Новият параклис „Рождество Богородично” в Белиш

* Храмът е вдигнат от местния бизнесмен Тодор Гадевски, осветиха го Ловчанският владика Гавриил и архиерейският наместник отец Марин
 * Неголям, но достолепен и много красив, е всеобщата оценка
Вяра
Тодор Гадевски и семейството му при освещаването на храма, с. Белиш, 19 октомври 2014 г.
НЕГОВО високопреосвещенство Ловчанският владика Гавриил и архиерейският наместник на Троянска духовна околия отец Марин осветиха новия параклис „Рождество Богородично” в с. Белиш (Новата махала). Както си му е редът, освещаването се извърши на християнски празник – днес, 19 октомври, деня на покровителя на българите св. Йоан Рилски. А сред гостите бе и зам.-кметът на Троян Ангел Ангелов, който от името на общинското ръководство дари на храма икона на св. Богородица. 

ПАРАКЛИСЪТ е построен по инициатива и със средства на местния бизнесмен Тодор Гадевски и семейството му и се намира на метри от входа на мебелната им фабрика. Теренът е дарен от Община Троян, която помогнала и с осигуряване на строителните документи и проектирането. А двете големи икони и външните надписи са дело на троянския художник Стефан Мичев. Неголям, но достолепен и много красив, е всеобщата оценка за новия Божи дом в с. Белиш. Друго достойнство е близостта до пътя и възможността всеки да се отбие и запали свещичка, а при входа е оформен кът за отмора с две пейки.

„ИМАХ идеята отдавна, но се убедих, че трябва да вдигна параклиса след преживян тежък здравословен проблем. Мисля, че стана добре и ще е полезно за всички”, коментира пред Т21 г-н Гадевски. Той открои помощта на сина си Васил, завършил неотдавна Лесотехническия университет, чиято била заслугата за оформлението на пространството около постройката и озеленяването. Трябва да благодарим на тези хора и на всички помагачи за хубавото дело, каза в краткото си приветствие кметът на селото Тодор Радевски.

Т21

Още по темата:

Още снимки от събитието:

27 коментара:

Бианка каза...

Поздравления на семейство Гадевски.Добър жест от добри хора.Всеки трябва да остане следа след себе си.Параклиса ще бъде и след тях,ще напомня за добрината на тези,които са го построили и на тези,които са помогнали.Бог да ги дари със здраве ,дълголетие и семейно щастие!

Анонимен каза...

В надписа има правописна грешка...да беще наблегнал малко и на българския език синът в университета....

Анонимен каза...

Немога да разбера какъв ви е проблема на вас че да отбелязвате само грешките, вместо да се радвате на доброто дело вие просто завиждате...ограничени хора сте!!!

Анонимен каза...

И за кое да завиждаме ? Че Гадевски си купуват индулгенции с тоя параклис ? Я питайте някой техен работник, или дори не работник, а просто белишчанин за тях...Проблемът ми е такъв, че не можеш да се държиш надменно с хората, които ти изкарват хляба, а в същото време да се правиш на голям християнин...параклиси ще правим като гърците. Всички в Белиш ги знаем що за стока са, ами да не се врат по медиите...

Даскал Граматиков каза...

Всичко е добре, ама кой неграмотник е написал: "ПараклисА е построен......" В случая думата "параклис" е подлог и следва да бъде с пълен член: "ПараклисЪТ е построен....".Хайде, "бизнесменът", както го наричате, може и да е забравил граматиката увлечен в ежедневните бизнес-дела, ама не се ли намери други, който да види грубата грешка?

Unknown каза...

Как пък все сте недоволни???Те, табелата могат да я сменят,но Вашата дребнавост,завист и простотия -НЕ!!!!Когато Вие направите такова нещо,напишете табелата както искате!!! Господ не се интересува от граматика,а от ВЯРА,а на Вас определено Ви липсва!!!Пожелавам Ви да откриете нещото в което да повярвате,а за начало можете едно дърво да засадите!!!Действа отпускащо и успокоява злобата.p.s Вие име нямате ли си??Приятна вечер- Десислава Младенова

Анонимен каза...

Белиш е много близко до Троян,но винаги е изглеждало като изоставено и запустяло село.Кмета на селото е втори мандат и полага доста усилия да промени облика му и живота в него.
Благодарност и към спонсорите на това богоугодно дело.
Но обикновените хора,към които спадам и аз,винаги се дразнят когато се прави с чужда пита помен.
Още повече,когато става дума за духовност и нравственост.
А правописната грешка е отражение на епохата,в която йивеем.

Анонимен каза...

Точно така, 7...евала на кмета. А на Десито само ще кажа - ние много неща сме направили, но не сме си окичили имената. В Родопите хората на всеки завой направили чешми, само че там надписите са " В памет на нашите родители еди кои си". А тук - важно е да знаем, кой е построил параклиса...поне от двамата братя да беше хахахах. Надписът е отражение на епохата - много показност, комплекси и фалшива религиозност.

Анонимен каза...

И като плюете оня от Маджур, да знаете, че тия двамцата са същата порода, само че в по-малък мащаб....Работниците се наблюдават с камери, и недай си боже да се забавиш в тоалетната повече от 5 мин....неслучайно текучеството е огромно, и всичките му работници се разбягаха по съседните цехове. Ама отстрани изглежда други :)

Анонимен каза...

Прекрасен жест. Чета коментарите и просто не доумявам как може да има такива завистливи хора??? Извинявайте, г-н АНОНИМЕН но не виждам проблем, че има табела от кого е направен параклиса - все пак не е се е построил сам и не е в памет на някой... май четете между редовете? Отражение на епохата в която живеем са точно хора като вас- злобни и комплексирани!

Анонимен каза...

Не чета между редовете, но не мога да кажа същото за вас. Жестът би бил прекрасен, ако беше от други хора. Точно Гадевски....айде няма нужда. Токова години не сме останали с впечатление в Белиш да изповядват християнски ценности...

Анонимен каза...

Жестът е прекрасен независимо от кого е построен! Ясно е че не ги харесвате,но ставате смешен! И защо да не изповядват, кой сте вие за да знаете? Здраве и дълголетие на семейството и изобщо на всички хора.

Unknown каза...

Чакайте сега!!! Не мога да разбера какво ви дразни?! Какво ви пречи?Табелата или хората,които са решили да направят нещо хубаво???Злобата разболява и се образуват много бръчки.Дишайте спокойно и не се ядосвайте,че ми замърсихте мрежата от злоба! Почивайте си повече!

Анонимен каза...

Кой съм, няма значение. Белиш е 200 човека жители, всичко се познават. Сайтът дава възможност за коментари - давам своя. Това, че не е "браво " и не ви харесва, си е ваш проблем.

Анонимен каза...

Десислава, вижте си поста - използването на толкова много препинателни знаци не е добре...успокойте се, че ще ви стане нещо :) Много навътре ги взимате нещата...фамилията ви да не е Гадевска ?

Анонимен каза...

Ебахти тъпия народ (овце) сте честно !!!! .....

Анонимен каза...

От мен Браво и Бог да е с вас!!!

Анонимен каза...

На троянец угодия няма.

Unknown каза...

На крива ракета и космоса й пречи!

Анонимен каза...

Защо пък на несъгласието му викате злоба?
Така мислят някои,така са го написали.
На всяко направено добро,браво!
Но явно спонсорите са противоречиви личности и от там идват и противоречивите коментари.
Ако демокрацията не ме беше сварила неподготвен,може би и църква щях да построя.
Сега едва събирам пари за хляб.
Съдба!

Дочо Булгуров каза...

Сега, Десислава, чуй добре ! В моя живот съм постигнал много повече от въпросния дървар, за да му завиждам или злобея. Вярата, казваш...Ами да, хубаво нещо е човек да прави храмове, стига да не търси в тази си дейност индулгенции от Господа. Лошото е , че всички комунисти, които някога гонеха хората от Храма Господен, сега се юрнаха да показват колко много са религиозни и да търсят опрощение на греховете си. А за самия параклис-БРАВО ! По-добре нещо, отколкото нищо...

Анонимен каза...

Дочо,много зор можеш да обясниш на овцата нещо,което е извън умствения ѝ капацитет. За останалото... Не се чудете,защо такава тегоба тежи над България. Лошите станаха "добри" и показват техния модел на добруване. Бягайте на вън и се спасявайте,защото нищо добро не ни очаква !

Анонимен каза...

Към 22: Ами събирайте си парцалите и изчезвайте от България. Страната ни е такава точно заради хора като вас- долни комплексари и некадърни боклуци. Дела трябват, а не думи.. така че вместо да спамите хванете и се осъзнайте! От вашите коментари става ясно,че сте настроен негативно към тези хора и се опитвате да ги представите такива каквито не са!!!

Анонимен каза...

Според 22-ри,такива като 23-ри са виновни за положението в България.
А такива като 23-ти мислят обратното.
Кои са правите?
Трябва повече да се вглеждаме в себе си и да сме по самокритични.
Аз съм по близко до 20,21,22.
Мисля,че като го споделям,не обиждам никого.
Ако някой се е засегнал,това е по някакви други причини.

Анонимен каза...

"Дела, дела и пак дела..." беше казал навремето един от най-големите престъпници в нашата история-др. Тодор Живков. А иначе, благодарение на комунистите, след 10 години всичко качествено ще е вече извън България. Ще останат само ония с каруците.

Анонимен каза...

Добре че сте вие , да кажете кой колко е вярващ .... и пак да кажа , ОВЦЕ т*пи , гледайте вас си бе " преуспелите грамотници " , то най-лесно да плюеш по другите и то анонимно , аплодисменти !!!

Трънливото перо каза...

Троянският хейътър е рядко срещaно животно по бългaрските земи. Именно порaди тaзи проичинa то е зaщитен вид в ел.издaние нa Т21 и рaзбирa се нa териториятa нa общинaтa. Може дa го познaете по умениятa от вaрене нa джибри до световнaтa икононикa нa USA. Той е природозaщитник, но бие женa си съботa и неделя. Обичa дa му е хубaво, но сaмо нa него. След него...потоп. Изрaзявa глaсно мнение, но дойде ли време зa делa се скривa в мишa дупкa. Критикувa всичко, но не обичa дa е порицaвaн. Кaто цяло троянския хейтър е велико животно, но никому потребно!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |