Петър Петров: „Хората са доволни от нашата работа и ни го показват“

* От традиционната пресконференция: „Нашата служба не е от големите, но можем да се похвалим с много неща“ * Основната причина за пожарите си остава човешката небрежност
Седмица на пожарната безопасност, 9-14 септември
Началникът на РСПБЗН - Троян гл. инсп. инж. Петър Петров
ТРАДИЦИОННАТА пресконференция в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) - Троян във връзка със Седмицата на пожарната безопасност (9-14 септември) и Професионалния празник на огнеборците (14 септември) този път се състоя седмица по-рано (4 септември) и за пръв път домакин на местните журналисти бе новият (от 15 март т. г.) началник на службата гл. инсп. инж. Петър Петров. „Нашата служба не е от големите, но можем да се похвалим с доста неща: отлична съвместна работа с общинската администрация, кметовете по селата, Горските стопанства и големите фирми, синхронът и координацията се случваха, точно както трябваше да бъде; добро техническо оборудване – автомобилен парк, гасаческа техника, лични средства, въведохме и новите моторни метли (с въздушно налягане), които се използват при овладяване на горските пожари; сградата ни бе санирана и обновена миналата година и е една от най-добрите в страната; резултатите ни през годината и изобщо са много добри, доказва го статистиката“, обобщи в началото огнеборец №1 на Троян.

А ДЕН ПО-РАНО троянските пожарникари „подгряха“ за празничната седмица с домакински турнир по огнеборски умения и сръчности, в който участваха отбори на РСПБЗН в Троян, Ловеч, Тетевен, Ябланица и Луковит. И се доказаха с убедителната индивидуална победа на нашия Иван Иванов („Той ги удари с минута и нещо“, шеговито коментира гл. инсп. Петров) и второ място отборно, след нелепа грешка, коствала очакваната победа на троянци.

КАКВО ОЩЕ научихме на предпразничната пресконференция?

• ЛИЧНИЯТ състав на РСПБЗН в Троян заедно с поста в Априлци наброява 29 души, сред тях и една дама, пловдивчанка, но троянска снаха, която в момента е по майчинство; тече и конкурс за включване в екипа на още един редови огнеборец, като интересът е много голям – за мястото има 15 кандидати (изпитът е в няколко тура и окончателният избор предстои). „Екипът ни е добър и хората могат да разчитат на нас“, бе коментарът на началника.

• ТЕХНИЧЕСКАТА обезпеченост на службата е добра, специализираните автомобили са нови и от добър клас, а единственият по-стар камион е с голяма вместимост (8 хил. литра) и също е полезен. Проблемът тук е, че автомобилната техника вече излиза от гаранция, което означава повече средства за поддръжката й.

• ДОСЕГА през изтеклата година нямаме тежки горски пожари, на каквито бяхме свидетели в други общини. Но засушаването сега настъпва – септември, октомври – и трябва много да се внимава. Един от големите проблеми е продължаващата практика за опалване на стърнища и други имоти в селските райони. Тук превенцията е от съществено значение, навсякъде са поставени нагледни материали с цел да предупредят хората, организират се разяснителни кампании. „Но въпреки всичко възрастното население си я кака, както е свикнало – да палят при почистване на имотите си и това е проблем. Тук може да помогне гражданското съзнание и практиката да се подават сигнали при подобни нарушения – в тази посока има напредък, хора звънят дори на личния ми телефон и това е крачка напред“, поясни началникът на РСПБЗН - Троян.

• ДРУГА съществена част от работата на службата е свързана с катастрофите и различните произшествия, където огнеборците работят съвместно с полицията и „Спешна помощ“: „Оборудвани сме добре – имаме два специализирани камиона за действия при ПТП и сме доказали ефективното си съдействие в такива случаи. Имаме и много обаждания от граждани за решаване на различни проблеми, например змии, влезли в къщите – това е доста специфично, но се справяме, 7-8 такива случаи имахме през годината, ловим влечугите и ги пускаме на подходящи места; но всичко това понякога отнема доста време и сили. Имахме случай, при който оказахме съдействие за издирване на удавник в Априлци – наш човек се спусна с кану по река Видима за претърсване, вадили сме животни от реката, борили сме се и със стършели, а през зимата с опасни висулки от покривите. За жалост понякога хората не поемат лична отговорност и разчитат друг да свърши всичко“.

• ОСНОВНАТА причина за пожарите си остава човешката небрежност – забравени включени котлони и други електроуреди, неизчистени комини, палене на огън на открито без съобразяване с метеорологичните условия; по-малко са пожарите от техническа неизправност на инсталации и машини. Изводът е, че трябва още да се работи за превенцията, да се популяризира дейността на огнеборците – включително с демонстрации в училищата и разяснителни срещи във фирмите, с допълнителни нагледни материали, важни в тази насока са и медиите.

• РАБОТАТА с младежките отряди при нас е много добра – имаме трето място на Републиканското първенство т. г., провело се в курорта „Албена“. Основната заслуга е на служителя от РСПБЗН - Троян Мартин Даракчиев, който води отбора и на преподавателката в СУ „Васил Левски“ Милкана Христова; ролята на педагога е много важна – да поведе децата, да ги нахъси и им даде кураж. Вече са набавени и съоръженията, нужни за практическата подготовка на децата.

• ПРОБЛЕМ има с пожарните хидранти по улиците – понякога те са удряни и повреждани от автомобили; наскоро с помощта на Общината са възстановени четири такива повредени хидранти в града. „Трудно се намират средства за тези неща, но успях да убедя общинското ръководство, че проблемът не бива да се подценява. Направихме и нов хидрант в Националното изложение в Орешак, което бе липса от години. Но новите обектите вече влизат в нормите за пожарна безопасност, което е добре, новите машини също са с по-сериозна противопожарна защита. Много зависи и от проектирането, откъдето започва нашият контрол – то е цялостен процес, от контрол при проектирането през контрол при строителството до въвеждането в експлоатация, а след това при поддръжката на обектите“, коментира гл. инсп. Петров. Като направи едно важно пояснение: „Когато се налага, пишем и актове, все пак хората трябва да разберат, че не могат безнаказано да нарушават противопожарните изисквания. Но не търсим конфликти, първо разясняваме, а наказанието е крайната мярка“.

• ПРЕДСТАВЕНА бе официална справка за извършеното от РСПБЗН – Троян през 2019 г. Произшествията на територията на двете общини, за които отговаря службата (Троян и Априлци), са общо 261, съизмеримо със средната бройка за последните няколко години – 246. Но ежегодно, включително и през настоящата година, нараства броят на оказваната техническа помощ от най-различен характер – 53 случая през 2019 г.: отстраняване на опасни предмети, отводняване, съдействие на други служби, съдействие на граждани, спасяване на животни, спасителни дейности при ПТП

• СТАНА дума и за събитията в програмата на Седмицата на пожарната безопасност. Инициативите са познати: Дни на отворените врати в сградата на РСПБЗН – Троян (11 септември); тържествен водосвет и поднасяне на венец пред паметната плоча на Пламен Банков, загинал при изпълнение на служебния си дълг (11 септември); провеждане на спортни турнири по тенис на маса, футбол на малки врати и стрелба с ловно оръжие между служителите на районните служби в областта (4-12 септември); посещения с демонстрации в детските градини „Здравец“ и „Синчец“ (12 септември); купон с колегите от областта на Айдушкото сборище под Беклемето (13 септември). 

„ИМА ЛИ уважение и респект към вашата работа?“, бе финалният въпрос на Т21. „Респектът не е на това ниво, на което ни се иска да е, но общо взето се повишава, качваме го. Хората са доволни от нашата работа и ни го показват, имаме много благодарности – оценява се, че се стараем да реагираме максимално бързо и ефективно, когато трябва оказваме помощ и на други служби“, бе умерено оптимистичният отговор на гл. инсп. Петър Петров.

Т21
 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |