Кой е новият управител на Национално изложение в Орешак?

* Победителката в конкурса Доротея Гюрджийска-Иванова е троянска снаха, доктор по археология и доскоро ръководи отдел в Министерството на културата, оценката й е изключително висока – 5,93 * Изненадващо досегашният управител и спрягана за фаворит Иванка Джабраилова не се кандидатира за пореден мандат
Конкурси
Доротея Гюрджийска-Иванова, сн. интернет
ЯСЕН е вече резултатът от конкурса за управител на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в с. Орешак, обявен на 11 април от Община Троян (НИХЗИ е със статут на общинско дружество) поради приключване на 3-годишния договор на настоящия управител Иванка Джабраилова. Конкурсът, според обявения регламент, бе в три етапа – на 9 май бяха разгледани документите на кандидатите, а на 13 май бе защитата на представената управленска концепция и събеседване. Информацията е оскъдна, тъй като предстои кметът Донка Михайлова да се запознае с доклада на комисията по избора, ръководена от зам.-кмета Ангел Ангелов, и след това е задължителната санкция на Общинския съвет, която се очаква да стане на предстоящата му сесия в края на м. май. Но все пак, след наше питане, г-н Ангелов даде известни разяснения.

ЯВИЛИ се двама кандидати. Единият (по наша информация това е керамикът Веселин Стоянов-Толби) бил отстранен, защото не представил писмено подготвена управленска концепция. Другият – Доротея Гюрджийска-Иванова, била определена за победител, а комплексната й оценка от трите кръга е изключително висока, 5,93. Очакваният участник и спряган за фаворит – г-жа Джабраилова, която като управител се ползваше с доверието и пълната подкрепа на общинското ръководство, изненадващо не се кандидатира за втори мандат. За победителката в конкурса бе казано само, че не е троянка, работила е в Бургаския музей, а след това в Министерство на културата. И ще очакваме след поемането на поста тя да се представи пред медиите и да представи управленската си концепция и изобщо идеите си за развитието на институцията.

КАКВО научихме от наши източници? Г-жа Гюрджийска-Иванова, която през следващите 3 години ще ръководи Националното изложение в Орешак – една от значимите културни институции в общината ни, с голям (макар и неразработен достатъчно) туристически потенциал и намираща се, което предполага взаимодействие и партньорство, до най-значимия културно-исторически и туристически обект в региона, Троянския манастир – е завършила археология. Има докторат за тракийските гробници и е била действащ археолог. Впоследствие става служител в Министерството на културата, където се издига до началник отдел „Музеи, галерии и визуални изкуства“. Съпруга е на колегата си археолог и наш съгражданин – доц. д-р Стелиян Иванов, работил преди години в троянския Музей на занаятите, а в момента в екипа на Националния археологически институт с музей при БАН. 
 
Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |