Кметът рече и го направи

* Белиш има вече своя герб. Честито! * Неслучайно в средата е изобразена сабя

КМЕТЪТ НА С. БЕЛИШ Тодор Радевски обяви пред белишчани на Коледното тържество, че селото трябва да има свой отличителен знак (герб). Сподели с един, сподели с втори, после събра съветниците си. Те одобриха идеята. След това одобриха и предложения проект от художника Васил Георгиев и му възложиха изработката. Така Белиш има вече своя герб. Честито!

В ЦЕНТЪРА НА ГЕРБА неслучайно е изобразена сабя. Исторически факт е, че местният ковач Христо Акимов, революционер и сподвижник на Васил Левски, е изковал сабята на великия Апостол на свободата; в ковачницата му (намирала се в сегашната Нова махала – бел. Т21) се е изработвало и оръжие за Априлското въстание. Нека припомним, че неотдавна (през 2006 г.) с голямо празненство Белиш отбеляза 400-годишнината от първия известен писмен документ, в който се споменава селото.

Андрея Андреев, с. Белиш

2 коментара:

Анонимен каза...

Голям праз.

Анонимен каза...

голяма му е простотията на № 1, то пък няма огудия на чепове като него

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |