Подрязване на липите по ул. „Любен Каравелов“

* Предприето е поетапно оформяне на короните на дърветата,
 с което не се застрашава животът им

Община Троян

Във връзка със зачестили въпроси от страна на гражданите по повод предприетото подрязване на дърветата на ул. „Любен Каравелов“ бихме искали да ви информираме как стоят нещата.

ПО УЛ. „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ дървета не се изсичат – нито липи, нито дървета от други видове. Всички тези дървета са засадени преди 50 години и се нуждаят от редовна санитарна резитба. Част от тях са удряни от транспортни средства и в местата на „раните“ са започнали гнилостни процеси. За да се спре изгниването на стъблата, а и за да се намали потенциалната опасност от жертви и сериозни материални щети, е предприето поетапно оформяне на короните на дърветата, с което не се застрашава животът им. 

Добре личат опитите насила да се умъртви липа по ул. "Любен Каравелов"
По някои от дърветата са започнали естествени гнилостни процеси
В ПРОДЪЛЖЕНИЕ на десетилетие в общинска администрация ежегодно се получават жалби с искания за премахване на липите от живеещи на ул. „Любен Каравелов”. Исканията на гражданите са за премахване, защото корените разрушават основите на къщите им, а листната маса запушва и уврежда улуците и покривите на сградите. Отношението към липите на някои граждани, живеещи на ул. „Любен Каравелов“, е видно от опитите да бъдат насила изсушени (убити) дърветата.

ЗАТОВА е взето решение периодично да се намалява височината на липите под нивото на стрехите и да се ремонтират участъците от увредените тротоари. През есента на 2010 г. започна оформянето на короните и рязането на повърхностните корени. Първият участък на дървета с резитба „на глава“ е в участъка между ул. „Радецки“ и дере Алдица. Видно е, че това рязане не унищожава дърветата.

Вижда се, че резитбата "на глава" не убива дърветата
ЛИПИТЕ се оформят всяка година по участъци. През 2013 г. са оформяни дърветата в участъка от ул. „Тома Хитров“ до ул. „Д-р Спас Бояджиев“. Този вид резитба се извършва и след това същото дърво няма да се пипа няколко години. През пролетта на 2014 г. по същия начин бе извършена резитба на липи на ул. „Стара планина“.

Община Троян

Още по темата:

25 коментара:

Анонимен каза...

Това е изключително точно решение. Браво!

Анонимен каза...

Загубите във водопроводната мрежа в момента са 63%, а след реализациета на проекта ще бъдат 55%

Анонимен каза...

А гълвите троянци като 2-ри няма да намалеят.

Анонимен каза...

На г-н Маринов фотото може ли да снима и на горе ,или като всичко сочи ''надолу''.Еѝ не се разбира от дума! А на гражданите дошли през60-70 години в Троян ,там откъдето идват от къде дървета??? То е много лесно да минеш по улицата и да кажеш,как хубаво миришат(1 седмица),а после....????Дебели тикви ,няма увиране и в тенджера под налягане.

Анонимен каза...

И в сайта и в Троян , от година на година все повече гълфони. Вижте 2-ри и 4- ти..

Анонимен каза...

Еѝ какъв умен равнинец 5

Анонимен каза...

5-ти, аз съм ти фен.
6-ти е слязъл от някоя колиба ... или клон.

Анонимен каза...

7 и аз съм ти фен ,макар че и без да си слязъл от клон си галфон

Анонимен каза...

3,5,7- сигурен съм, че сте гласували за герб,, защото сте толкова умни, колкото и вашия любимец б.б.
2 номер иска да каже какъв грандиозен ефект ще има след закопаването на 40 млн. лева

Анонимен каза...

А дали знаеш какво е това?

Анонимен каза...

Абе големи селяци на рояци в тоз град. На нем като инженер ми омръзна да просвещавам и ограмотявам местната паплач. Признание никакво. Само тоз форум ми остана да плискам познание и истина, къде жълти, къде кафеви... Така си оставам недооценен. Майната им на лиПичките, важното е да не се спира прогреса, или тоталния упадък, абе каквото дойде.
ИП

Анонимен каза...

Преди месец най-големият проект в историята на град Троян стигна и до моя адрес. Мега проектът физически се изразяваше в следното - десетима работници от два групи - троянска и софийско-пернишко-кюстендилска, по признание на самите тях. Два багера, малък и голям, два буса, камион. Започнаха да копаят пред гаража ми и излязох да ги попитам какъв им е планът за деня. Троянската група си личеше по килограмите. Всички работници бяха над сто кила, пушещи цигари и основно мрънкащи. Единият дори се скара, че много "сме се обяснявали" при опита да получа някаква информация от типа защо точно там копаят, колко голяма ще е дупката, защо двете групи не работят в екип и т.н. Впоследствие разбрах, че двете групи - троянската и емигрантската, дори не си говорят. "Мани ги тия, знам ли ги какво копоят", бе коментарът на един от "нашите", а след разговор с едно от момчетата от емигрантите същият ми призна, че с троянците нямат никаква комуникация и "на тях никой нищо не им обяснявал". После, след 15 минути в опити и "любезности", най-накрая от нашите разбрах кой е техният бригадир и кой определя правилата - едно момче, изглеждаше ми на 25 най-много, с молив на ухото и бутилка кола в задния джоб на дънките. Бил от Априлци. Говорих и с него и той ми разправя, че "други решават какъв да е планът за деня".
После заваля. Троянците оставиха разкопаното така и си тръгнаха, мрънкайки. Гаражът ми остана локва. Емигрантите работиха с дъждобрани целия ден. На другия ден троянците дойдоха, за да довършат тръбата пред нас. После позаровика. След 10 минути мина един комшия - дървар с ГАЗ-ка, пълна със стока - право през тръбата - сините изходи на улицата. Тя, освен, че потъна, според мен проби и тухлата отдолу - видях, че слагат тухли по време на работата им. Казах на бригадира, но според него "нищо им нямало", троянските работници също се съгласиха, даже единият от тях отиде да погледне къде е минала ГАЗ-ката. И ми пожелаха приятна зима. Напролет, "ако имало пари", щели да дойдат пак да копаят. За асфалтиране никой нищо не каза. А пред гаража ми локвата става все по-голяма...

Анонимен каза...

Благодаря на всички пишещи! Много ми помагате при вземането на правилното решение!
Преди не много време се колебаех дали да приема чуждо гражданство! Вече започвам да се колебая по-малко. Пишете все така, и още "по-умно"! Вие управляващи, управлявайте все така "мъдро" и като истински "МЕРАНДЖЕИ".
Помагайте ми все така без умора, и изобщо няма да се поколебая, а и съвестта ми няма да ме гризе! Имам право да прибера и семейството си, което ще е осигурено при нужда от медицински услуги, от моите осигуровки! При нужда от лекарства плащам само 30% от стойността на същите! Това ще е валидно и за членовете на семейството ми.
Благодаря предварително, и от сърце!

Анонимен каза...

Ти по-добре си трай и гледай там да не се разболявате, че ше видиш колко бързо ше изприпкате насам да ви лекуват безплатно нашите лекари с нашите пари, че там няма да имаш и за нощувка в болница, или най-много за две... Голям лапни, голяма дума не казвай, френска мъдрост от троянския край;)
ИП

Анонимен каза...

Илияне, моите уважения към тебе, но ти си сбъркал държавата, в която си се родил! С цялото си уважение към тебе и към компетентните ти, и задълбочени разсъждения-не ме разбра, или аз не изключих твоите коментари от останалите и ти се засегна! С твоето присъствие тук разбирам колко е трагично положението със способностите и компетентността на тези,които трябва да ги имат, за да застанат на местата, които заемат. Хора, повечето, от които са на тези места, защото някой преди тях е имал тази възможност по партийна линия, а след това и следващото поколение, и така до края... по наследство!
Разбира се навън е трудно и скъпо, но когато работиш, или си работил и осигурявал нямаш проблем във здравно заведение-държавно! Има и смесени, в които плащаш половината от лечението, а другата половина се плаща от осигурителната каса! Когато си бил добър служител, или работник, работодателя ти плаща лечението дори и в частна клиника, което е доста скъпо, но не е проблем! Просто стандарта е далеч по-висок! Като пример мога да посоча-за очила, които струваха 150 евро, аз платих само 50 евро/една надница и 10 евро отгоре/, останалите 100 евро бяха платени от касата. Мастография, която трябваше да направя като задължителен преглед, направих в частна диагностична клиника, която имаше договор с осигурителната каса, и платих за 4 актинографии 2,90 евро, Останалата сума се пое от касата. Ако си бях направила същите по мое желание, щяха да струват около 9 евро в тази частна диагностична клиника. Колко струва една мастография в България? Питам, защото не съм правила в България и нямам информация.
Никой да не се притеснява, че се лекуваме в България с парите на данъкопладците. Напротив, плащам си, когато ми се е налагало в болницата, и като на частен преглед, но никаква квитанция не ми е давана от доктора/данъци не се плащат/. Освен това имам стаж в България 25 години, най-силните, когато лекар не ми е бил нужен-къде са ми парите, и кой се лекува с тях сега, и през всичките години, когато съм отсъствала? Да направя ли сметка на средствата, които съм изпратила в България?
Извинявай, ако съм те засегнала, но нямах в предвид твоята компетентност за вземане на моето крайно решение! Ако се разколебая дори и 1%, то ще си причината ти, но за съжаление си сам, другите сме навън, може би като израз на безизходица и протест!!! А, може и да се върнем!!! Далечни поздрави!
Поклон пред търпението на народа ни!

Анонимен каза...

В Германия не може да съществува политик като Бойко Борисов, нито пък в България е възможна германската "голяма коалиция", заяви пред агенция БГНЕС Детлеф Кухенбекер.

"Не могат да си представя, че канцлер в Германия може да стане такъв човек, продължи германският експерт по политически маркетинг и трудови пазари, който е посещавал доста пъти България и е наблюдавал избори у нас. На въпроса дали правителството в Берлин може да бъде оглавено от лице, което е било бодигард едновременно на комунистически лидер и на оцелелия цар, и в същото време да е имало връзки с групи от подземния свят, г-н Кухенбекер отговори:

"Абсолютно недостойно е хора с подобна история да кандидатстват в парламента. Нито една партия не може да допусне подобен кандидат в своите листи. Естествено, промъквали са се кандидати със съмнително минало, но те са били изключвани"

Анонимен каза...

Алоооооооооо, гълвите троенцииииииииииииии,
заглавието на статията е:

Подрязване на липите по ул. „Любен Каравелов“

Анонимен каза...

Какво подрязване бе, само са забравили и да ги подострят като моливи.

Анонимен каза...

ЪЪЪъъъ, няма ли пичатна грешка, не е ли "обрязването на троенцити" ?

Анонимен каза...

Цитирам- "През 2013 г. са оформяни дърветата в участъка от ул. „Тома Хитров“ до ул. „Д-р Спас Бояджиев“. Не знам на очите си ли да вярвам, или на написаното. но на ул;Тома Хитров липите си стоят и постоянно падат клони от тях. По-високи са дори от блоковете

Анонимен каза...

Не знам дали зад коментарите стоят реални персони,но от тези махленски спорове/махленин е по долен от селянин/ няма да излезе нищо. Селски наблюдател

Анонимен каза...

15-ти, коментарите 11 и 14 не са мои. Това е същият боклук, който преди време слагаше други и подобни инициали и понеже никого не впечатли, сега е решил да ползва моите.
Мисля, не е трудно да се види, че това нищожество е отчайващо неграмотно и че нищо смислено не е в състояние да напише. Съжалявам, че сте се подвели от простащината на един човешки боклук. Но, нали ви писах в една предишна статия - Троян е градът, където всеки простак се чувства като в къщи. Нявсякъде и във всичко.
*
От този момент ИП не е моя идентификация и ще се подписвам с името си. Искам да предупредя, че всеки който се опита да подпише коментарите си с моето име, веднага ще сезирам следствените органи "компютърни престъпления" и ще го съдя до дупка!!!
Крайно време е Троян да започне да става "Свободна зона от простаци" - иначе е обречен.
Илиян Пеевски

Анонимен каза...

Като са назначени некадърни и не лицензирани работници,които да режат дърветата така ще е...

Анонимен каза...

Едва ли някой ще прочете скромното ми мнение, но ми се иска да попитам- как точно решавате проблема с раните по дърветата? Като им създавате нови? Това не е санитарна сеч. В градът ни поне има достатъчно горски специалисти...не е срамно да попитате когато не знаете

Анонимен каза...

мммм

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |