Седем от ДС в управлението на Троян

* Настоящите кметове на Голяма Желязна и Борима –
 Иван Христов и Смаил Афъзов, сред посочените от Комисията по досиетата; най-интересното име – на бившия общински
 съветник Иван Дичевски
Агенти
ОБЩО седем лица, участвали в управлението на община Троян, сред тях и двама действащи управници, са били сътрудници на бившата Държавна сигурност („червеното Гестапо”, както наричат още тайната полиция на комунистическия режим – бел. Т21). Това стана ясно от публично огласеното решение №2-463 от 11 февруари 2015 г. на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия, по-известна като Комисия по досиетата, председателствана от Евтим Костадинов. Проучването е извършено според изискванията на чл. 3, ал. 1, т. 18 от Закона за досиетата и е насочено към кметове, зам.-кметове, секретари на общини и общински съветници. В община Троян са проверени общо 295 души.

СВЕДЕНИЯ за принадлежност към ДС има за още 6 човека, но тъй като са починали, данните за тях не подлежат на оповестяване според чл. 30, ал. 1, т. 1 от закона. Други 5 лица не са проверявани, понеже са твърде млади – родени са след 16 юли 1973 г. и чл. 26, ал. 4 от закона ги освобождава от проверката.

ДВАМАТА действащи в момента управници, които са били свързани с ДС, са кметовете на селата Голяма Желязна и Борима: Иван Христов (68 г.), родом от с. Страдалово, Кюстендилско - бил е съдържател на явочна квартира и е сътрудничил под псевдонима „Еделвайс”, вербуван е през 1977 г. и е снет от оперативен отчет през 1987 г.; и Смаил Афъзов (53 г.), родом от с. Борима – секретен сътрудник с псевдоним „Андай”, вербуван е през 1983 г. и е снет от оперативен отчет през 1985 г.

ДРУГИТЕ петима са: Минко Шошков (77 г.) – кмет на с. Борима в периода 2003-2007 г., родом от с. Борима, бил е информатор на ДС с псевдоним „Сашо”, вербуван е през 1956 г. и е снет от оперативен отчет на следващата 1957 г.; Стефан Павлов (83 г.) – общински съветник до 1999 г., родом от с. Врабево, резидент с псевдоним „Младен”, вербуван е през 1970 г. и е снет от оперативен отчет през 1979 г.; Радослав Ковачев (74 г.) – общински съветник до 1991 г., родом от с. Горно Трапе, нещатен сътрудник от 1987 г. до 1991 г.; Петър Дисански (73 г.) – общински съветник до 1991 г., родом от с. Шипково, бил е съдържател на явочна квартира с псевдоним „Хемус”, вербуван е през 1987 г.; Иван Дичевски (73 г.) – общински съветник до 1991 г., съдържател на явочна квартира с псевдоним „Балкан”, вербуван е през 1973 г.

ИВАН Дичевски е най-интересното име сред всички посочени сътрудници на ДС в община Троян - стопански деец на висока позиция и с авторитет, десетилетия наред директор на текстилното предприятие „Болшевик”, сега „Витекс” (наследник на национализираната фабрика на Петър К. Балевски), което през 90-те години приватизира и ръководи и до днес; името му се свързва и с холдинга „Октопод”, най-големия зърнопроизводител в България, който е собственост и се ръководи от сина му Светлозар Дичевски.  

Т21

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

Смотаняци на чужд гръб.Някои може и да са служили на милата ни родина,но други направо са я доили,респективно нас.

Анонимен каза...

Ани то и Радевски и Крантата са от котилото на Дичевски,ако се чудете от къде са им милионите случайно.

Анонимен каза...

Прогнила държава отвсякъде.Всички робовладелци от новото време ,които владеят парите в БГ са бивши агенти или комунистически подлоги.И вече 25 години кой откъдето дойде краде....краде.... краде ..... краде .... барабар президенти ...премиери...депутати ... прокурори ..... и най-най-най дребни и незначителни чиновници .....Проблемът е че т.н. електорат не иска кражбата да спре ,а да се прикачи към някоя партийка и да започне да КРАДЕ и той.

Анонимен каза...

Личен извод за мен е ,че в тази страна спасение от тези хора няма.И ми се повдига като прочета какви мижитурки и доносници от онова време ни управляват и командват. Изхода е терминал 2 на летище София. Дори след като си надмогнах в голяма степен финансовите проблеми в тази страна осъзнах, че няма никакъв смисъл да инвестирам живота си в страна на беззаконие и престъпност. По-добре в другаде среден клас човек, отколкото у нас, макар и да мога да си позволя по-добър живот. Колкото и добре да си финансово тук е несигурно. Утре някой ще ти прегази детето, ще убият твой близък, ще те измамят с имот и уви закон няма. Закони няма, прокуратура няма, съдебна власт няма.
Ние сме примитивни в разбиранията си за съжителство. За какво изобщо да развивам какъвто и да е бизнес у нас и да облагодетелствам простовати мошеници които да живеят на моя гръб? Визирам всичките "тарикати", контрабандисти, далавераджии, общински и държавни служители и органи на реда.
Извода за мен отново е един и той е колкото се може по-бързо да емигрирам по-далече от тук, рая на престъпността, простотията и ниската култура.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Като ти гледам грамотността, по-добре се върни в училище !

Анонимен каза...

Икономическата същност на политическата инфекция „Иван Костов” (Част 1): Иван Костов - първа услуга на партиен другар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4602918

Анонимен каза...

Политическата инфекция „Иван Костов“ в развитие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4573213

Анонимен каза...

Стара, стара информация. Защо пак вадят скелетите от гардероба?!

Анонимен каза...

9-ти,
като ти е стара информацията,какво направи по въпроса?

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Стара, стара информация, ама защо ги избирате?

Анонимен каза...

Ами Дона, Дона ... Дона Къртицата чиста ли е ?

Анонимен каза...

13-и, очевидно да!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |