Поредната троянска „Нощ в музея“

Предстоящо 18 май
НА 18 МАЙ, събота, в различните обекти на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ) ще се състои поредната „Нощ в музея” – събитие, изпълнено с интересни образователни и забавни модули. Тази година събитието съвпада с професионалния празник на музейните работници – Международния ден на музеите, който се чества от 1978 г.

ПРОГРАМА, 18 МАЙ:

• 15:00-17:00….. Ателиета по керамика и рисуване и моделиране в откритите площи пред централна музейна сграда, съпътствани от музикалните изпълнения на Илина Рогашка.

• 17:00….. Откриване на изложбата „Спасена“, централна музейна сграда – изложбата е в памет на декораторката на порцелан Спасуна Илиева и е поредният музеен принос в процеса на издирване, съхраняване и представяне на ярки представители на керамичните производства в България.

Спасуна Илиева е родена през 1938 г. в с. Говедарци. Учи в Художественото училище в  Троян, специалност „Декоратор на порцелан“, а нейни преподаватели са Стоян Макараджийски, Баю Добрев и  Иванка Нечева. Тя е от отличниците на випуска и още тогава стажува в завода за. След завършването си през 1957 г. започва работа като декоратор в завода за порцелан „Изида“ в гр. Елин Пелин и е там до пенсионирането си. Спасуна Илиева се превръща  в най-добрата декораторка в България, създава и разработва стотици ръчно рисувани модели, специализира  в Петербург. Дъщеря й Мариана Ангелова също свързва съдбата си с порцелана.

• 17:40….. „Старите къщи – изгубеното културно наследство на Троян“, публична лекция на майор д-р инж. Дочо Николов, залите на „Конака”.

Авторът ще разкрие собствените си дългогодишни проучвания за различни интересни сгради в Троян, както и личните истории на техните обитатели.

• 19:00….. „Вечер, посветена на Сандро Ботичели", лектор Ани Петрова – художник, галерия „Серякова къща“

Ще отпътуваме стотици години назад към епохата на Високия Ренесанс, за да ви срещнем със Сандро Ботичели – един от най-пленителните художници в световната история. На фокус тази вечер при нас ще бъде любовта – онази велика, красива, изящна… и в голяма степен иронична любов. Сандро Ботичели е роден във Флоренция, бихме казали – а къде другаде; и изживява бурен, с резки завои в двете крайности живот – от това да бъде признат, богат и оценен, до това, да бъде отхвърлен в късните години от живота си. Кой е Джироламо Савонарола и защо отношенията между двамата сериозно сриват репутацията на Ботичели? Но най-вече ще говорим защо картините на този брилянтен художник и до ден днешен са обект на противоречия.

20:30….. Концерт на Damisax, джаз и поп – Дамян Вахнянски (саксофон), галерия „Серякова къща“

Дамян е на 16 години, роден е в Израел, в България (Троян) живее от 6 години и смята, че тук е много спокойно място. Занимава се със спорт, ходи на уроци по актьорско майсторство и дърворезба. Свири на саксофон от 7 години и е в състава на Общинския младежки духов оркестър в Троян. Ще изпълни джаз и поп музика.

В рамките на „Нощ в музея” в залите на галерия „Серякова къща” може да разгледате Пролетната изложба на Дружеството на троянските художници и да дегустирате вина от Винотека „Винослав”.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ
на събитието – 15:00-22:00, вход свободен. Заповядайте!

Музей на занаятите
Галерия „Серякова къща”

 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |