„Калинел“ трета по приходи в текстилния бранш у нас за 2020 г.

* Начело в класация на в-к „Капитал“ са италианските компании „Миролио“ и „Дзалли“ с годишни приходи от 215 млн. лв. и 162 млн. лв., троянската фирма е след тях с 128 млн. лв. * Инж. Катерина Радевска: „Оптимисти сме, че 2021 г. ще приключи по-добре от предходната“
Икономика
Новият производствен комплекс на „Калинел“, който кандидатства за производствена сграда на годината в България, 2021 г.
СЛЕД тежкия удар – внезапната кончина в края на 2020 г. на основателя, едноличен собственик и директор инж. Марин Радевски, троянският промишлен гигант „Калинел“, №1 в своя бранш (домашен текстил – олекотени завивки, възглавници, протектори и калъфи за матраци и др.) у нас и в Европа и основен доставчик на мегаконцерна IKEA, продължава напред. И не само не слиза надолу като обороти, инвестиции, печалба, класации, а точно обратното – изкачва се нагоре, въпреки разбираемите притеснения и нелипсващите недобронамерени очаквания. Което се случва под ръководството на трите дами, наследили и оглавили фирмата след кончината на инж. Радевски – дъщерите му инж. Катерина Радевскиа и Пламена Радевска, и двете завършили в Манчестър, съответно текстилно инженерство и икономика, и съпругата Калина Радевска.

ЗА ДОБРИТЕ неща около „Калинел“ в производствен и финансов план свидетелства и излязлата наскоро класация „К100: Най-големите компании в България“ (за 2020 г.) на в-к „Капитал“, най-авторитетното икономическо издание у нас. Ситуацията в текстилния сектор е тежка заради пандемичната криза и като цяло се отбелязва свиване на производствени обеми и приходи в сравнение с предходната 2019 г., особено при фирмите от бранша, произвеждащи на облекла и обувки, е общият извод. Но има и обратните примери, един от които е „Калинел“, излязла на трето място в секторната класация по приходи за 2020 г. Преди троянската фирма са две италиански компании, базирани в България – „Миролио“ (Miroglio), която има 11 текстилни фабрики у нас и приходите й за 2020 г. са 215 млн. лв., и „Дзалли“ (част от групата „Калцедония холдинг“, Calzedonia Holding) с производствена база е в Габрово, чиито приходите за миналата година са 162 млн. лв.

ПРИХОДИТЕ на „Калинел“ за 2020 г. са 128 млн. лв. (поредно доказателство за траен ръст през последните години и изобщо – 120 млн. през 2016 г., 123 млн. през 2018 г., 127 млн. през 2019 г.), а печалбата надхвърля 4,5 млн. лв., като по този показател има известен спад. През отчетната година (2020 г.) „Калинел“ реализира силна инвестиционна програма – завършен е новият склад с площ 2500 кв. м в Червен бряг и предстои въвеждането в експлоатация на нова производствена сграда с площ 1200 кв. м в Троян (тази производствена сграда, свързана в общ комплекс с открития през 2019 г. високотехнологичен склад за готова продукция с капацитет 250 хил. палети, кандидатства в класацията „Сграда на годината България 2021“ в категорията производствени сгради – бел. ред.).

инж. Катерина Радевска
ОЦЕНКАТА на инж. Катерина Радевска за ситуацията в „Калинел“ през изминалата 2020 г. и настоящата 2021 г. също е оптимистична. „2020-та беше тежка, сложна, но най-вече непредсказуема за фирмата. Успяхме да запазим хората си благодарение на стабилното ни финансово състояние, мярката 60/40 и големите складови пространства, с които разполагаме. Това ни позволи след разхлабването на противоепидемичните мерки да посрещнем неестествено високите нужди на нашите клиенти с големи запаси на готова продукция. По време на пандемията големите ни клиенти затвориха магазините си, спасиха ни малки фирми с добре развита онлайн търговия. Произведохме и голямо количество маски, които в началото на пандемията задоволиха нуждите от предпазни средства на града и областта. Във финансово отношение пандемията имаше минимален ефект, но в човешки план загубихме основателя на фирмата инж. Марин Радевски. Въпреки тежкия старт на 2021 г. към днешна дата разработваме нови продукти, а поръчките, които имаме, са на почти непосилни за изпълнение нива. Оптимисти сме, че годината ще приключи по-добре от предходната“, коментира за „Капитал" инж. Радевска, представена като собственик и управител.

Т21, по информация на в-к „Капитал“


Още за „Калинел“:

2 коментара:

Tito каза...

А заплатите?

Unknown каза...

Заплатите малко ще ги намалят. Много са високи.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |