Троянският Гергьовден – обичаен в необичайно време

* Водещата: „В дни на военни конфликти с особено внимание обръщаме поглед към историята на българската армия“ * Полк. Църовски: „И ако днес по нашите площади звучат празнични химни, то някъде отеква екотът на оръжия“
Празници
Пред паметника на падналите за Майка България троянци, 6 май 2022 г.
И една цъфнала магнолия
ХУБАВ ден е Великден, още по-хубав – Гергьовден, казва народът. Точно така е в Троян. Много пъти сме го казвали и ще го кажем пак – троянци обичат и силно тачат своя Гергьовден, втория Великден, деня на светеца победител над злото св. Георги Победоносец, на воинската храброст и българската армия. Неслучайно – легендарният 34-ти пехотен Троянски полк е обвеян в бойна слава и стотици са свидните троянски жертви в българската битка за свобода и независимост. Имаме си и два достойни паметника, където да празнуваме Гергьовден: на падналите за Майка България троянци, вдигнат през 1938 г. на най-личното място, в центъра на Троян, после преместен, знаем защо, в градинката под Вила „Ванна“, „паметник мъченик“, както сполучливо го определи преди време директорката на троянския музей Елеонора Авджиева (виж „Разказ за паметника мъченик“ – бел. ред.); и новия, дарение от големия родолюбец, лекар и приятел на Троян проф. д-р Иван Гаврилов – на великия български военачалник ген. Владимир Вазов, победителя от Дойран, на когото и победените (англичани) отдават почит и в чиято 9-та Плевенска дивизия е троянският полк.

Венци на признателност
ТАЗГОДИШНИЯТ троянски Гергьовден. С хубавото, слънчево и свежо пролетно време, разтупкващите сърцата военни маршове, изпълнени на живо от общинския Младежки духов оркестър, караула пред двата паметника, ротата военни от троянското поделение 24430, неизбежния за троянските празници президиум на ВИП участниците (какво правеше в този президиум един новоизлюпен местен младежки партиен секретар и защо изобщо е този президиум не ни е ясно, но това е отделна тема – бел. ред.), млади и стари троянци, не много, но достатъчно, цветя, венци, настроение. Бодеше очите единствено липсата на редицата на окичените с ордени и медали ветерани от войните, която помним от предишни години, придаваща автентичност, достолепие и допълнителен смисъл на празника, но така е, времето взема своето.

Водещата Преслава Иванова
Словото на полк. Църовски
ОБИЧАЙНИЯТ троянски Гергьовден. Макар и в необичайно време – на 200 км от границите на България се води една грозна война, която се опитва да върне историята назад, срамна и кървава война, заплашваща Европа и цивилизования свят. И нямаше как да не се чуе за тази война, тук и сега. И се чу, но като че ли прекалено предпазливо, не както му приличаше на празника на храбростта и светеца воин. Но все пак се чу. „В дни на военни конфликти с особено внимание обръщаме поглед към историята на българската армия, към нейните славни победи и саможертвата на нейните славни войни“, намекна за днешната война водещата на празника Преслава Иванова от общинската администрация. В очакваното слово на началника на троянското поделение полк. Светослав Църовски също се чу за тази война, но и военният командир не назова нещата с истинските им имена и посланията му кое е злото и как трябва да му се противопоставим не бяха особено ясни: „И ако днес по нашите площади звучат празнични химни, то някъде отеква екотът на оръжия. И нека това недвусмислено ни припомни, че мъдър е онзи, който се учи не само от своите, но и от грешките на другите“.

Троянският Гергьовден, 2022 г.
ПОЛК. ЦЪРОВСКИ обаче каза нещо много важно, посочи една липса, която с голяма сила усещаме днес и думите му прозвучаха по-скоро като пожелание и дори като (само)критика: „Под нашите бойни знамена винаги са заставали просветени българи, храбри войни, водачи и вдъхновители на нацията в трудните за България моменти, факт, което никое време и никой не може да промени. Защото носим в сърцата си Крумовата самоотверженост и всеотдайността на Самуил. Във всички събития от нашата славна история лицето на България е представено от добре подготвена и мотивирана армия“.

7 коментара:

Илиян Пеевски каза...

"....И се чу, но като че ли прекалено предпазливо, не както му приличаше на празника на храбростта и светеца воин..."
Така е, трябваше да се чуе ясно, че Русия за пореден път спасява човечеството от фашизма, който "цивилизования свят" през последните 8 години активно организира, подготви, а днес подпомага със сатанински плам.

PUTINKAPUT каза...

Ще го кажа ясно - да се учим от простотията на Путин.
Руснаците доскоро бяха малко под средноафриканско ниво.
Скоро ще бъдат набутани дето им е мястото – там при средноазиатските деспотии.
Хем са си близо, хем са си лика-прилика.

Илиян Пеевски каза...

Точно така е. След разпада на СССР, Русия буквално беше изкормена, съсипана и ограбена от "цивилизовани запад". Бяха окрадени и изпомпсни на запад повече от 3 трилиона долара до края на 90-те. Икономиката и буквално бе попиляна и от втората икономика в света по това време нищо не остана. Русия бе превърната в ниско разрядна африканска държава от" цивикизоеания запад". След 2000- та година Путин стана президент. За 20 години направи от Русия първа военна сила в света и една от водещите икономики. И всичко това, въпреки 5 500-те санкции, които сатанинския и нацистки "цивилизован запад" им налагаше и продължава да налага. Путин няма аналог в световната история, но това не е тема за тъпи русофоби и обикновени простаци

Троянецът каза...

За НЕОБИЧАЙНОТО в "Троянският Гергьовден":

Ковид вирус може да има и да няма; Средства може да има и да няма; По следНьойски дори и традиционния пеши (без демонстриране и дефилиране на военна техника) Гергьовденски парад в столицата София може да няма...:(((

Но ако вземем пример и се вдъхновим не от кой да е, от най-големия родолюбец - от Апостола:
Празникът е в нас и ние сме в него!Както си го направим!!!

Във връзка с 6-ти май, Гергьовден - Денят на храбростта и Празник на Българската войска и предвид 100-годишния юбилей на Нашето любимо Железопътно училище, Българската "ковачницата" за железопътни, транспортни и военни кадри, железничарската "Алма Матер" - Висшето Военно Транспортно Училище "Тодор Каблешков" - София,в гр. Троян проведе показателно-представителна "акция", да я наречем, условно "Каблешковци в парадния строй":
Каблешковците, възпитаниците, випускниците и курсанти от ВВТУ "Тодор Каблешков" - София, Троянците, братята- близнаци о. з. лейт Георги и о. з. оф. канд. Венелин Стайковски, тази година, дейно и най-активно участваха в традиционното "тържествено гарнизонно мероприятие", по засвидетелстване и отдаване на синовните почит, преклонение, признателност и памет, с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните в гр. Троян, паметника на нашия славен 34-ти Троянски пехотен полк.

И нека, нашият земен поклон, бъде най-свиден израз на свети чувства, що питаем, към сияйната слава на героите, отдали живота си за свободата, обединението и независимостта на Майка България!

За разлика от други години, тази година, нарочно и специално, венецът на признателност от местната Общинска организация на СОСЗР (Председателствана от о. з. подп. Тотьо Ангелов) и от Военния клуб в гр. Троян (структура на подчинение на Министерство на отбраната, Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело"), знаково беше поднесен от представителната униформена Каблешковска група венценосци.Формата беше, такава, каквато се изисква и полага по Устав, в днешния празничен ден - "пълна парадна" - курсантска и железничарска!

"Разчупи се шаблона", изневери се на "стереотипа" и се демонстрира, че в града/гарнизона ни, освен традиционно и в голямото си множество топогеодезисти-артилеристи, има и офицери, действащи, от запаса и от резерва и от другите родове и видове войски.Една по-ярка, различна и запомняща се "манифестация" на красотата на воинските тържествени ритуали, както и на красотата и традициите към нашата Българска военна и железничарска парадни униформи.

Проведохме един тържествен "открит урок" на децата си по родолюбие и воинска доблест!Привлякохме и обърнахме вниманието на обществеността и подрастващите донаборници и кандидат-студенти и към Нашето Училище, допринесохме за повишаването на престижа и уважението към военната и железопътната професии! Демонстрирахме неразривната връзка между двете важни държавни организации - армията и железниците.

Весел празник и НАЗДРАВЕ!

P. S.: По темата: Винаги ме е учудвало, защо в Троян, няма дори едно музейно оръдие...

https://www.facebook.com/groups/ot.troyanci.za.troyanci/permalink/4471403566272014/

Георги Стайковски

PUTINKAPUT каза...

Пеевски, досега пишеше граматически правилно. Вчера допусна много граматически грешки. Вероятно под въздействие на алкохола по празниците.
Това не е проблем.
Проблем е съдържанието. То е под въздействие на друга субстанция – зомбирането още от времето на социализма.
След два месеца затишие по националните медии бесният путинизъм отново се развилня. Този път предсмъртно. Пеевския путинизъм в Троян също. Тон дава джуджето в кремъл, което търси повод за гордост по случай 9 май. Щели да унищожават западните оръжия, щели да вървят на Марс, щели да затрият света…
Русия има най-голямата площ в света, защото обича да присъединява. Има и най-голямото оръдие. Нищо, че не може да произведе изстрел. Има и най-голямата камбана. Нищо, чи никога не е използвана. Руският слон също е най-големия в света. И руското джудже е най-голямото в света. Руската армия също била най-голямата в света. Нищо, че ще бъде победена от двадесет и втората армия в света. Русия също била водеща икономика с нейните под два процета от световния брутен вътрешен продукт – в рамките на статистическата грешка.
Руското богатство беше изнесено не от запада, а от руските олигарси. Само за яхти са дали 600 млд долара. За двадесет години Путин деморализира и фанатизира руснаците. Последствията се виждат във войната.
До преди два месеца санкциите бяха символични. Най-после западът се събуди.
Руското имперско високомерие ще бъде лекувано с мизерия.
Доскоро от най-примитивните нации като Таджикистан, Туркменистан, Киргизстан и други „стан“ ходеха на работа в русия, бяха унижавани и вършеха черната работа за жълти копейки.
Скоро като обеднеят руснаците ще трябва да преодолеят своето имперско високомерие и да ходят в Таджикистан, Туркменистан, Киргизстан и други „стан“ да вършат черна работа за жълти копейки.
И да бъдат унижавани, разбира се.

Илиян Пеевски каза...

За граматическите грешки вината не е моя, а на на тлф редактор, който променя размества или замества букви както сам реши. Не е трудно да се сетиш, вместо да виниш последиците от алкохола и то на човек, който не употребява алкохол.
Колкото до съдържанието - първо се опитай да опровергаеш поне едно изречение, преди да продължиш с тъпите и безпочвени клишета и обвинения.
Нито съм адвокат на Путин, нито на Русия, ама ми е писнало от лъжите, манипулациите и откровената и патологична омраза на полуделия /и вече нацистки/ запад с всичките му двойни стандарти. Днес този полудял заяпад ни учи как да мразим Русия. Точно така, както преди години полуделите болшевики ни учеха да мразим Европа и Америка. Никаква разлика!
От забавните ти излияния по отношение на днешна Русия, единственото заключение е че хабер си нямаш за какво иде реч и по тази причина нямам никакво намерение да споря "със стена". Само няколко неща ще спомена - въпреки и благодарение на санкциите /и то точно тези след като запада се "събуди"/, само преди седмица еврото се срина, а от вчера рублата поскъпна повече отколкото преди военната операция за прочистване на Украйна от фашистката измет. В Европа инфлацията е двуцифрена, цените скочиха драстично, говори се за глад и икономически срив, капиталите на Европа изтичат в САЩ, а в Русия със "слабата" икономика отражението на тези незаконни и безпрецедентни санкции е незначително. България като част от ЕС също ще понесе сериозни негативни последици, които вече са факт, но това, което се задава е кошмарно. Но, на кой ли му пука. Важното е да се оплюе Русия и Путин, да се развеят нацистките укро-знамена, както и да се изръкопляска на Урсула фон дер Хитлер за поредния пакет санкции срещу Русия, които на практика доубиват Европа за радост на САЩ.
Така че всички, които мразите Путин и Русия, мразите България и себе си. Но, това няма как да го разбере един русофоб. Унгарците и Орбан отдавна го разбраха.

PUTINKAPUT каза...

Твоите изречения ги кажи на клюкарките на центра, да се натръшкат от смях.
Най-много ще важат пред изветрелите червени бабички.

Тъй говорят всички путинови пророци – в Европа ще има глад и икономически срив.
Говорят за три центъра на света – на първо място Русия, разбира се. На второ Китай и от тях да мине на трето САЩ. Европа я няма никъде.
Говореха и за парад в Киев на третия ден от специалната операция. Даже имаше парадни униформи и палки за биене на протестиращи. Пък то излезе война, която вече губят.
Еврото не се срина. Доларът се вдигна спрямо всички валути. И въпреки всички еквилибристики рублата ще се срине.

Вярно, че болшевиките ни учеха да мразим. Мен не ме научиха.
Нещастни хора не мога да ги мразя. Путин и Русия само ги съжалявам.
Тебе обаче е нямало нужда да те учат. Омразата ти е генетично заложена.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |