На 3 март в Музея: Разказ за паметника мъченик

* За пръв път ще бъде показан оригиналният документ (грамота), който е бил вграден в основите на паметника
Предстоящо
Откриването на Войнишкия паметник на площада в Троян, 2 юни 1938 г.
НА 3 МАРТ в Музея на занаятите ще бъде разказана историята на паметника мъченик -  Войнишкия паметник в Троян, известен като паметник на загиналите жители от Троянския край във войните за национално обединение 1912-1918 г. Построен през 1937 г. по проект на ловешкия архитект Борис Иванчев, паметникът е открит тържествено на 2 юни 1938 г. Разположен e на централния градски площад – до 1957 г., когато е преместен в градинката при Вила „Ванна”.

Грамотата, която е била вградена в основите на паметника
ЗА ПРЪВ ПЪТ ще бъде показан оригиналният документ (грамота), който е бил вграден в основите на паметника. Документът е един от малкото оригинали, свързани със следосвобожденската история на града ни, и свидетелства както за значимостта на паметния знак, така и за умението да се обедини целият тогавашен градски елит около една кауза.

ГРАМОТАТА беше открита през 2013 г. от музейни специалисти; анализът и  реставрацията й са финансирани от музея и бяха извършени в лаборатория в София.
Написана върху фина копринена материя, с туш,  вероятно грамотата е била поставена в метална капсула. Практиката по това време е да се използват за целта гилзи от оръжейни снаряди.

ПРЕОТКРИВАНЕТО на документа провокира музейните хора да разкажат кратката история на Войнишкия паметник - един от символите на модерното градско развитие на Троян. Съграждането на паметника е част от оформяне на модерния облик на града. Това не е просто нещо от камък, а материализиран израз на признателността към съгражданите ни, пожертвали се за големия национален идеал – освобождението на всички земи, в които живеят българи. С акта на издигането на Войнишкия паметник малкият Троян показва на света своята цивилизованост. Паметният знак трябва да стане обединително място за новия живот на троянци, това е идеята. И той е точно такова място в продължение на две десетилетия.

АКО НА 3 МАРТ на посетите
събитието в Музея на занаятите, ще научите, че още по онова време има разногласия за паметника, как е изглеждало случилото се в Троян през погледа на комшиите от Ловеч, кой е големият дарител, кои са личностите, осъществили това голямо дело. В деня на националния ни празник Музеят на занаятите ще постави и началото на дарителска кампания за събиране на средства за реставрация на три икони, рисувани през 60-те години на 19. век от най-забележителния възрожденски иконописец от Троянския край Пенчо Хаджинайденов.

Музей на занаятите - Троян

Начало

15 коментара:

Анонимен каза...

В колко часа е събитието ?

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Къде видя курници бе курник?

Анонимен каза...

Разказът за историята на паметника мъченик започва в 11:30 ч. на 3 март, понеделник, Музей на занаятите (веднага след градското тържество на площада)

Анонимен каза...

Админа, моля изтрийте коментара на илитерата 2. Като изучи азбуката - тогаз.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

А дали ще се сети водещият тържеството "историк" да спомене за
варварското преместване на паметника от комунистите? Дали ще
обясни, че е направено с цел да вдигнат други два на центъра. Първо на 5-6 криминални кокошкаря, наричащи себе си партизани.
После на 3-4 пияници платили на 7 музиканта за да маршируват и правят сеир по чаршията на Троян. Същите сеирджии после провъзгласили за "първа социалистическа манифестация".
Синовете и внуците на тези варвари сегашни общински съветници, оврякаха орталъка за преместването на "партизанския" паметник само до преди 2-3 години. Не разрешиха паметника на Иван Хаджийски - може би най достойният Троянец на всички времена
да бъде на самия център. А дано ама на дали.

Анонимен каза...

Кога този паметник ще бъде върнат на мястото си ????

Анонимен каза...

На света Никога.

Анонимен каза...

Гледам първата снимка и нещо ми липсва а какво ли е то ? А сетих се липсва белия дворец на донкА от които тя със многоброината си свита харчат нашите данъци и преднамерено съсипват града ни , за славата на дкмС .

Анонимен каза...

А защо не напишете кой е бил кмет на Троян през злокобната 1957-ма,кой варварски "освободи" центъра за комунистическите свободни съчинения - КИРО ДАНКОВ!!!!Същият,който "съветниците" миналата година обявиха за почетен гражданин на Троян!!Срам!!Позор!!!Деградация!!!!

Анонимен каза...

Войнишкият паметник е бил преместен с оглед градоустройствените промени на централния площад на града, а партизанският паметник беше демонтиран и захвърлен на Червянска лъка.Кое е по-толерантното решение? Кое е по-цивилизованото действие?

Анонимен каза...

"градоустройствени промени " - дрън...дрън

Анонимен каза...

№ 12 По добре си вдигни червения задник и градоустройствено го
закарай в Русия.

Анонимен каза...

Гледам снимката. През 30-те Троян трябва да е бил много развит град в благоденстваща капиталистическа България. Даже покривите на колибите са били с плочи.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |