Второ сребро за Беломъжев от Световното първенство в Норвегия

* Летящият троянец спечели вицешампионска титла в средната дистанция на 10,7 км, победител е финландецът Стафан Тунис
 * Впечатляваща равносметка – общо 5 медала от ЕП и СП; Беломъжев старши: „Най-силният сезон на Станимир досега”
Ски ориентиране Актуализиран
Медалистите в средната дистанция: Станимир Беломъжев (сребро), Стафан Тунис (злато) и
Ларс Мохолдт (бронз); СП, Норвегия, 14 февруари 2015 г.
ВТОРИ медал за голямата ни звезда в ски ориентирането Станимир (Тачо) Беломъжев на Световното първенство в Норвегия. След среброто в спринта в сряда (11 февруари) днес, 14 февруари, летящият троянец отново се качи на подиума – със световна вицешампионска титла и сребърен медал в средната дистанция на 10,7 км. Тачо завърши на 13 сек. след победителя Стафан Тунис (Финландия), трети, на 6 сек. след българина е победителят в дългата дистанция на 12 февруари Ларс Мохолдт (Норвегия); в дългата дистанция Беломъжев завърши 7-ми.

С ДНЕШНИЯ от Норвегия активът на Станимир от двата най-големи старта за сезона – Европейското първенство и Световното първенство, набъбна на общо 5 медала (злато, сребро и бронз от ЕП 2015 и две сребърни отличия от СП 2015). Невероятен успех както за родното ски ориентиране, така и изобщо за зимните ни спортове. Освен това двата медала от Норвегия са първите индивидуални медали от СП за България в зимните спортове при мъжете изобщо. И друг важен момент – след отличното си представяне на двете големи първенства Тачо оглави световната ранглиста в ски ориентирането при мъжете с 7347 точки, оставяйки след себе си Андрей Ламов (Русия) с 7336 т. и Ларс Мохолд (Норвегия) с 7315 т. Така че думите на преподавателя в НСА доц. Валентин Гърков, който по телефона поздравил шампиона и неговия баща и личен треньор Иван Беломъжев, не звучат пресилено: „Продължавайте да пишете историята на българския ски спорт!”.

Баща и син Беломъжеви, февруари 2015 г.
„НАЙ-СИЛНИЯТ сезон на Станимир досега, напук на здравословните проблеми миналата година (Лаймска болест, болница, нарушен тренировъчен цикъл), безпаричието и всичко останало. Преборихме се и успяхме. А пет медала от Европейското и Световното дори и в сънищата си не ги виждахме. Безкрайно сме щастливи, и още повече защото зарадвахме нашия Троян, България и всички приятели. Поздравленията валят отвсякъде, което ни дава допълнителни сили и увереност”, сподели за читателите на Т21 Беломъжев старши. А вече двукратният световен вицешампион написа в профила си във фейсбук: „Борбата за медалите беше жестока, от началото до края. Динамично и изключително технично състезание, в което успях да запазя концентрация и да се преборя отново за медал. Щастлив съм! Благодаря на всички за интереса и подкрепата!”.

СЛЕДВАЩИЯТ старт на Станимир Беломъжев отново е на Световно първенство, но този път в ски бягането – във Фалун, Швеция. Тачо е получил специална покана от Българската федерация по ски и въпреки тежката си програма досега се е съгласил да участва. От Швеция пък заминава за Австрия – за прочутия 6-дневен ски о-тур, и по план около 8 март трябва да се прибере в България. Да не пропуснем – след два дни, на 16 февруари, Тачо ще празнува 27-годишния си рожден; и от нас – поздравления и пожелания за многобройни следващи титли и медали!

Т21
Снимки: Nordenmark Adventure

 Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Някой лев не се ли полага покрай медалите?Наградни фондове от спонсори на състезанията,нещо,това-онова...

Анонимен каза...

Това се казва спортист, браво! А за някой лев-той да не е футболист?!

Анонимен каза...

Не бе, погледни по-старите материали свързани с него,в които говори за липсата на средства за подготовка. Капиш?

Анонимен каза...

Аз съм 2-ри, пак казвам браво, нещата, които постига са почти невероятни. А за парите се шегувам, защото тук май само футболистите имат пари, за другите спортове по-често няма. А съм чувал, че в Швейцария в някои години спортист номер едно е била ориентировачка. Не че няма скиори, тенисисти, футболисти и други.

Анонимен каза...

Относно Лаймската болест - доста хора пострадаха от нашия район и то само за няколко години.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |