Троянският Гергьовден

* Полк. Лъчезар Марковски: „Българските войници и офицери изпълниха на Дойран с чест своя дълг към родината и към българския идеал за единна и обединена България“
Велик е нашият войник
Почетният караул пред паметника на падналите за Майка България троянци, 6 май 2018 г.
И ТОЗИ троянски Гергьовден, 6 май 2018 г., макар и не тъй многолюден както в други години, премина по обичайния начин – с много достойнство, респект и непринудена празничност. Както се полага за празника на героя св. Георги и на българската армия, народния празник на празниците. Но не само защото Гергьовден си е Гергьовден. А и защото точно тук, където по традиция е честването, при войнишкия паметник в градинката под Вила „Ванна“, най-гордия и истински троянски паметник, върху който са изписани имената на стотици троянци, паднали за Майка България и около който витае духът на стоманения 34-ти пехотен Троянски полк – няма как да си равнодушен и обикновен. Особеното усещане се дозасилваше и от групата на троянските ветерани фронтоваци – окичени с ордени и медали, попреведени и оредяващи, повечето надхвърлили 90-те, но винаги изправени, по войнишки.

Словото на полк. Лъчезар Марковски
КАКТО се полага, празничното слово бе на полк. Лъчезар Марковски, командир на троянското поделение (Военния географски център, под. 24430). „Празникът на българската армия 6 май  е ден на храбростта и на св. Георги Победоносец. Ден, в който отдаваме нашата почит към героизма на българските войни и с гордост и уважение се прекланяме пред техния подвиг и саможертва в името на свободата и независимостта на нашата родина“, бяха първите думи на полк. Марковски.  А във фокуса на речта му неслучайно бе Дойранската епопея от Първата световна война – великите победи през м. септември 1918 г. и през м. април 1917 г. на 9-та Плевенска дивизия, в чийто състав е нашият 34-ти пехотен Троянски полк, над многократно превъзхождащия ни по численост и огнева мощ противник от англичани, французи и гърци. „Българските войници и офицери изпълниха на Дойран с чест своя дълг към родината и към българския идеал за единна и обединена България“, обобщи полковникът.

Венец поднасят ветераните
ПО ТРАДИЦИЯ троянският Гергьовден завърши с поднасяне на венци, а на почетен караул при паметника, в автентични старинни военни униформи и с бойни знамена, бе група от НД „Традиция“, Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци, Троян, Севлиево).

СРЕД УЧАСТНИЦИТЕ в троянския Гергьовден бяха кметът Донка Михайлова, заместникът й Ангел Ангелов и председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков, двамата троянски депутати д-р Валя Александрова и инж. Иван Миховски, зам.-областният управител Илиян Тодоров.

Т21
Още по темата: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |