На Празника на сланината в Априлци

* Живо прасенце за майсторката на най-вкусната домашна сланина; триметров розов китайски шопар радва гостите * Сред присъстващите – зам.-министър, губернатор, депутат
Мезелъци
Приготвянето на "Бабината гозба"
ЦОНКА Михайлова спечели Голямата награда на поредното издание на вече традиционния Празник на сланината и греяната ракия в Априлци (15 февруари). Майсторката на най-вкусната домашна сланина, по оценката на авторитетното и безпристрастно жури, надделя в свирепа кулинарна конкуренция над десетки именити майстори на емблематичния деликатес и получи малко живо прасенце. Голям триметров надуваем розов шопар, разбира се – Made in China, пък бе основната визуална атракция на всенародната веселба, препълнила централния площад на курортното градче.

РАЗБИРАЕМО, гвоздеят в програмата бяха кулинарните конкурси – показани бяха над 70 блюда, свързани тематично чрез неизбежната си съставка, домашната сланина. А гостите можеха да опитат от запазената марка на празника – порция от т. нар. „Бабина гозба”, приготвена в огромен чорбаджийски казан от 30 кг сланина, 60 кг праз, няколко кила кромид лук и 600 яйца; и както си му е редът, „гарнирана” с чашка греяна сливовица.

ПРАЗНЕНСТВОТО се допълваше от фолклорни изпълнения и награждаването на победителите в конкурса за детска рисунка „Моят зимен град Априлци”. Сред ВИП гостите на сланиновото шоу бяха зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който е родом от Априлци, областният управител д-р Мадлена Бояджиева, народният представител Корнелия Маринова… Организатори на празника са Община Априлци и местното читалище „Светлина – 1895 г.”. 

Т21 
Снимки: Иво Грийн Николов

Още по темата:

Още снимки от събитието:

7 коментара:

Анонимен каза...

Голям праз - 60 кила :-)

Анонимен каза...

Лека полека Априлци си "заплюва" празници като "ден на сливовата" ракия и си организира тържества и празници на сланината. Троян дреме. Няма ли общинските служители по култура и образование в общината да вземат да се размърдат, да проявят творчество и инициатива и Троян, който е люлка на троянската сливова да защити името си?Няма, няма живец в общинските служители имащи експертни функции. И защо ли да има? Защо да се пренатоварват с подобни мероприятия, защо да правят инициативи в културния календар на общината? Да нарушават и без това напрегнатия си работен ден! Дремете мили общинари, дремете!

Анонимен каза...

2-ри,
1-ви го е казал -
голям праз.
Априлци завижда на Троян за празниците,2-ри на Априлци за сланината.
Културният календар и на двете общини не е толкова беден,колкото е с ниско качество.
А ако на 2-ри му се иска по често да мирише на кебапчета,идат избори,ще мирише.

Анонимен каза...

3-ти - тъп коментар!

Анонимен каза...

Много на място коментар е 3-ти. Не е толкова беден,колкото е с ниско качество. Но просто авторите за толкова имат акъл...

Анонимен каза...

Разбира се, че ще се организират празници на слива, сланина, ракия, чалгия .... Народът е затъпял и стигнал дъното. Нему трябват яденье и пиенье. Да не искате да се организира "Празник на книгата", например в тоя традиционно пияндурски край ?

Анонимен каза...

6-ти ,
ако излизаш на 24-ти май по редовно от къщи,
ще разбереш , че има и такъв празник и не само в този ден.И не само на книгата,а на българската писменост и култура.
Но понеже и той се прави отгоре-отгоре,през пръсти,за това си запомнил само пиандурките по троянските улици.
Ха на здраве !!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |