Троянско представяне в Медицинския университет в Плевен

* Кметът Михайлова, д-р Цветомила Дудевска и д-р Красимир Маринов  очертаха пред бъдещите медици възможностите за кариерно развитие, които Троян предлага
Здравеопазване
Момент от срещата, на преден план е троянската група, Медицински университет - Плевен, 27 април
КМЕТЪТ на община Троян Донка Михайлова, директорката на троянската Белодробна болница (СБАЛББ - Троян) д-р Цветомила Дудевска и завеждащият отделение „Вътрешни болести“ в общинската болница МБАЛ - Троян д-р Красимир Маринов представиха в Медицинския университет в Плевен възможностите, които нашата община предлага за кариерно развитие в сектор „Здравеопазване”. На срещата (27 април), осъществена с любезното домакинство на ректора на университета – земляка ни проф. д-р  Добромир Димитров, присъстваха над 120 студенти по медицина и здравни грижи (медицински сестри, лаборанти, рехабилитатори) и голяма част от академичното ръководството на рейтинговото учебно заведение. Сред гостите от Троян бе и главната финансистка на Община Троян Галя Белевска, която е сестра на ректора проф. д-р Димитров (виж „Троянец е новият ректор на Медицинския университет - Плевен“ – бел. ред.), ресорният зам.-кмет Розалина Русенова, представители на двете троянски болници.             

Ректорът проф. д-р Добромир Димитров
 представи гостите от Троян
НА БЪДЕЩИТЕ медици г-жа Михайлова разказа за дейността на Общинския фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в здравеопазването и за допълнителния социален пакет, предлаган от Община Троян на тези от тях, които пожелаят да започнат работа в града ни. Специално бе акцентирано върху нуждата от медицински персонал и в динамично развиващата се сфера на социалните услуги, вече девет на брой. Допълнително по проекти се предоставят още четири социални услуги и предстои разкриване на нови три, за които следващите месеци ще се търси персонал, включително медицински. Студентите  с интерес изслушаха и презентациите на д-р Дудевска и д-р Маринов за възможностите за провеждане на стаж и започване на работа в двете троянски болнични заведения.

Община Троян предлага стипендии на студенти по медицина

* Месечната подкрепа възлиза на 60% от минималната работна заплата, стипендиантите се ангажират да работят в някоя от двете троянски болници

ТЕМАТА за недостига на кадри в сектор здравеопазване отдавна стои на дневен ред не само на местно, но и на национално ниво. Чрез дейността на създадения през 2017 г.  троянски общински Фонд за подкрепа на кадри в здравеопазването, следващ модела на изпитаната в миналото практика за привличане на млади специалисти чрез отпускане на стипендии, Община Троян се опитва да предложи решение на наболелия проблем. Първият успешно завършил обучението си стипендиант на фонда  започна работа в МБАЛ - Троян през м. септември 2021 г., в момента още двама студенти по медицина получават подпомагане и се очаква да започнат работа в Троян в близките няколко години.

ФИНАНСОВАТА подкрепа от фонда се осъществява под формата на месечни стипендии за съответната учебна година в размер на 60 % от минималната работна заплата в страната. Стипендиантите пък имат задължението след завършването си да работят в някое от двете болнични заведения в града (общинската МБАЛ - Троян и държавната Белодробна болница) за срок, не по-кратък от времето, през което са получавали стипендия. Приемът на документи от кандидатите да се възползват от възможностите, които Фондът за подкрепа на професионалното развитие на кадри в здравеопазването на Община Троян осигурява, е целогодишен. Подробна информация може да бъде открита в сайта на Община Троян – www.troyan.bg.    
Преслава Иванова, PR на Община Троян 
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |