Пожар в централната част на Троян

* Горяха стопански постройки в близост до кръстовището на ул. „Христо Ботев” с ул. „Стара планина”; над три часа продължи битката с огнената стихия * Гл. инсп. Иван Шайлеков: „Щетите тепърва ще се изясняват, но не са малки”
Ад под небето
ПОЖАР лумна в неделния предиобед (15 февруари, около 10:00 ч.) в централната част на Троян – горяха няколко стопански постройки в дворовете на съседни имоти на ул. „Христо Ботев” и ул. „Стара планина”, непосредствено до кръстовището на двете улици. А огнената стихия скоростно се разрасна, тъй като в засегнатите постройки имаше сериозни количества горими материали – дърва за огрев и други. Напълно реална бе опасността огънят да засегне съседните жилищни сгради и ситуацията да добие застрашителни размери.

СИГНАЛ за пожара е бил подаден на спешния телефон 112 малко след 10:00 ч., а пръв на мястото, след около 7-8 минути, пристига линейка с екип на Спешна помощ – Троян. Около 5 минути след това пристигнаха и огнеборците от РСПБЗН – Троян с два гасачески автомобила. Битката с огъня продължи над три часа, докъм 13:40 ч., като върху горящите постройки бяха излети тонове вода. На мястото бе и се включи в гасенето и началникът на пожарната служба гл. инсп. Иван Шайлеков.

„НАЙ-ВЕРОЯТНО огънят е тръгнал от късо съединение, а обстановката бе усложнена заради натрупаните в постройките големи запаси горими материали. Щетите тепърва ще се изясняват, но не са малки, защото там е имало различни уреди – резачки, бормашина, фуражомелка и др.”, коментира пред Т21 шефът на огнеборците. Че най-вероятно огънят е тръгнал от късо съединение потвърди и собственикът на най-пострадалата постройка - Иван Илиев; той обясни, че сутринта, като си правел кафе, токът изведнъж прекъснал и малко след това видял пушеците в двора. Гл. инсп. Шайлеков използва случая да похвали съкварталците, които активно се включили в гасенето и помогнали да се потуши пожарът.

Т21

Още по темата:

13 коментара:

Анонимен каза...

Радвам се, че не се е стигнало до щети на жилищни сгради, но всички трябва сериозно да се замислят, че с трупането на всевъзможни потребни и непотребни неща из разни дворни стаички, таванчета, мазета, може да се предизвикат сериозни щети. Има доста площадки на жилищни блокове, превърнат в дърварници, натрупани с чували с дърва, разпалки, пепел и др. В отоплителния сезон трябва някой пожарникар да мине по блоковете и да състави някой и друг акт на такива собственици, защото сами не се сещат какво могат да предизвикат.

Анонимен каза...

Ма ти си бил много умен, бре ! В скотщина и беднотия, кой ти мисли за нещо друго освен за оцеляване.Я кажи на един германец или англичанин,че държим по 10-15 кубика дърва всяка зима,за отопление,да видиш как ще те гледа като откраднат!

Анонимен каза...

Бит и душевност на българинЪТ.Какво ли още ни очаква.№ 1 ти с какво се отопляваш? Нали половината от годината мислим за отоплението ни:събираме пари за дърва, доставят ни ги, режат ни ги, нанасяме ги някъде на сухо място и ги изнасяме до печката. а другата половин година отопляваме икономично само стаите, които обитаваме през зимата.И това , ако е живот здраве му кажи.Въпросът с отоплението в Троян можеше да се реши още когато започна да се говори за газификацията на града, но алчността на тогавашните/сегашни/ управляващи не можаха да си разделят тлъстата хапка.Жалко за пострадалите хора.Ще има да студуват???

Анонимен каза...

Това е положението в Троян! Какви са тези стопански постройки в центъра на града?!? До кога народа ще се топли на дърва - по най-първобитния начин?!? До кога ще дишаме мръсен въздух от сажди и пушеци в балканския ни град?!? Трагедия!!!

Анонимен каза...

С тез заплати скоро няма да си вдигнем стандарта!
Към настоящата дата минималната работна заплата в България се равнява на 138,46 евро.
Ирак, който бе изравнен със земята от и все още е арена на военни действия и всекидневни терористични удари, може да се похвали с минимална работна заплата в размер на 146,91 евро.
Манипулаторите на народна хранилка биха обяснили този факт с наличието на петрол в близкоизточната страна, но не биха могли да обяснят как в Ливан, където петрол няма, минималната работна заплата е 247,02 евро.
В Босна и Херцеговина, която не е член на ЕС и скоро няма да бъде, минималната работна заплата е в размер на 164,09 евро.
В Папуа Нова Гвинея, която е изключително слаборазвита страна и разчита основно на земеделието, където са заети приблизително 72 % от трудоспособните на острова, минималната работна месечна заплата възлиза на 141,70 евро.
„Икономическият гигант“ остров Вануату се радва на минимална заплата в размер на 213,70 евро.
Трябва да се отбележи, че 80 % от населението на острова е заето в селскостопанския сектор, а Вануату не е офшорна зона. Тринидад и Тобаго – 176,88 евро, Сейнт Винсент и Гренадини 151,02 евро, Сейнт Китс и Невис – 387,20 евро, Антигуа и Барбуда – 337,92 евро.
При цялото ми уважение към тези страни се оказва, че папуасите получават по-високи заплати от българския роб.
Гражданите на Перу и Еквадор, които са в списъка на държавите от Третия свят, получават по-високизаплати от българските трудещи се, съответно 178,04 евро в Еквадор и 151, 42 евро в Перу.
Всъщност минималните работни заплати в държави от Третия свят са по-високи от тези в една държава – член на ЕС и НАТО.
Веднага възниква въпросът за цените на хранителните продукти и комуналните разходи в горепосочените държави спрямо България.
Към 2011г. потребителските цени в Перу са 10,34 % по-ниски от тези в България, а като цяло покупателната способност на средностатистическия перуанец е с 22,36 % по-висока от тази на българина.
Ако за ток, газ, вода и смет българинът харчи средно 140 лв. на месец, то за същите киловати ток, куб. м газ и вода и изхвърлена смет перуанецът харчи 73 лв. или почти наполовина.
Еквадорецът, който взема цели 40 евро повече на месец, купува литър мляко за 0,61 евро, а българинът – за 0,92 евро. Ако цената на билета за градския транспорт в европейска България е 0,50 евро, то за жителя на Еквадор този билет струва 0,20 евро и т. н.
Ние дори не влизаме в критериите за държава от Третия свят, защото и там населението живее по-добре от нас. Покупателната способност в Тунис, чийто народ се вдигна на бунт поради лошите условия на живот, беше с 11,93 % повече от тази в България!
Покупателната способност на населението в Босна и Херцеговина е с 35,56 % е по-висока от тази вБългария! Покупателната способност в Чили е с 44,44% по-висока от тази в България!
Жителите на Ел Салвадор имат 10,36% по-висока покупателна способност от българските граждани! Гражданите на Хондурас имат 82,61 % по-висока покупателна способност спрямо българите!
Иранецът има 39,75% по-висока покупателна способност от българина! Йорданецът, който обитава пустинята и държавата му е една от най-бедните в Близкия изток, притежава 13,67% по-висока покупателна способност от нас! Без да е член на ЕС и НАТО, „македонецът“ има 6,92% по-висока покупателна способност от българина!
Боливиецът има 75,03% по-висока покупателна способност от българина! В Доминиканската република покупателната способност на местните жители е с 46,84% по-висока от тази на българите! В Малави (държава от южна Африка) е с цели 82,51% по-висока, в Мексико – 79,28% по-висока, в Пуерто Рико – 147,08% по-висока и т.н.
Ние сме една от най-бедните нации в света.
По-бедни от повечето държави от Третия свят.
Кой е виновен за това?

Анонимен каза...

ЩЕ ИМА ЛИ НАКАЗАНИ ПО СЛУЧАЯ? ЩЕ ИМА ЛИ ОСТАВКИ?
Днес със старата ми и не мощна кола отидох от мястото на пожара до пожарната за 38 секунди. Колата ми не е със специален режим на движение като пожарната. Слагам и 30 секунди които са необходими на тези от 112 да предупредят троянските пожарникари. А през останалите 12 МИНУТИ КОЙ Е СПАЛ И ПЪРДЯЛ? ТОВА Е ПЪРВИЯ ВЪПРОС , А ВТОРИЯ ОТ КЪДЕ НА КУДЕ ЗА ПОЖАР В СТОПАНСКА ПОСТРОЙКА ВИКАТ ЛЕКАРСКИ ЕКИП, ТЕ КАТО НЕ СА ДОШЛИ ПЛАНИНСКИТЕ СПАСИТЕЛИ ПАК ДОБРЕ

ЩЕ ИМА ЛИ НАКАЗАНИ?

Анонимен каза...

То пристигане е най-малкият проблем,НО днес разбрах от комший на пожара,че пожарникарите дошли без вода и 20мин.се чудели какво да правят.Ако това е вярно по добре да не ги викат и хората да не разчитат на тях изобщо.

Анонимен каза...

Ами след като са спяли и пърдяли са отишли да гледат и мислят!

Анонимен каза...

Колко пожaрникaри в гр. Троян рaботят сaмо тaзи рaботa и не използвaт рaботното си време зa доспивaне от уморa нa вторaтa си рaботa? Държaвният бюджет е зaдъхaн от рaбитни местa с нискa ефективност. Без Пожaрникaри не може, но определено е необходимa оптимизaция нa техния труд и ресурс!

Анонимен каза...

До по горният коментар пожарната доиде и си имаше вода и на 30 секунда след идването им почнаха да гасят не говорете без да знаете а лекараски екип се вика задалжително ако има пострадали от обгазяване ...имаше възрастен човек инвалид които не пострада така че стигасте плюли и обижда ли..

Анонимен каза...

4-ти, ти с какво се топлиш, бе? Сигурно на нафта или на газ ... Понеже на ток не ми казвай, че се топлиш, а че плащаш солени сметки и седиш на студено. Това от опит го знам, де.
И кое му е първобитното на отоплението с дърва? Най-топло и най-уютно е с тях. В балкана сме, все пак ... То да сме в Сандански, не ти трябва много. Една "веялка" от време на време, ама за тук не ми разправяй и не ми се прави на интересен и на големия европеец ... знаем си се. Ми така, де. Да кажем нещата с истинските им имена!

Анонимен каза...

Изсечете горите, а после ще ревете, че ви се наводнило мазето!

Анонимен каза...

Все нескопосани коментари.
И в европейските страни се топлят с дърва.
Дърводобива за отопление е най-малкия проблем.
Индустриалната и неконтролирана сеч и износът на дървесина съсипват гората ни.
Сега и пожарната ни виновна.
Какво ли още ни чака?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |