кадетите за определяне на участника в следващия цикъл на Републиканското първенство. С две загуби и една победа отборът на „Троян Волей“ зае третото място и не успя да преодолее това препятствие. Напред се класира отборът на „Добруджа“ (Добрич), победил на финала „Септември“ (София).
 
Борката с членовете на Управителния съвет на ВК „Троян Волей“
А ЗНАЕТЕ ЛИ, че волейбол в Троян се е играл преди шейсет и кусур години? Няколко дни преди турнира ми се обади Христо Илиев, големият волейболист от близкото минало, сега треньор и един от двигателите на „Троян Волей“, с молба да открия останалите живи ветерани на троянския волейбол. Като един от малкото спортни деятели, свидетел на ония събития, макар и доста трудно успях да намеря и доведа в залата навършващия тия дни 86 години Борис Маринов Тодоров. Борката, както го помнят неговите съвременници, разказа за отминалите далеч назад във времето волейболни събития:

Ветеранът волейболист Борис Маринов-Борката разказва,
зала „Чавдар“, 10 април 2022 г.
„Започнах работа в ЗММ „Машстрой“ и като физкултурен организатор на завода , някъде 1958/59 г. сформирах работнически отбор по волейбол. През обедната почивка играехме на игрището пред столовата, а стотици работници ни гледаха. После се появиха отбори от Поделението, Галенова фабрика, ДАП-а, Пожарната, „Елпром“ и още... Започнаха градски първенства с 8 отбора. Игрищата, на които играехме, бяха от сгурия, по късно цимент и асфалт. Първенствата се провеждаха на игрището на селскостопанския техникум (сега там е НУПИ „Проф. Венко Колев“), колодрума  (на мястото на днешната Автогарата). Учреди се Купа на „Машстрой“, с 11 отбора само от града.

Години след това турнирът стана междуградски, с участието на отбори от Варна, Ловеч, Търговище и др. Спечелихме преходната купа и тя остана в Троян, дълги години бе нашата гордост и награда за всеотдайността на тогавашните волейболисти. Отборът на „Чавдар“ (Троян) по волейбол, с който се представяхме на околийски и други първенства, в основата си беше изграден от работници на „Мащстрой“. В спортната колекция, когато се пенсионирах, оставих 18 купи и над 25 флагчета, грамоти и други волейболни отличия.

На тази възраст не мога да си спомня пълните имена на всички мои съотборници, но малките имена или прякорите им не съм забравил и искам да ги спомена: Врачовски, Мауса, Борката, Карадочев, Зоро, Пею, Милиджийски, Атанасов, Дочо, Боровинката, Боян... Имахме и международна проява, гостувахме на Тренген (Чехословакия). С годините нещата се промениха и от колективните спортове в Троян останаха само футболът и баскетболът. И особено съм щастлив, че сега тези млади момчета от „Троян Волей“ възродиха волейбола в града ни, а и не забравиха да почетат стария ветеран. Благодаря Ви  и успех в начинанието!

Искрено благодарен: Борис Маринов“
Стефан Генков, треньор по баскетбол
Снимки: „Троян Волей“ и ББЛ

Начало

Още по темата
Сезон 2021/22 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |