Завършващо семейство медици избра Троян

* Срещата в Медицинския университет в Плевен вече дава резултати – двама млади медицински специалисти, рентгенов лаборант и акушерка, дипломанти през 2022 г., ще започнат работа в двете троянски болници

Добрата новина
 
СРЕЩАТА от край на м. април т. г. в Медицинския университет в Плевен – на която кметът на Троян Донка Михайлова и представители на двете троянски болници (общинската МБАЛ и държавната Белодробна болница, СБАЛББ), д-р Цветомила Дудевска и д-р Красимир Маринов, с любезното домакинство на ректора на университета, троянеца проф. д-р Добромир Димитров, представиха нуждите на троянското здравеопазване от медицински кадри и възможностите, които предлага градът ни на младите медицински специалисти – вече дава резултати (виж „Троянско представяне в Медицинския университет в Плевен“ – бел. ред.).

НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ
в петък, 10 юни, г-жа Михайлова съобщи новината, че младо семейство, завършващо Медицинския университет в Плевен – по специалностите „Рентгенов лаборант“ и „Акушерство“, е заявило желание след дипломирането си през лятото на 2022 г. да работи и живее в Троян. Съпругът като рентгенов лаборант в Белодробната болница, съпругата – акушерка в троянската МБАЛ. Община Троян се ангажира да предостави на семейството медици общинско жилище и да осигури място в детска градина на тригодишното им дете.

Момент от троянската среща в Медицинския университет в Плевен, 27 април 2022 г.
СЛЕД СРЕЩАТА в края на м. април в Медицинския университет в Плевен, по инициатива на Община Троян, е била разпространена конкретна актуална информация за свободните позиции в троянските лечебни и социалните заведения. Това ще се превърне в постоянна практика  и ще е допълнителна гаранция за успешното партньорство на Троян с рейтинговото учебно заведение.

ЩЕ ПРИПОМНИМ, че през 2017 г. бе създаден троянски общински Фонд за подкрепа на кадри в здравеопазването, следващ модела на изпитаната в миналото практика за привличане на млади специалисти чрез отпускане на стипендии. Първият успешно завършил обучението си стипендиант на фонда, започна работа в МБАЛ - Троян през м. септември 2021 г. (виж „Първата лястовичка е Мария Цвяткова“ – бел. ред.), а в момента още двама студенти по медицина получават подпомагане и се очаква да започнат работа в Троян в близките няколко години. Осигуряваните от фонда месечни стипендии за съответната учебна година са в размер на 60 % от минималната работна заплата в страната, а стипендиантите имат задължението след завършването си да работят в някое от двете болнични заведения в Троян за срок, не по-кратък от времето, през което са получавали стипендия.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |