Цветелина Мутафова с наградата „На учителя – с любов!“

* Отличието бе учредено през 2016 г. от анонимен дарител заедно с ученическа награда на името на Пенчо Балев, паричното изражение –  по 600 лв. * „Учител, който няма да бъде забравен и на когото (учениците) ще свалят шапка!“, четем в дарителската грамота за г-жа Мутафова

Цветелина Мутафова
Отличници
 
ЦВЕТЕЛИНА МУТАФОВА. Преподавателката по история с над 30-годишен стаж в  троянското СУ „Васил Левски“. Безкомпромисна и стриктна и едновременно, явно когато си толкова добър в това, което правиш и се раздаваш, се получава такъв „парадокс“ – обичана толкова от учениците си, че мнозина се обръщат към нея с „мамче“, от мама. Запален пътешественик и природолюбител; „Като класна съм ги водила на екскурзии, хижи, морета, брой нямат“, споделя г-жа Мутафова. Три години води и кръжока по краезнание в Детския център в Троян (Шошковата къща), дори от телевизията правят филм за децата и тяхната преподавателка; „Нямаше по-горди деца от тях. И досега си го спомнят и се шегуват“. Боец, винаги е насърчавала учениците си да се включват в различни надпревари, да се пробват, да излизат от зоната си на комфорт, наградите и призовите места са десетки. Да не пропуснем: неизменно вървяща напред, търсеща, умножаваща знанията и педагогическите си умения, с обучения в Англия, Малта, Испания, за Холокоста в Израел. И може би тук трябва да допълним – един преподавател по история, който не бяга от трудните въпроси, днешните (например за руската агресия в Украйна) и предишните (за десетилетния комунистически режим и последствията/пораженията от него). Тя е поредният девети носител на годишната награда „На учителя – с любов!“, награда поклон към троянското учителство и по-специално към онези от него, за които учителската професия е смисъл и кауза, любов, болка, надежда, всичко. Учители будители, има ги (и днес).

 „НА УЧИТЕЛЯ – с любов!“ бе учредена през 2016 г. от анонимен дарител, някогашен троянски ученик, като всеки от отличените получава парична премия от 600 лв. (в началото бяха 500 лв.). Заедно със специална благодарствена грамота с пояснението: „Искам – с тази скромна награда – да се поклоня и благодаря на този изключителен учител, раздал себе си на поколения троянски деца“. И мъничко за дарителя – троянец, реализиран, авторитетен, известен; ние знаем кой е и многократно сме се опитвали да го убедим да се разкрие (защото за доброто трябва се знае), но той е непреклонен, думите му са: „Не аз съм важният, а учителите!“. Досегашните лауреати на наградата са знаменитата троянска литераторка Лина Мажгурова (2016 г.), потомственият учител от прочутата математическа фамилия Стоян Борджуков (2017 г.), географът пътешественик и педагог творец Тодор Гладков (2018 г.), основателят на Школата по радиоелектроника Радослав Стойчев (2019 г.), темпераментната и незабравима преподавателка по математика Тодора Данчева (2020 г.), обичаната от поколения ученици преподавателка български език и литература Румяна Андреева (2021 г.), всеотдайната начална учителка Диана Исикийска (2022 г.), любимата учителка по английски и руски език на стотици троянски деца Цветанка Босева (2023 г.).
 
НАГРАДАТА ще бъде връчена на г-жа Мутафова в навечерието на 24 май, празника на просвещението и духовността, в редакцията на Т21 (по волята на дарителя вестникът ни е посредник при награждаването – бел ред.); и без излишни официалности и церемонии според желанието на наградената. А ето какво четем в дарителската грамота: „Цветелина Мутафова. Повече от 30 години преподава история в Троянската гимназия (СУ „Васил Левски“). Или може би по-точно би било да се каже – учи своите ученици на история, успява да им казва важните неща, нещата отвъд цифрите и фактите. Учител будител. А всичко това не става лесно – трябва да си го носиш, да го имаш в себе си, учителска дарба, но и постоянно да го развиваш, да се самоусъвършенстваш, да вървиш напред. Защото няма как ти да стоиш на едно място и другите да вървят след теб. Учител, получил най-голямото признание, любовта на учениците си, но не с флиртуване и компромиси, а с професионализъм, много знания и умението да ги предадеш, красноречие, не на последно място емпатия, обобщено – с преподавателското си майсторство. Учител, който няма да бъде забравен и на когото (учениците) ще свалят шапка!“.

ДРУГАТА награда, учредена по същото време (2016 г.) от същия анонимен дарител и имаща същите измерения (парична премия от 600 лв. заедно със специална грамота) – ученическата „Пенчо Балев“, на името и в памет на прочутия троянски учител по математика – ще бъде връчена през м. юни при раздаването на дипломите в СУ „Васил Левски“. По волята на дарителя наградата е за „най-изявения ученик по математика и информатика“ от завършващия випуск на училището, наследник на прочутата Троянска гимназия, и се избира от колегиума на учителите по математика и информатика. „Учредявам тази награда в памет на дългогодишния преподавател по математика в Троянската гимназия Пенчо Балев – еталон на преподавателско майсторство и стил, дисциплина, отдаденост на любимия предмет и на каузата да го преподава. Учител, с когото би се гордяло всяко българско училище и всеки български град… Нека носителят на тази награда да продължи и умножи добрите традиции на българската математика, за които г-н Балев има огромен принос“, е записано в дарителската грамота. Досегашните осмина троянски зрелостници, удостоени с наградата „Пенчо Балев“, са: Десислава Хаджийска (2016 г.), Райя Маринова (2017 г.), Йоана Гетова (2018 г.), Христо Сашев (2019 г.), Милен Тенев (2020 г.), Александър Александров (2021 г.), Габи Върбанова (2022 г.), Ирен Събчева (2023 г.).
 
Т21
Бел. ред. Оформлението на грамотите
 е дело на художника Иван Хаджийски.
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |