Указателите на Троян

* Веселин Монков: „В края на 99-та издадох първия указател – „Троян 2000“. Първоначалната ми идея беше да се издава всяка година, но огромният тираж не е евтин и след второто издание реших да са през година“

Икономика
ВСИЧКИ сме свикнали с него. От години. Малката шарена книжка, указател за фирмите и услугите в Троянско. Своеобразната ни джобна „справочна енциклопедия“. Със сигурност няма троянец, който да не се сеща за какво говорим – за „Троян. Указател „Фирми и услуги“, издаван от години, на всеки две години, вече четвърт век, преди дни се появи новият за 2024/2025 г., където можеш да намериш информация, с телефони, имейли и адреси за връзка, за троянските фирми и институции от целия браншови спектър (производство, търговия, услуги, транспорт, туризъм, спорт, култура, образование, администрация, здравеопазване, медии, свободно време и т. н.). Наистина сме свикнали с „указателите“ и те са във всеки троянски дом, нещо като някогашните телефонни указатели. И немаловажното – разпространяват се безплатно, което ги прави още по-популярни, както и чудесната пълноцветна полиграфия, за изключително удобния/комуникативния джобен формат вече споменахме.

ИЗЛИЗАНЕТО на новия 90-страничен „Троян 24/25. Указател „Фирми и услуги“ бе поводът да потърсим бащата на „указателите“, съгражданина ни Веселин Монков, който бе любезен да ни сподели за началото и други подробности, например за поддържания от доста време съпътстващ сайт www.ukazatelite.com, в който може да се намери информация за всяка фирма (в Троян и страната). По-долу – разказът на г-н Монков. Т21
Веселин Монков
МОЖЕ БИ било интересно да кажа за зараждането на идеята. Счупи ни се пералнята и много трудно намерих техник, който да дойде на място да я поправи. Но като го намерих, си записах името и телефона му в тогавашния тефтер с телефони на буквата „е“ - елтехник. Баща ми е водопроводчик и нямаше нужда да пиша на „в“, но пък би било готино да си записвам други дейности така. Не беше трудно да се сетя, че за всички би било готино да имат подобни тефтери... В края на 99-та издадох първия указател – „Троян 2000“. Първоначалната ми идея беше да се издава всяка година, но огромният тираж не е евтин и след второто издание реших да са през година. Първото издание беше два пъти по-голямо като формат. Но както вече споменах – огромният тираж и безплатното разпространение води до висока цена за участие на фирмите и нормално те си поръчваха малки карета. При множество малки карета (в които всяка фирма се стреми да побере повече информация) на голяма страница се получи доста трудно намиране на търсената информация. Затова второто издание го направих на сегашния формат, който се оказа много по-удобен, дори и за носене по джобове, автомобилни жабки и т. н. Напуснах „Машстрой“, че нямах повече отпуска, и се заредиха указатели и за Кюстендил, Ловеч, Монтана, Свищов, Ботевград, Карлово, Асеновград и т. н.


ОТ ДЕСЕТИНА години направих и сайт, в който качвам информация за фирмите - www.ukazatelite.com. Идеята на сайта е да е безплатна екстра за включените фирми и при търсене да излизат първо те. Затова през 2017-та закупих (с последващи ъпдейти) от Агенцията по вписванията базата данни на Търговския регистър и добавих абсолютно всички съществуващи в страната фирми. Тоест - копие на Търговския регистър, но с разширени възможности. В Търговския регистър можеш да търсиш по име на фирмата или ЕИК. В www.ukazatelite.com може да се търси по дума, телефон, имейл, град... Освен това всяка фирма може да добави безплатно актуални дейности и координати... В Търговския регистър описанието обикновено е далеч от реалната дейност („..и всички други незабранени от закона...“) и променянето му е мудна и ако не се лъжа – платена задача. Докато тук всеки може всеки ден сам да променя данните на добавените обекти. И всичко това с единствената цел – фирмите от указателите да излизат с предимство пред останалите.

ОКАЗА СЕ, че въпреки че изобщо не рекламирам сайта, дори и не обяснявам на фирмите от указателите за него, той започна да прави по 70 хиляди посещения на месец. Не го рекламирам, защото има още работа по него, за която вече ми е все по-трудно да намеря хора, но е приятно от безплатна екстра (допълнение) да се превръща сам в нещо значимо и търсено. Гугъл знае много фирми в Троян (да речем), но не знае всички. Докато при мен са всички; трябва да са всички де, защото ъпдейтите с Търговския регистър са едно от нещата, които все още почти не работят, но съм оптимист.

3 май 2024 г., Троян
Веселин Монков
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |