Бояна Семова – първото бебе в Белиш от 15-тина години насам

* Или как младото семейство Станислава и Тодор – тя от Габрово, той от Троян, се заселиха на село, през 2015-та, в деня, когато се роди първото им дете, баткото Павел * Мъничката белишченка проплакала в троянското АГ отделение в четвъртък, 15 юли, „бабувал“
 екипът на д-р Мишо Василев
Добрата новина
В деня на раждането – Бояна и мама, МБАЛ - Троян, 15 юли 2022 г.
ИСТИНСКИ хубава новина. В миниатюрното селце Белиш досами Троян – източило се в няколко махалици на цели десетина километра покрай главната (единствената) си улица, разбира се ул. „Стара планина“, днес със шепа жители, повечето пенсионери, но радващо се известно време на засилен виладжийски интерес, особено в крайните махали Ангелска и Маргатина – се случи нещо невиждано. Според неофициалната статистика на местните хора: за пръв път от 15 години в Белиш се ражда бебе *.

МАЛКАТА белишченка с прекрасното име Бояна проплакала в 9:30 ч. в петък, 15 юли, в класното АГ отделение на троянската общинска болница (МБАЛ - Троян), „бабувал“ екипът на завеждащия отделението д-р Мишо Василев. Красавицата има манекенски мерки – 51 см и 3370 г, и е второто дете на младото семейство Станислава Славова и Тодор Семов. Баткото Павел, първородният, е почти на 7.

НОВИНАТА ни бе потвърдена лично от щастливия татко, който ни даде и допълнителна информация. Най-напред – че и двамата със съпругата му не са белишчени. Тя е от Габрово, дошла по любов в Троян, той – троянец, с корени от Априлци, от прочутия семов род, от който е и народопсихологът проф. Марко Семов. Двамата в началото живеели в Троян, където работят и сега – той като IT специалист, тя в „Калинел“, но решили да си купят къща на село. Емоционално и едновременно сериозно премислено решение. Харесали имот в Белиш, в махала Селището, най-близката до града, и финализирали покупката буквално в деня, когато на бял свят се появило първото им дете, през 2015 г. Павел се родил в Троян, но веднага получил белишко жителство, като мама и тате, така ще е и с малката Бояна.  

Мама, татко и аз – Станислава, Тодор и Павел, Белиш, 2022 г.
Скоро в семейния купон ще се включи и най-новото попълнение – Бояна
И ТУК нямаше как да не зададем на Тодор големия въпрос – защо на село, възможно ли е, има ли ги условията. „Както се казва – жената каза и ние решихме“, обясни (полу)шеговито г-н Семов. „Прекрасно е, къща на село, с кучето и котката, с домати, тиквички и картофи в двора. Не бях хващал мотика, а сега не мога без това. Простите неща ни дават голямото удовлетворение“, дообясни IT специалистът и натурализиран белишченин. Разбира се, както допълни, нужно е още малко: ток, вода, интернет. И въпреки че и с трите в Белиш има проблеми – не е необичайно токът да спира, водата е с несигурен дебит, преди година-две имало и воден режим, интернет връзката е поносима, но не особено добра – това не било и не е в състояние да разколебае Станислава и Тодор, още по-малко Павел. Със сигурност и мъничката Бояна, най-новата жителка на Белиш, няма да е недоволна от избора на мама, тате и бате.  Абсолютно сигурно!

Генадий Маринов
 
* Бел. ред. След публикуването на материала ни се обади кметът на с. Белиш Тодор Радевски с малко уточнение – за хубаво, не за лошо. Оказва се, че официалната демографска статистика е по-различна – за последните 15 години в Белиш са се родили не едно, а (с Бояна) цели пет бебета, регистрирани като жители на селото.
 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |