Първа копка на новата спортна зала

* Донка Михайлова: „Днешният ден ни сбъдва една мечта, която много дълго време мечтахме“ * Весела Лечева: „Решението ви е смело, но и много отговорно“ * Двете добри новини: 500 хил. лв. за залата и 460 хил. лв. за ролбана субсидия от ММС
Инфраструктура
Кметът Михайлова, министър Лечева и строителят инж. Василев заедно разбиха бутилката шампанско и дадоха старт на строителството на новата спортна зала, Троян, 23 март 2023 г.
МИНАЛИЯ четвъртък, 23 март 2023 г., бе направена символичната първа копка, една, можем да кажем, чакана от десетилетия първа копка – на новата троянска многофункционална спортна зала, която ще се извиси непосредствено до стадион „Чавдар“ и ще граничи с оформящия се нов градски парк „Турлата“.

НАЧАЛОТО

Най-важните сред публиката на „първата копка“
ДОСЕГАШНАТА ни единствена спортна зала, по-точно заличка, строена като училищен салон през 60-те години на миналия век (благодарение на ентусиазма, енергията и контактите на основоположника на организирания баскетбол в Троян Иван Христов-Ицата, вечна му памет – бел. ред.), отдавна е недостатъчна, буквално „отесняла“ и с големи компромиси домакинства на баскетбола и волейбола, двата основни троянски колективни спорта, и на повечето други масови спортни прояви в града ни. Един от спортните хора на Троян, присъствал на сегашното събитие, бившият състезател, а след това и президент на баскетболния ни клуб БК „Чавдар“ Иван Макариев ни припомни, че идеята за нова троянска спортна зала, част от по-голям младежки комплекс, е още от 80-те години, по времето на кмета Пенко Даскалов и общинската спортна шефка Цонка Карадочева, отреденото място било недалеч от сегашното и дори започнало строителство, но след това нещата се „разсъхнали“ и не се случило нищо.

НОВОТО НАЧАЛО

ЗА ДА СЕ СТИГНЕ
до сегашното ново начало заслугата е на много хора, като по сведение на председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков, също голям радетел на идеята, заявявал го неведнъж, включително от трибуната в местния парламент, инициативата е на известния троянски лекар, напуснал ни ненавреме д-р Пламен Нанков. Сред големите радетели бе и инж. Марин Радевски, собственикът на най-голямата троянски фирма „Калинел“ и дългогодишен общински съветник, също отишъл си ненавреме. Разбира се, до сегашната първа копка нямаше как да се стигне без кмета Донка Михайлова, тя не отскоро работи за подготовката на новата зала, а управленският й кураж да се тръгне към строителството, и то основно със собствени средства и с голям заем, във време като днешното, безспорно заслужава адмирации.

Отец Войден отслужи водосвет за успех на делото
НА СЪБИТИЕТО присъстваха важни гости – служебният спортен министър и бивша голяма шампионка в спортната стрелба Весела Лечева, първият българин, играл в космическата Национална баскетболна лига на САЩ и настоящ шеф на БФ Баскетбол Георги Глушков, областният управител на Ловеч инж. Светослав Славчев, шефът на избраната строителна фирма „Строймонтаж“ ЕООД (Пазарджик) инж. Камен Василев, директорите на дирекциите „Общинска собственост“, „Устройство на територията“ и „Строителство“ в общинската администрация – съответно Борис Бояджиев, инж. Николай Хитров и инж. Николай Райковски, ръководителят на проекта инж. Мария Василева, други представители на общинската администрация, разбира се, кметът Донка Михайлова и заместниците й, троянски спортни деятели от различни поколения, журналисти. Тук бяха и най-важните хора – стотици троянски деца, трениращи някакъв спорт, особено впечатление направи огромната група на един от най-младите, но и сред най-амбициозните и трупащи вече слава и успехи троянски клуб, волейболния ВК „Троян Волей“, водена от президента на клуба Веско Василев.

ДВЕТЕ ДОБРИ НОВИНИ

ДВЕ СА големите новини, и двете добри и свързани с финансова подкрепа, които се чуха на „първата копка“. Едната – че спортният министър г-жа Лечева е откликнала на троянските надежди за допълнителна държавна финансова подкрепа; самата тя обяви на микрофона, че Министерството на младежта и спорта (ММС) ще осигури 500 хил. лв. за строителството на троянската зала (първата подобна подкрепа бе по времето на третия кабинет на Бойко Борисов, който при посещението си в Троян през 2020 г. също лично обяви държавна субсидия от 500 хил. лв. за новата троянска спортна зала, като сумата бе вложена в първия и втория етап от строителството – изграждане на трафопоста, подпорната стена и реконструкцията на улицата до залата – бел. ред.). Според разпратеното от Община Троян прессъобщение общата стойност на инвестицията ще възлезе на 6,032 млн. лв. – 5,639 млн. от тях са общински и се осигуряват основно чрез общински заем (заемът е до 5 млн. лв., револвиращ, със срок на погасяване 10 години, а тегленето му бе гласувано на сесията на Общинския съвет на 24 ноември м. г., избраният кредитор е банка „Уни Кредит Булбанк“).

Благодарности към министъра за подкрепата за ролбана
ДРУГАТА не по-малко важна финансова новина е, че спортното министерство, отново с личната заслуга на министър Лечева, осигурява други 460 хил. лв. за строителството на новия ролбан (трасе) за летен биатлон към новото стрелбище за биатлон в района на Мотополигон Троян. С което ще се оформи истински модерен комплекс за летен биатлон в Троян, водещия в момента център на биатлона в България (основните състезатели и в мъжкия, и в женския ни национален отбор са троянци Владо Илиев, Милена Тодорова, Лора Христова, а двата троянски клуба по биатлон КБС „Аякс“ и КБ „Амбарица“ са най-отпред при подрастващите – бел. ред.), и ще можем да домакинстваме на големи вътрешни и международни състезания. Подобни обещания до този момент сме имали неведнъж, включително от (поне) двама спортни министри, но оставали само на думи. Президентът на КБС „Аякс“ инж. Минко Топалски припомни този факт на микрофона и благодари на г-жа Лечева за реалната подкрепата, а деца от клуба й поднесоха големи букети.

РЕЧИТЕ

Донка Михайлова: „Днешният ден ни сбъдва една мечта“
ЕТО КАКВО се чу при откриването на строителната площадка. „Днешният ден ни сбъдва една мечта, която много дълго време мечтахме. Защото всички тези деца с грейнали погледи и усмивки заслужават и искаме да тренират в по-добри условия, с две думи – спортната база ни отесня, защото Троян вече има 27 спортни клуба, от които 25 лицензирани. Защото всеки трети троянски ученик тренира активно в лицензиран спортен клуб под ръководството на професионално подготвени треньори. Всичко това е резултат от усилията най-вече на клубове, на треньори, на спонсорите също, но и на една последователна общинска политика, която създаваме всички ние заедно. Политика, която залага основно на масовия детско-юношески спорт с разбирането, че елитното спортно майсторство идва само тогава, когато спортът е масов, разбирането, че всяко троянско дете трябва да има безпрепятствен достъп до спорт“, заяви кметът Михайлова. Като подчерта, че новата троянска зала „ е единствената в страната, изграждана с кредит“. И завърши с мили думи към Весела Лечева: „Благодарим, г-жо министър, че сте част от нашата мечта!“.

Весела Лечева: „Решението ви е смело, но и много отговорно“
„ПРИЕХ с огромно удоволствие тази покана да дойда тук (в Троян) и да дам символичната наша подкрепа, на ММС, на това изключително, бих казала и смело, но и много отговорно решение. Отговорно, защото това е един от най-важните проекти на Община Троян, който е свързан със здравето на децата. Масовият спорт означава здраве за нашите деца, но той идва, когато е осигурена достъпна спортна инфраструктура и когато се осигурят възможности да създадем трайни навици у децата да спортуват всеки ден, това означава масовият спорт. Затова казвам, че решението ви е смело, но и много отговорно“, се чу в словото на министър Лечева.

Инж. Камен Василев: „Мащабен проект с голяма обществена значимост“
„ЗА НАШАТА компания този проект наистина е от изключителна важност, поради факта че изцяло съвпада с моята визия и на ръководената от мен компания, а именно – мащабен проект с голяма обществена значимост. За мен като професионален спортист това е една добра възможност да участвам в реализацията на един спортен проект, който ще превърне децата в шампиони. Да си пожелаем хубаво време и да се видим на откриването!“, бяха думите на строителят инж. Василев. 
 
Инж. Николай Хитров: „Удобна за използване и същевременно с поносими разходи“
А ИНЖ. ХИТРОВ очерта параметрите на бъдещото спортно съоръжение: на две нива, с възможности и параметри за много видове спорт – баскетбол, волейбол, тенис, футбол, гимнастика, силови спортове, и за друг вид масови събития (културни и други), тренировъчни и помощни помещения, отлична акустика, модерно аудиовизуално оборудване, 618 седящи места, осигурен достъп за хората с увреждания, място за всички спортисти на Троян, което „да стане общ притегателен център за развитие на спортното им майсторство“, „удобна за използване и същевременно с поносими разходи (по използването й)“.

Генадий Маринов
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |