Новият склад на „Калинел“ – най-големият и най-модерният в Северна България

* Строителството стартира през м. август миналата година, официалното откриване – след броени дни * Инвестицията е за 20 млн. лв. и е най-голямата от основаването на фирмата,
 коментира инж. Марин Радевски
Отличници
Поглед към новия склад за готова продукция с капацитет 25 хил. палети
„ВЕЧЕ имаме най-модерния склад в Северна България – от Варна до Видин. И е вторият най-голям в България, най-големият е на датската мебелна верига „Юск“ в Божурище, но нашият в Троян е доста по-модерен.“ Това сподели за Т21 инж. Марин Радевски, едноличен собственик и управител на водещото европейско предприятие в производството на възглавници и олекотени завивки и основен доставчик на мегаконцерна ИКЕА – „Калинел“ ЕООД, Троян. Новият калинелски склад за готова продукция, представляващ разширение на основната производствена база на фирмата в троянския кв. „Търнето“, е с капацитет за 25 хил. палети и бе изграден заедно с друг по-малък склад за суровини и нов производствен цех, най-големия на фирмата досега.

Момент от строителството, м. декември 2018 г.
Построеното, м. ноември 2019 г.
СТРОИТЕЛСТВОТО започна през м. август 2018 г., изпълнител е водещата немска фирма „Шефер“, а официалното прерязване на лентата ще е след броени дни – в началото на м. декември т. г., макар че пусковата документация е разписана (включително Акт 16) и новите производствени структури вече са в експлоатация. Складът рекордьор е от последно поколение, изцяло автоматизиран и компютъризиран и в него ще работят не повече от 4-5 души. Разчетите са на ден да се товарят по 14 ТИР-а за износ – общо 1100 палети, и също толкова палети с готова продукция от цеховете да се вкарват в склада. 

ОБЩИЯТ размер на инвестицията, по думите на собственика, възлиза на 20 млн. лв., което със сигурност е най-голямата инвестиция в района за последните години. „Това е и най-голямата инвестиция, откакто съществува „Калинел“. Аз не завися от обществени поръчки, гонене на най-ниската цена и т. н., затова избрах по-скъп, но доказан изпълнител. Сега интензивно връщаме кредита, който използвахме при строителството“, допълни инж. Радевски.

инж. Марин Радевски
ИЗПОЛЗВАХМЕ повода да зададем и традиционните въпроси – за годишния оборот на „Калинел“, нивото на заплащане, развитието на петте производствени бази (в Троян, Червен бряг, Ямбол, Тетевен и Враня, Сърбия). „Голямата инвестиция през последната година не наруши ритъма – оборотът и печалбата вървят нагоре с обичайния си ръст“, коментира инж. Радевски. В Троян и Червен бряг оборотът до този момент е 130 млн. лв., което прави 10 млн. лв. повече от миналата година. В Ямбол оборотът за последния месец е 1 млн. лв., за сравнение – в първите месеци на годината се е движел около 350 хил. лв., и достига годишно ниво от 7 млн. лв. В Тетевен (бившето общинско предприятие „Четпром“, придобито от „Калинел“ през 2018 г., запазило и традиционното си производство „от четки за зъби до четки за оръдия“) оборотът за годината е 1,2 млн. лв. и вече излиза на печалба. Във Враня годишният оборот ще е 11 млн. лв. Общо във фирмата работят над 2000 души – 1100 в Троян, близо 500 в Червен бряг, 200 в Сърбия, 160 в Ямбол и около 130 в Тетевен.

СРЕДНАТА брутна работна заплата в „Калинел“ е 1100 лв. Но тук има проблем. „Заплатите при нас растат всяка година – коментира инж. Радевски, – лошото е, че хората са свикнали с едни пари и когато се вдигнат заплатите, си намаляват производителността. И само след няколко месеца пак получават старото си възнаграждение, но с по-малко труд. Явно не искат да получават повече, няма логика, не го разбирам, но е факт. Пример – преди няколко години вдигнах ударно заплатите с 15% и още на следващия месец, без да се променят норми и каквото и да било, мнозина пак взеха колкото преди увеличението?! Бях много ядосан, защото, както казах, няма логично обяснение. Има работници, които трудно връзват минималната заплата, има други, които работят добре, поддържат си машините, използват времето да произвеждат и получават по 1300-1400 лв.“ А ситуацията става още по-сложна, защото „няма хора“, т. е. не достига работна ръка. Разбира се, в „Калинел“ търсят решение на този фундаментален проблем и за тях, и изобщо за производствения бизнес в района, пък и в страната.

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Unknown каза...

Да е жив и здрав. Още малко и сам ще си работи в този склад :)

Коки каза...

За това е направен този склад, за да работи само той или някой роднина 😏

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |