Дишаме отрови, 4 пъти повече от средното за ЕС


* Стряскащи данни за България в доклада на Европейската агенция по околна среда * В Троян ни души смог, РИОСВ си трае по подадени сигнали

БЪЛГАРИТЕ, които вдишват отрови над нормата, са близо 4 пъти повече спрямо средното за Европейския съюз, над половината от населението е изложено на завишени нива прах, страната е шампион по лошо управление на отпадъците и по енергийна неефективност. Такива са основните заключения в представения от екоминистерството в четвъртък доклад на Европейската агенция по околна среда, озаглавен "Европейската околна среда: състояние и перспективи - 2010" и обобщаващ данни от изследвания, правени в продължение на няколко години. Експертите са констатирали много висок дял сред българските граждани, изложени на риск от наднормени отрови във въздуха - през 2009 г. техният дял е достигнал 22 % при средно за ЕС 5.9 %. Става въпрос за високо съдържание освен на прах и на азотни и серни окиси и други вредни вещества. На наднормена запрашеност са изложени около 57 % от българите.

ГОРНИТЕ И ДРУГИ СТРЯСКАЩИ ДАННИ от европейския екодоклад се цитират в материал на журналиста Милен Енчев във в-к „Дневник” (13 януари). И смущаващите констатации са поводът да се размислим къде е мястото на любимия ни Троян в този „опушен” общобългарски пейзаж. Според нас нещата не са никак розови, напротив – със сигурност в Троян е по-зле отколкото на много други места в страната. Нищо че живеем в гората, насред Балкана. И че преди 100 години именно тук е създаден първият в България санаториум за лечение на белодробни болести – заради чистия въздух и многото слънчеви дни.

ЗАЩО СМЕ ПЕСИМИСТИ? Много просто – защото нещата, както се казва, се виждат с просто око. Достатъчно е рано сутрин човек да се огледа наоколо и ще му призлее – в ниското, а кажи-речи целият Троян се е проточил в ниското покрай реката, е страшен смог, като на Орлов мост в София. Причината е ясна – троянци масово се отопляваме на дърва и въглища и комините пушат като за световно. Отделно - многото коли по тесните улички и вкарания в сърцето на града транзитен трафик (особено в четвъртък, когато заради местната „атракция” №1 – битака, се затваря единствената обходна градска улица). Вярно, фабричните комини понамаляха (след фалита на няколко от най-големите предприятия), но това не променя кой знае колко общата картина.

ОПТИМИЗЪМ НЯМА – Троян явно ще продължи да се отоплява по същия начин и през 21. век. Но все пак нещо може да се направи, ако има воля и работещи институции. Но дали ги има? Преди година една група граждани, живеещи на най-хубавата и зелена троянска улица – ул. „Любен Каравелов”, подаде серия жалби срещу комина на локално парно в съседна къща, явно проектиран и изграден не както трябва и пушещ като комин на ТЕЦ. От РИОСВ – Плевен, които се занимават с тези неща и им се плаща за заниманията, отговориха, че гражданите трябва да се оплачат в кметството. И толкоз, ТЕЦ-ът пуши и днес. Друг сигнал, за горене на автомобилни гуми от фирма в троянския кв. „Ливадето”, подаден до РИОСВ – Плевен от член на гражданското обединение „ФорумЪТ”, също остана без адекватен отговор и без взети мерки.

НЯМАМЕ СТАТИСТИКА какво е количеството на раковите заболявания в Троян, но се говори, че става все по-високо; а че връзката между замърсеността на въздуха и страшната болест е пряка – е вън от съмнение. Което плаши.

Т21

25 коментара:

Анонимен каза...

Лека полека Троян заприличва на Мордор,а хората се превръщат в Орки....

Анонимен каза...

Да живее туризма в Троян. Нали е много чист и приветлив град? Браво! А кметската управа прогони инвеститорите, които щяха да газифицират града.

Анонимен каза...

Нито е чист нито приветлив.По скоро мизерен "град"с все повече обедняващи хора на средна и по голяма възраст.Без всякакъв шанс за развитие.По тези комини сме точно село.А дали само по тях?Троянец е вече обидна дума в българския език.За съжаление.

Анонимен каза...

Плюс всичките по горе споменати причинители на замърсения въздух като отоплението с твърдо гориво и многото изгорели газове от колите има и друг не по маловажен замърсител.Мисля,че не на последно място трябва да се отбележи и голямата замърсеност от прах и кал поради липсващата инфраструктура в града и абсолютно никаква адекватна намеса от страна на власт имащите.Живея малко над фабрика Витекс на главната която е най натоварената улица и на практика през нея преминава целия транзитен поток най вече на тирове през Троян плюс месните автомобили за многото села нагоре от градът.И искам със възмущение да отбележа,че тази улица се мие само 1(ЕДИН)единствен път през годината някъде около април като през другото време живеещите на тази улица сме подложени на невероятен прахов терор особенно през сухия период на годината. Ако евентуално РИОСВ направят замервания съм сигурен ,че ще са потресаващи.Ако споменатите по горе причини са почти неизбежни то това с поддържане на елементарна хигиена особен но на най натоварените улици при най високите данъци си е направо месно престъпление и терор от месната власт спрямо живеещите на ул.Ген Карцов като цяло от началото на градът до моста на Витекс.

Анонимен каза...

""РИОСВ си трае по подадени сигнали""
PИОСВ са един от многото мафоитизирани рекетиращи органи като НАП,РИОКОЗ, Защита на потребителя и др.които откликват на сигнали само когато им се плати на ръка за това.

Анонимен каза...

Живея над 40 години в Троян но толкова мизерен, прашен и мръсен нямам спомени да е бил никога.Дори и по времето когато беше промишлен център беше много по добре.Намразих да си отварям прозорците.За пет минути да ги оставя отворени зимата се пълни с пушек,а лятото с прах.Имам чувството ,че по селата е много по добре.Жалко за хубавата природата която ни заобикаля.

Анонимен каза...

Прав си, №6. Така е с нашия "любим" кмет. Чисти улиците от сняг и лед, ако се обадиш. Не се мие, освен за посещения "отгоре".

Анонимен каза...

Стига сте плюли само това управление.И преди и сега,не забелязвам голяма разлика с чистенето на града.Но беднотията доведе до единствената по-евтина възможност-отопление с дърва,но и по голямо замърсяване.

Анонимен каза...

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА Г-Н МАРИНОВ,

МАЙ ЕЛМА И КАУФЛАНД НАЙ-ПОСЛЕ СА СЕ СПОРАЗУМЯЛИ. МАСИВНАТА ЕДНОЕТАЖНА СГРАДА(БИВШ СТОЛ), КОЯТО БЕШЕ В ПРЕКРАСНО СЪСТОЯНИЕ ПРЕДИ СЕДМИЦА БЕШЕ СЪС СВАЛЕНА ДОГРАМА, А ДНЕС ВЕЧЕ БЕШЕ ПОЧТИ РАЗРУШЕНА. ЕДИН ЦЕХ СРЕЩУ НЕЯ(СЪЩО С НОРМАЛНА ВИСОЧИНА И ГОДЕН) МУ СЕ СВАЛЯ ДОГРАМАТА И СЕ ГОТВИ ЗА СЪБАРЯНЕ. НЯМА ЛУД КОЙТО ДА БУТА ГОДНИ СГРАДИ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ПРОДАДЕНИ, ОСВЕН АКО НЯКОЙ(КАУФЛАНД) НЕ БИ ПЛАТИЛ ВИСОКА СУМА ЗА ТЕРЕНИТЕ ПОД ТЯХ.

Анонимен каза...

p.S мЛАДЕЖА
иЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ШРИФТА

Анонимен каза...

А дано, ама надали

Анонимен каза...

Какъв Кауфланд бе хора, не разбрахте ли,че такова щастие скоро няма да ни сполети!
Копирам ви публикуваното от г-н Г. Маринов като отговор на на негово допитване до управителите на тази верига магазини:

"8. Генадий Маринов, Т21 каза...

До №5:

Вижте по-долу официалния отговор, който получихме от КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ на питането ни дали имат намерение да отварят свой хипермаркет в Троян; пълният текст на питането можете да прочетете тук: http://forumat-troyan.blogspot.com/2010/12/lidl-21-5600.html

Уважаеми г-н Маринов,
благодаря Ви за интереса към нашата фирма и за изчерпателното Ви писмо.
За съжаление към момента Кауфланд България няма планове да открива свой хипермаркет в град Троян. Не мога да отговоря на всичките Ви въпроси, те касаят вътрешно фирмена информация, на която не искаме да даваме публичност.
Благодаря Ви още веднъж и оставам на разположение за други въпроси.

С уважение / Mit freundlichem Gruß
Dr. Rossitza Popova
BL Werbung und Pressearbeit
E-mail: Rossitza.Popova@Kaufland.bg
Büroanschrift:
Kaufland Bulgaria EOOD & Co.KD
Kukush Str. 1
BG-1309 Sofia

Анонимен каза...

Е вътрешно фирмена информация!!!!! Нормално е терена е за милиони, а и дружеството има задължения за милиони. Официално няма сделка, но пак казвам кой луд ще събаря абсолютно годни(масивни, с нормална височина и добро състояние) сгради, без има сигурност че ще продаде терена на висока цена.

Анонимен каза...

Май по едно време се правеха някакви замервания на въздуха. Но анализи така и не се появиха. От друга страна какво се чудите?! Ами тя управата така си е закърмена - отопление на дърва и въглища.
Затова в края на годината да погледнем за някоя кандидатура дето съвременик и на други начини за отопление и поне да знае що е то енергийна ефективност, и има ли почва тя у нас.

Анонимен каза...

За да си пречистите душата и тялото от всякакви замърсители-пийте бира "Леденика" и гледайте по всички телевизии най-ноия сериал "Кой ми с-а в гащите".

Анонимен каза...

Току що съобщиха по телевизията ,че започва измиването на основните булеварди в София.А тук това ще се случи анй рано по Гергьовден и започва голямото пролетно обгазяване с прах на живеещите по основните улици.КМЕТЕ ВЗЕМИ ПРИМЕР ОТ Г-ЖА ФАНДЪКОВА или раздайте протвогази!!!!

Анонимен каза...

В "ЕЛМА" действително събарят бившия стол,но да видим за какво?????

Анонимен каза...

питайте бонито,за какво събарят...отговора е че всичко отива на скрап,никакъв супер няма да се строи!

Анонимен каза...

До 18
мазилката, тухлите, бетона, теракота(над 90% от съставните части на тази сграда едва ли стават за скраб. А да разбиваш бетонните колони за да извадиш арматурни "железца" едва ли е доходоносно.
За стола специално( над 600кв. ЗП) дори в криза за 150000-160 000лв. за два дни ще се продаде. От Кауфланд твърдят че нямат догворка и точно тук е проблема че няма никаква логика.

Анонимен каза...

Днес цял ден машина досъбаряще останалата част и като че ли почнаха да махат дограма на един от съседните обекти(явно готвен за бутане). Къде наистина е логиката?

Анонимен каза...

Паживьом, увидим! :)

Анонимен каза...

снимката, която публикува Генадий по- горе е от фабрика "Витекс", която обгазява системно местните....нещо по въпроса?! Задушлив газ, сутрин рано или вечер късно...!!!

Анонимен каза...

Така е докато няма газификация и всеки комин пуши! Отдавна считам, че това е основния проблем на Троян и ми е обидно, че не се обръща внимание на това. Истината е, че живеем в първобитнообщинния строй - палим си огън в стаите! УЖАС!!! Освен това през лятото, пролетта, есента, всички дървари са включили резачки и циркуляри и ставаш луд. НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА, НЕМА ТАКЪВ ГРАД!

Анонимен каза...

Кенеф

Анонимен каза...

Прав си 24 жалко ,че градът ни е заобиколен с такава красива природа след като сме принудени да живеем в него като в кочина.Кмете снегът отдавна се стопи кога ще измиете улиците или ще гълтаме прахоляка и газим калта до май месец.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |